Udrea da lectii despre despre „onoare, demnitate, cinste”. Reactie dupa ce Budeanu a recunoscut ca i-a trasmis o spaga de 3,8 milioane de dolari

politica

Elena Udrea reactioneaza pe Facebook dupa ce Radu Budeanu a recunoscut in fata procurorilor ca i-a dat ei o spaga de 3.800.000 dolari din partea lui Bogdan Buzaianu. Budeanu a semnat un „acord de recunoastere a vinovatiei”.

„Oare ce le vor spune Budeanu sau Topoliceanu copiilor lor cand var creste mari, despre onoare, demnitate, cinste, prietenie?”, scrie Udrea.

„Pentru ca subiectul a fost intens mediatizat alaltaieri, am decis sa fac totusi cateva precizari pe scurt, fara detalii din dosar, care sunt, de altfel, foarte picante:

-dosarul in care Budeanu a facut acord de recunoastere cu DNA nu este nou, este vechi din 2015
-este celebrul dosar in care procuroarea Mihaela Iorga Moraru a declarat ca a fost sunata si presata de Kovesi sa ma aresteze a treia oara, dar ea a refuzat si si-a inchis telefonul
-anul trecut dosarul a fost retrimis la DNA de judecatorii ICCJ, pentru ca ei sa refaca probatoriul
-cand dupa 5 ani!!! de la primele declaratii contrare procurorilor, DNA ii propune acord de recunoastere lui Budeanu, este inca o dovada ca dosarul trimis in instanta de procurori e varza, ca acuzatiile pe care mi le aduc sunt mincinoase si ca fara acest acord stiau ca nu au nicio sansa in fata judecatorilor
-si acest dosar a pornit de la denuntul deja celebrei autoare de delatiuni impotriva mea, Ana Maria Topoliceanu, un alt etalon de turnatoare fosta “cea mai buna prietena”, alaturi de cel al nu mai putin celebrei Irina Socol. Si la fel ca si cealalta, devenita unealta DNA dupa ce a profitat la maxim de avantajele materiale si relationale ale “prieteniei” noastre
-toti participantii la faptele din dosar au fost scosi din cauza de procurori, prin dosare disjunse, scopul fiind evident acela de a-i convinge, cu promisiuni sau amenintari, sa declare asa cum vor procurorii, ca sa reiasa ca eu as fi facut ceva penal
-desi acuzatia care mi se aduce este de trafic de influenta, cumparatorul de influenta (Buzaianu) si complicele lui (Budeanu), dar si complicele la trafic de influenta (Topoliceanu), nu sunt acuzati de procurori, singura trimisa in judecata, in anul 2017, fiind eu. Pentru ca si acest dosar este construit doar impotriva mea.
-situatia, asa cum o descrie chiar denuntatoarea, este ca Budeanu i-a adus la sediul partidului o geanta cu bani si ca EU NU AM VAZUT ACESTI BANI, IAR EA, CA SEFA DE CAMPANIE, I-A CHELTUIT, (ZICE EA CA PE TOTI!!!!!!), PENTRU PARTID, LA ALEGERILE LOCALE DE LA BUCURESTI DIN VARA LUI 2012. ALEGERI LA CARE EU NU AM CANDIDAT!
-lucru care in sine, nu este nimic penal. Partidele politice si campaniile electorale se finantau pana curand din sponsorizari, cotizatii, donatii etc. Acum se finanteaza de la bugetul de stat!!!
Si chiar daca Topoliceanu ar fi scapat cateva sute de mii si in buzunarul ei propriu, tot nu as putea fi acuzata eu de ceva penal. Poate doar de nepermisa naivitate si incredere intr-o astfel de persoana.
-ca sa fie penal, procurorii au nevoie ca Budeanu sa spuna ca banii de fapt au fost dati pentru mine si ca eu am promis ca in schimbul lor il ajut cu ceva pe Buzaianu (ajutor care nu a existat, conform chiar declaratiilor acestuia)
-asta ar inseamna ca eu as fi ales sa fac ceva penal, mi-as fi riscat libertatea, ca sa ii las o geanta cu aproape 4 milioane de euro lui Topoliceanu, sa o cheltuie cum vrea, pentru partid, pe candidaturile lui Paleologu, Prigoana si Tanasescu &PDL Bucuresti si eventual pentru a-si plati vacantele de 5 stele pe care si le-a permis din momentul in care a devenit “prietena mea cea mai buna”. Cat de prost ar trebui sa fie cineva ca sa faca asa ceva??? Macar luam banii acasa, ma gandesc…vorbim totusi de aproape 4 milioane de euro!!!!!
-nu il condamn pe Radu Budeanu pentru ca a ales sa spuna ce vor procurorii in schimbul unei libertati aproape sigure, pentru ca stiu ca are copii mici si probabil de aici se trage slabiciunea lui. Desi, mai ales fiind barbat, poate era mai onorabil sa-si obtina libertatea luptandu-se in instanta cu procurorii si spunand adevarul.

