UDMR a negat vehement, miercuri, la dezbaterile privind desfiintarea Sectiei Speciale, ca a propus amendamentul prin care judecatorii si procurorii nu pot fi trimisi in judecata fara avizul CSM.
„Nu este adevarat ca acest amendament a fost propus de UDMR. A fost propus in discutiile pe care le-am avut aici, in Parlament, chiar de catre ministrul Justitiei, Stelian Ion. Noi am avut o alta propunere, ca dosarele de la SIIJ sa mearga la Parchetul General. Si colegii liberali au avut o alta propunere, nu o amintesc acum.
Noi am accepta acest amendament propus de USR cu inima grea. Acele probleme pe care le-a semnalat Inspectia Judiciara au existat in faza de urmarire penala inainte de trimiterea rechizitoriului la instanta. Al doilea motiv a fost ca pot exista elemente de neconstitutionalitate pentru ca face o diferentiere pe infractiuni”, a declarat Csoma Botond.
„Mi-as fi dorit sa nu fie atatea discutii dupa atatia ani in care s-a demonstrat ca Sectia a fost un instrument. Ideea ca aceasta garantie propusa ar veni de la noi este falsa si o o resping din capul locului. Eu am fost acela care a eliminat acele garantii false. Colegi din UDMR, nu as vrea sa lasati impresia ca suferiti, am ales dintre mai multe rele, cum ar fi sa transforma SIIJ intr-un alt SIIJ. Ideea ca si-ar fi dorit cineva din USR o asemenea garantie o resping categoric. Din mai multe rele trebueie sa alegi politic, haideti sa gasim o solutie”, a reactionat Stelian Ioan.
Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a subliniat in urma cu o saptaman, joi, ca partenerul de guvernare UDMR a votat infiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ), pentru ca acum sa fie de acord cu desfiintarea acesteia. Stelian Ion a mentionat ca varianta gasita pentru desfiintarea Sectiei speciale „nu este cea mai fericita”, insa era singura solutie de a debloca acest demers.
„UDMR-ul, eu nu pot uita faptul ca a fost de acord cu infiintarea Sectiei (Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie – n.r.) si ca au votat in anii trecuti pentru infiintarea acestei sectii. Acum au spus ca sunt de acord cu desfiintarea, dar conditionat. De fapt, despre asta este vorba, solutia pentru a debloca proiectul de desfiintare a SIIJ a fost aceea a acorda aceasta garantie, din punctul meu de vedere solutie nefericita. Dar varianta era sa nu avem desfiintarea SIIJ si intre a nu avea desfiintarea SIIJ, adica intre un pericol cert, imediat, actual si un pericol viitor, posibil, eu cred ca trebuia sa rezolvam aceasta problema”, a declarat Stelian Ion, joi seara, la Digi24.
El a mai spus ca UDMR a dorit „garantii suplimentare” ca nu exista abuzuri in ceea ce priveste procesele in care sunt implicati magistrati.
„UDMR-ul a dorit in mod ferm si, as zice eu, fara a bate in retragere absolut deloc, a dorit un gen de garantii, garantii in ideea in care sa nu existe vreodata abuzuri. E ciudat, pentru ca Guvernul nu a sustinut aceasta varianta a garantiilor, a imunitatilor, pentru ca cea mai buna garantie o reprezint chiar actul de justitie corect, chiar faptul ca un judecator verifica legalitatea provelor si da o solutie. De aceea, in proiectul plecat de la Guvern nu au existat aceste imunitati si am pledat impotriva lor in plenul CSM”, a mai afirmat ministrul Justitiei.
Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…
Deputatul USR de Timis, Catalin Drula, care deschide lista candidatilor partidului pentru un nou mandat…
Un portret al matematicianului englez Alan Turing a devenit prima opera de arta realizata de…
Viktor Orban si Volodimir Zelenski au adus joi la Budapesta confruntarea lor de lunga durata,…
Majoritatea producatorilor ucraineni de arme intentioneaza sa-si mute activitatile in strainatate, relateaza Le Figaro. In…
Liderul francez Emmanuel Macron considera ca europenii nu ar trebui sa-si delege securitatea Statelor Unite,…