In timp ce radioul scartaie cu comunicari inamice greu de descifrat, o comanda rusa suna clar: „Pregatiti cinci pliculete de ceai chinezesc pe 38 portocaliu”, relateaza Associated Press intr-un material despre eforturile ucrainenilor de a sparge comunicatiile invadatorilor rusi.
Un soldat ucrainean cunoscut pe campul de lupta sub numele de Mikhass reuseste sa decodifice rapid bolboroseala. Aceasta inseamna: „Pregateste cinci proiectile de artilerie fabricate la Beijing si trage-le asupra unei pozitii ucrainene specifice din padurea Serebrianski, de pe linia frontului in nord-estul tarii”.
Ascunzandu-se in subsolul unei case abandonate la 12 kilometri distanta, Mikhass il avertizeaza imediat pe comandantul unei unitati aflate in acea parte a padurii, oferindu-i minute cruciale pentru a-si duce oamenii in transee, salvandu-le vietile.
Aflate in defensiva si in criza critica de munitie si de soldati dupa doi ani de razboi, fortele ucrainene recurg din ce in ce mai mult la o tactica veche de cand lumea – informatiile culese din interceptarile radio – intr-un efort disperat de a-si pastra resursele.
Dupa luni intregi de impas de-a lungul liniei frontului de 1.000 de kilometri, Ucraina se asteapta la atacuri violente in acest an din partea unui inamic rus hotarat sa ii epuizeze apararea pentru a face o bresa. Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca nu va exista pace pana cand Rusia nu-si va atinge obiectivele, care includ recucerirea intregii regiuni Donbas din estul Ucrainei, pe care a anexat-o ilegal in 2022.
Rusia, care controleaza aproximativ o cincime din Ucraina, are avantajul unei industrii interne de armament mai dezvoltate si foloseste recrutarea si coercitia pentru a aduna trupe.
In cazul Ucrainei, penuria de munitie a fortat brigazile sa foloseasca obuze cu moderatie si numai dupa ce au localizat tinte precise.
In acest context, imbunatatirea supravegherii, a ascultarii si a bruiajului a devenit o urgenta.
La cativa kilometri la sud de locul unde este pozitionat Mikhass, in orasul Konstantinivka din regiunea Donetk, unitatea de razboi electronic a Brigazii 93 foloseste dispozitive de bruiaj pentru a impiedica atacurile cu drone.
Comandantul plutonului este in alerta, privind fix la un laptop care arata semnalele captate de antene mici plantate in apropierea liniei frontului.
Cand o drona de atac ruseasca Lancet se apropie de zona lor de operatiuni, ecranul lui se lumineaza.
Comandantul, cunoscut pe campul de lupta sub numele de Oleksandr, apasa pe un comutator pentru a activa bruiajul care interfereaza cu radarul dronei.
„Este o necesitate”, spune el despre operatiunea lor. „O multime de oameni mor din cauza dronelor”, continua el.
Operatorii radio ca Mikhass lucreaza in ture non-stop.
Ei compara ceea ce aud cu imaginile pe care le aduna de la dronele de recunoastere si folosesc harti detaliate ale pozitiilor inamicului pentru a pune laolalta toate informatiile.
Ei fac parte dintr-o unitate formata din 50 de oameni, supranumita Iepurasii din Cherkess – nume inspirat de strategul militar chinez Sun Tzu, care ii sfatuia pe razboinici sa se prefaca slabi atunci cand sunt puternici.
„Nimeni nu ia iepurasii in serios, nu-i asa?”, a declarat Cherkess, comandantul unitatii cu acelasi nume.
Aproximativ 46% dintre alegatori au o parere pozitiva despre vicepresedintele Kamala Harris, potrivit rezultatelor initiale…
O noua investigatie publicata de Public Records, marti, arata ca premierul PSD Marcel Ciolacu "a…
Invocand lipsa de incredere reciproca, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat ca il demite pe…
Astazi este Ziua Alegerilor in Statele Unite, iar americanii voteaza pentru a-si alege urmatorul presedinte.…
Intr-un avertisment neobisnuit, marina chineza le-a transmis tinerilor ofiteri si personalului ca s-ar putea expune…
Studenta care s-a dezbracat in lenjerie intima in centrul Teheranului in semn de protest ar…