Ucraina sterge trecutul rusesc din spatiile publice. Dostoievski si Puskin, inlocuiti cu Andy Warhol si „Eroii din Mariupol”

externe

Ucraina accelereaza eforturile de a sterge urmele influentei sovietice si rusesti din spatiile sale publice, daramand monumente si redenumind sute de strazi pentru a-si onora proprii artisti, poeti, soldati, lideri ai independentei si altii, inclusiv eroii razboiului din acest an, potrivit AP.

Dupa invazia Moscovei din 24 februarie, care a ucis sau ranit civili si soldati deopotriva si a distrus cladiri, liderii Ucrainei au transformat o campanie care s-a concentrat candva pe dezmembrarea trecutului sau comunist intr-una de „derusificare”.

Strazile care il onorau pe liderul revolutionar Vladimir Lenin sau Revolutia bolsevica fusesera deja in mare parte redenumite; acum Rusia, si nu mostenirea sovietica, este inamicul.

Pe de o parte este pedeapsa pentru crimele comise de Rusia si pe de alta parte afirmarea unei identitati nationale prin onorarea unor personalitati ucrainene care au fost in mare parte trecute cu vederea.

Rusia, prin Uniunea Sovietica, si-a marcat dominatia asupra vecinului sau mai mic trimitand artistii, poetii si eroii militari locali intr-o relativa obscuritate, in comparatie cu rusii mai celebri.

Daca invingatorii scriu istoria, asa cum se spune, ucrainenii o rescriu, chiar daca soarta lor este nesigura. Identitatea lor nationala se manifesta in diverse moduri.

Presedintele Volodymyr Zelenski a inceput sa poarte un tricou negru pe care scrie: „Sunt ucrainean”.

El se numara printre multi ucraineni care s-au nascut vorbind rusa ca prima limba. Acum, ei o ocolesc – sau cel putin limiteaza utilizarea. Rusa a fost vorbita in mod traditional mai mult in partile de est si de sud ale tarii. Ucraina de Vest, mai departe de Rusia, a renuntat mai repede la imaginile rusesti.

Alte parti ale tarii vin acum din urma. Orasul Dnipro a daramat vineri un bust al lui Alexandru Puskin, alt gigant al literaturii ruse din secolul al XIX-lea.

Volodimir Prokopiv, adjunctul presedintelui Consiliului Local al Kievului, a declarat ca politica de „decomunizare” a Ucrainei din 2015 a fost aplicata intr-un mod „bland”, pentru a nu jigni populatia rusofona si chiar pro-moscovita a tarii.

In timpul razboiului, rusii au cautat, de asemenea, sa-si imprime cultura si dominatia in zonele pe care le-au ocupat.

Andrew Wilson, profesor la University College London, a avertizat cu privire la „pericolele pe care le aduce rescrierea perioadelor din istorie cand ucrainenii si rusii au cooperat si au construit lucruri impreuna”. Wilson a remarcat ca ucrainenii „au o abordare destul de larga”. El l-a citat pe Puskin, scriitorul rus din secolul al XIX-lea, care ar putea, de inteles, sa enerveze unii ucraineni. Pentru ei, de exemplu, cazacii, un popor slav din estul Europei, „inseamna libertate, in timp ce Puskin ii infatiseaza ca fiind cruzi, barbari, invechiti. Si au nevoie de civilizatie rusa”, a spus Wilson, a carui carte, „Ucrainenii”, a fost republicata recent pentru a cincea oara.

Kievul a efectuat un sondaj online si a primit 280.000 de sugestii intr-o singura zi, a spus Prokopiv. Apoi, un grup de experti a analizat raspunsurile, iar autoritatile si locuitorii strazii respective aproba.

In cadrul programului de „decomunizare”, aproximativ 200 de strazi au fost redenumite in Kiev pana in 2022. Numai anul acesta, acelasi numar de strazi au fost redenumite si alte 100 sunt programate sa fie redenumite in curand, a spus Prokopiv.

O strada numita dupa filozoful Friedrich Engels il va onora pe poetul de avangarda ucrainean Bohdan-Ihor Antonich. Un bulevard al carui nume se traduce prin „Prietenia popoarelor” – o aluzie la diversele etnii aflate in cadrul URSS – il va onora pe Mykola Mikhnovsky, un sustinator timpuriu al independentei Ucrainei.

O alta strada ii recunoaste pe „Eroii lui Mariupol” – luptatori care au rezistat luni de zile impotriva campaniei rusesti devastatoare in acel oras-port de la Marea Azov care in cele din urma a cazut. O strada numita dupa orasul rus Volgograd se numeste acum strada Roman Ratushnyi, in onoarea unui activist civic si de mediu in varsta de 24 de ani, care a fost ucis in razboi.

O strada mica din nordul Kievului poarta inca numele lui Dostoievski, dar in curand va fi numita Warhol, dupa regretatul vizionar pop art din Statele Unite ale Americii, ai carui parinti aveau radacini in Slovacia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: