Ucraina spune clar ca nu va accepta statutul de membru de mana a doua in UE: „Sunt sigur ca in termen de doi ani vom fi pe deplin si complet pregatiti sa facem parte din Uniunea Europeana”

externe

Banca Mondiala, ajutor, ucraina, pensii, salarii pentru profesori

Desi Franta si Germania par sa elaberoze planuri pentru o Uniune Europeana cu mai multe viteze, Ucraina a spus foarte clar ca nu vrea sa accepte statutul de membru de mana a doua, relateaza Politico.

Premierul Ucrainei, Denis Smihal, a facut aceasta propunere de aderare deplina la UE in contextul in care dezbaterea privind extinderea se intensifica, inaintea unei serii de reuniuni cheie din lunile urmatoare. Franta si Germania au facut presiuni pentru o optiune alternativa la statutul de membru cu drepturi depline al UE, bazata pe patru cercuri concentrice diferite de aderare. Aceasta ar putea constitui cadrul pentru o integrare treptata.

„Noi depunem toate eforturile pentru ca Ucraina sa devina membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Acest lucru este de o importanta critica pentru toti ucrainenii”, a spus premierul.

Desi a remarcat ca, in cele din urma, este o decizie politica pentru statele membre, el a adaugat: „Sunt sigur ca in termen de doi ani vom fi pe deplin si complet pregatiti sa facem parte din Uniunea Europeana”.

In timp ce opt tari au primit statutul de candidat la UE, inclusiv un grup de tari din Balcanii de Vest care asteapta de ani de zile sa treaca la urmatoarea etapa a procesului de aderare, Smihal a sustinut ca Ucraina reprezinta un caz unic de aderare la UE.

„Vrem sa fim un membru cu drepturi depline, deoarece Ucraina este astazi singura tara europeana care a platit un pret atat de mare pentru dorinta sa de a deveni membra a Uniunii Europene. Nicio alta tara candidata la Uniunea Europeana nu a beneficiat vreodata de un sprijin atat de mare din partea populatiei – peste 90% dintre ucraineni isi doreasc sa devina ca tara lor sa devina un membru european cu drepturi depline”, a mai spus el.

Smihal a declarat ca Ucraina a indeplinit toate cele sapte conditii stabilite de Comisia Europeana in iunie 2022 pentru a trece la urmatoarea etapa a procesului de aderare, in urma unei rezolutii adoptate de cabinet saptamana aceasta. Rezolutia prevede si recunoasterea drepturilor minoritatilor nationale – o miscare considerata ca o ramura de maslin pentru Ungaria, care a obiectat fata de tratamentul etnicilor maghiari din Ucraina.

„Suntem pregatiti sa intram. Ne asteptam ca nu mai tarziu de luna octombrie sa putem avea evaluarea pozitiva a progreselor noastre de catre Comisia Europeana, astfel incat Consiliul European sa poata lua decizia de a incepe negocierile cu Ucraina”, a afirmat premierul.

Comisia Europeana, care evalueaza progresele inregistrate de Ucraina, urmeaza sa publice luna viitoare pachetul sau anual de extindere, care va constitui punctul de pornire pentru o discutie intre liderii UE la reuniunea Consiliului European din decembrie.

Smihal a confirmat ca diplomatii ucraineni fac un lobby intens in capitalele europene cu privire continuarea procesului de aderare a Ucrainei. „Ucraina, ca membru al UE, nu ar aduce probleme Uniunii Europene. Dimpotriva, Ucraina va ajuta la rezolvarea multor chestiuni problematice din Uniunea Europeana”, a declarat el, subliniind domenii precum independenta energetica, securitatea, apararea si economia.

Smihal a incercat, de asemenea, sa linisteasca apele cu Polonia dupa recenta disputa dintre cele doua tari privind exporturile de cereale ucrainene, sustinand ca ucrainenii care au fugit din tara in Polonia „au contribuit cu 0,5% din PIB la economia poloneza. De asemenea, aproximativ 4,5 miliarde de euro au fost transferate catre ucrainenii din Polonia de la inceputul razboiului”, a spus el.

„As dori sa exprim cuvinte de recunostinta natiunii poloneze si tuturor familiilor poloneze pentru sprijinul pe care l-au acordat refugiatilor ucraineni”, a incheiat premierul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: