Rusia ar fi „scufundat” mai multe nave langa podul din Crimeea folosind ceea ce analistii numesc o „strategie veche de 200 de ani” pentru a se apara impotriva amenintarii emergente a dronelor maritime ucrainene, potrivit Sky News.
Imaginile din satelit culese de Sky News arata sase obiecte intunecate care apar pe o perioada de sapte zile langa podul Crimeea, cunoscut si sub numele de Podul Kerci.
Podul este singura legatura directa intre reteaua de transport a Rusiei si peninsula Crimeea si a fost supus atacurilor repetate de-a lungul razboiului.
Serviciul de informatii militare (GUR) sustine ca Rusia intentioneaza sa „scufunde cel putin sase nave” langa pod pentru a crea o „banda de protectie” in fata sa.
GUR a mai spus, intr-o postare pe Telegram de martea trecuta, ca Rusia „intentioneaza sa instaleze bariere intre feriboturile scufundate” pentru a proteja podul.
In imaginile prin satelit realizate de Planet Labs PBC pe 19 august, nu sunt vizibile obiecte in apa la sud de pod, dar pe 21 august apar doua nave. Doua zile mai tarziu, pe 23 august, poate fi vazut un alt vas.
Cu toate acestea, pana pe 26 august, sase obiecte de aproximativ 30 de metri lungime, aflate exact in aceeasi pozitie, apar cu o culoare mai inchisa – ceea ce expertii sugereaza ca ar putea insemna ca au fost scufundate.
Analistul de securitate si aparare Michael Clarke, a spus ca folosirea unor nave scufundate intr-un loc strategic pentru a forma o bariera fizica este „un raspuns vechi la o noua amenintare” a dronelor maritime ucrainene.
„Aceasta este o zona mare, asa ca ar trebui sa existe cateva nave, apoi un fel de bariera intre ele, ar putea fi lanturi sau plase de otel, pentru a opri orice ar putea trece printre ele”, a spus Clarke.
„Ucrainenii au dezvoltat o noua tehnologie inteligenta, iar Rusia raspunde cu o strategie veche de 200 de ani de scufundare a navelor in fata acesteia”, adaugat analistul.
In ceea ce priveste eficacitatea, profesorul Clarke a spus ca strategia de aparare este „probabil cea mai buna modalitate pentru Rusia de a preveni atacurile cu dronele maritime”.
In iulie, Serviciul de Securitate (SBU) a revendicat pentru prima data operatiunea de sabotaj care a avariat grav podul Kerci la 8 octombrie anul trecut.
SBU a mai spus pentru CNN ca a efectuat un atac asupra podului pe 17 iulie a acestui an folosind o drona de apa.
Podul Kerci este important din punct de vedere strategic pentru Rusia, deoarece este o ruta cruciala de aprovizionare pentru fortele sale dupa invazia Ucrainei, trimitand forte din Crimeea pentru a ocupa parti din regiunile Herson si Zaporojie.
Utilizarea navelor scufundate nu este o strategie de aparare complet noua, dar este prima data cand Rusia o foloseste de la invazia sa in Ucraina in februarie anul trecut, a adaugat profesorul Clarke.
Daca America isi inceteaza sprijinul pentru Ucraina, Europa nu va putea sa-i ofere singura resursele…
Localitatile afectate de inundatii din apropierea Valenciei s-au grabit marti sa curete sistemul de canalizare…
In pofida progreselor in medicina, pneumonia continua sa fie o provocare majora pentru sistemele de…
Politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au descoperit un transport suspect in Portul…
Un judecator federal a declarat marti neconstitutionala o lege din Louisiana care solicita afisarea celor…
Anca Simina, jurnalista de la Recorder care a documentat indeaproape afacerile din trecut ale lui…