Totusi, oare ce le vor spune Budeanu sau Topoliceanu copiilor lor cand var creste mari, despre onoare, demnitate, cinste, prietenie?

Cum le vor explica ce au facut ei in anii acestia? Grea povara vor duce pe umeri…”, a scris Udrea.

DNA a anuntat, luni, ca Radu Budeanu, patronul publicatiilor Cancan si Gandul, a recunoscut in fata procurorilor ca i-a dat Elenei Udrea o spaga de 3.800.000 dolari din partea lui Bogdan Buzaianu. Budeanu a semnat un „acord de recunoastere a vinovatiei”.

In schimbul recunoasterii vinovatiei, Budeanu a acceptat o sentinta de doi ani de inchisoare cu executare.

„In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 1808/VIII/3 din 19 noiembrie 2015, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus sesizarea instantei de judecata, in baza dispozitiilor art. 483 Cod procedura penala, cu acordul de recunoastere a vinovatiei inculpatului B.R.I., sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la cumparare de influenta.

In acordul de recunoastere a vinovatiei, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In vara – toamna anului 2011, inculpatul i-ar fi transmis ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului de la acea data, promisiunea unui om de afaceri de a-i oferi suma de 5.000.000 de dolari pentru ca demnitarul sa-si exercite influenta in vederea mentinerii, in parametrii deja negociati (pret si cantitate de energie furnizata), a contractelor incheiate de firmele omului de afaceri cu SC Hidroelectrica SA.

In acelasi context, in perioada noiembrie 2011- februarie 2012, inculpatul B.R.I., printr-un intermediar, ar fi predat fostului ministru suma de 3.800.000 dolari, pusa la dispozitie de omul de afaceri.

In prezenta avocatului ales, inculpatul a declarat expres ca recunoaste comiterea faptei retinuta in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– 2 ani inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de incercare de 4 ani.

Dosarul de urmarire penala privindu-l pe inculpat, impreuna cu acordul de recunoastere a vinovatiei au fost trimise la Tribunalul Bucuresti”, anunta DNA.

In dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea a fost trimisa in judecata de DNA, in decembrie 2017, pentru trafic de influenta si spalare a banilor, iar jurnalistul Dan Andronic pentru marturie mincinoasa.

Potrivit DNA, Elena Udrea a acceptat promisiunea facuta prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzaianu, in anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-si exercita influenta asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei si Hidroelectrica, in vederea mentinerii, in conditiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le incheiase cu compania producatoare de energie.

„Din suma promisa, inculpata a primit, in noiembrie 2011, in scopul aratat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar si o creanta de 900.000 de euro; creanta reprezenta o suma pe care o firma a omului de afaceri o imprumutase unui tert si care era garantata cu parti sociale ale unei societati comerciale care detinea doua publicatii”, sustineau procurorii.

Anchetatorii mai aratau ca, pentru a ascunde ca era beneficiara reala a creantei de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecinta si puterea de a influenta activitatea societatii cu activitate media, Udrea a preluat aceasta creanta de la firma controlata de omul de afaceri prin interpunerea unei alte firme paravan, apartinand unei cunostinte.

Bogdan Buzaianu este considerat „cel mai mare baiat destept” din Energie. In 2008, a renuntat la cetatenia romana si a ramas doar cu cea elvetiana. Si-a declarat atunci domiciliul in castelul Greng din Fribourg, Elvetia.

In 2004, pe vremea cand ministrul Economiei era chiar nasul lui, Dan Ioan Popescu zis DIP, compania controlata de Buzaianu, Energy Holding, a incheiat cel mai mare contract de energie cu Hidroelectrica, cu o valoare a energiei tranzactionate de aproape 1 miliard de dolari.

Contractul dintre Energy Holding – Hidroelectrica ar fi fost incheiat ilegal si ar fi reprezentat mai mult de 1 la suta din PIB-ul Romaniei de la acea vreme, a acuzat procuroarea DIICOT Adriana Cristescu, de la Serviciul de combatere a macro-criminalitatii economico-financiare. In urma anchetei DIICOT, doar directorii Hidroelectrica care au semnat contractul cu Energy Holding au fost condamnati la inchisoare, partea de dosar cu Bogdan Buzaianu nu a plecat niciodata catre instanta.

Marele dosar Hidroelectrica a fost instrumentat de DIICOT intre 2005 si 2014, apoi a fost preluat de DNA. Intre 2013 si 2014, DIICOT a fost condus de Alina Bica, partenera de shopping la Paris a Elenei Udrea.

In iulie 2018, DNA a clasat marele dosar „Hidroelectrica – retehnologizarea Portilor de fier” privindu-l pe Bogdan Buzaianu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: