Udrea a pierdut si ultima sansa de a scapa din puscarie. ICCJ i-a respins cererea de suspendare a executarii pedepsei
Fostul ministrul al Turismului Elena Udrea ramane in detentie, dupa ce judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitiei au respins, miercuri, cererea acesteia de suspendare a executarii pedepsei de 6 ani de inchisoare primita in dosarul „Gala Bute”.
Instanta a stabilit pentru 26 septembrie termen de judecare a recursului in casatie formulat de Udrea.
La inceputul lunii aprilie, Elena Udrea a fugit din Romania, inainte ca Instanta suprema sa confirme condamnarea de 6 ani inchisoare primita in dosarul „Gala Bute”.
Pe 7 aprilie, Udrea a fost prinsa de politia de frontiera din Bulgaria, in timp ce incerca sa treaca in Grecia cu un autoturism pe la punctul de trecere Kulata.
In 10 iunie, Curtea de Apel din Sofia a admis cererea autoritatilor romane privind extradarea Elenei Udrea, ea fiind adusa in tara si incarcerata la Penitenciarul Targsor.
In iunie 2018, Udrea a fost condamnata definitiv la 6 ani inchisoare pentru luare de mita si abuz in serviciu, insa a fugit la acea vreme din Romania, fiind depistata si incarcerata in Costa Rica.
De asemenea, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja a primit cinci ani de inchisoare cu executare.
Celelalte pedepse in dosar au fost: Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana detinute de Elena Udrea) – 3 ani inchisoare cu executare; Stefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) – un an si sase luni cu suspendare; Gheorghe Nastasia (fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii) – 4 ani cu suspendare; Ana Maria Topoliceanu (fosta prietena cu Elena Udrea si fost director al Companiei Nationale de Investitii) – 3 ani cu suspendare, Dragos Marius Botoroaga (administratorul unei firme) – 2 ani si 6 luni cu suspendare.
Udrea a mai fost obligata atunci sa plateasca aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despagubiri civile, catre Autoritatea Nationala pentru Turism si sa achite 600.000 euro catre martorul Corin Boian si 300.000 euro catre martorul Adrian Gardean. In plus, instanta a dispus confiscarea in folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei si 296.076 lei.
Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzatiile de participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.
Ulterior, in decembrie 2018, Curtea Constitutionala a decis ca nu a fost respectata legea atunci cand au fost constituite completurile de 5 judecatori de la aceasta instanta. In consecinta, condamnarile din dosarul „Gala Bute” au fost suspendate, iar Tudor Breazu si Rudel Obreja au iesit din penitenciar.
De asemenea, Elena Udrea a fost eliberata din arestul din Costa Rica si s-a intors in Romania.
Odata revenita in Romania, Elena Udrea si ceilalti inculpati au apelat la cai extraordinare de atac – contestatie in anulare si recurs in casatie – prin care solicitau anularea condamnarilor si reluarea judecarii dosarului.
Ulterior, judecatorii de la Instanta suprema au sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) cu trei intrebari, care se refera la posibilitatea unei instante nationale de a nu aplica o decizie a Curtii Constitutionale (care este un organ exterior puterii judecatoresti) atunci cand sunt afectate interesele financiare ale comunitatii europene.
In decembrie 2021, CJUE a stabilit ca judecatorii nationali pot ignora o decizie a Curtii Constitutionale, daca prin aceasta sunt anulate sentinte definitive in dosarele de fraude cu fonduri europene. CJUE a amintit de principiul suprematiei dreptului comunitar asupra dreptului intern.
In dosarul „Gala Bute”, Udrea a fost acuzata ca a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, si anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia si Breazu, au primit, cu stiinta sa, sume de bani de la reprezentantii unor societati comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrarilor finantate de ministerul pe care il conducea.
Anchetatorii spun ca sumele obtinute au intrat fie nemijlocit in patrimoniul Elenei Udrea (in numerar ori prin plata unor bunuri si servicii), fie in patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizatia Bucuresti a PDL si Rudel Obreja).
Udrea a mai fost acuzata ca a determinat alti functionari din minister sa isi incalce atributiile cu prilejul achizitiei de servicii de publicitate la „Gala Bute”, prejudiciind bugetul institutiei si creand un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.