Ucraina si SUA incep discutii privind un acord de securitate, confirma Zelenski – Video
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anuntat, luni, ca Kievul si Washingtonul au initiat discutii privind un acord bilateral de cooperare in domeniul securitatii, relateaza Kyiv Post.
El a confirmat, de asemenea, ca planurile de a trimite mai multe rachete cu raza lunga de actiune catre fortele armate ucrainene au fost finalizate. Kievul a semnat de asemenea mai multe acorduri de securitate pe 10 ani cu tari din NATO.
„Echipele noastre – Ucraina si Statele Unite – au inceput sa lucreze la un acord bilateral de securitate”, a declarat Zelenski pe retelele de socializare.
Maximum damage must be inflicted on everything that Russia relies on for terror and timely military logistics.
I am grateful to everyone around the world who is willing to help us with this, and we are working with our American partners to expand our capabilities.
Four key… pic.twitter.com/WvuOzBdDSS
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 22, 2024
Declaratiile lui Zelenski au fost facute dupa o convorbire telefonica cu presedintele american Joe Biden, dupa ce Congresul american a aprobat in weekend un pachet de ajutor militar pentru Kiev, care era blocat de mult timp.
„Dupa aceasta convorbire, s-au depasit toate problemele privind ATACMS (Army Tactical Missile Systems) pentru Ucraina”, a declarat Zelenski.
Desi acordurile semnate cu tari NATO precum Marea Britanie, Franta si Germania nu sunt pacte de aparare reciproca, ele au o importanta simbolica semnificativa. Ele demonstreaza angajamentul Occidentului de a sprijini Ucraina din punct de vedere militar, politic si financiar in fata invaziei rusesti in curs de desfasurare.
Aceste rachete cu o raza maxima de actiune de aproximativ 300 de kilometri, au fost livrate pentru prima data Ucrainei anul trecut. Acordul este vazut ca o imbunatatire semnificativa a capacitatilor Kievului pe campul de lupta.
Anterior, versiunile de ATACMS furnizate Ucrainei aveau o raza de actiune limitata la 165 de kilometri, din cauza preocuparilor legate de furnizarea de arme puternice care ar putea lovi mai adanc pe teritoriul rusesc.