Udrea si Andronic au scapat de dosarul Hidroelectrica, a intervenit prescriptia. Udrea va trebui insa sa scoata din buzunar 3,4 milioane euro

news

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus definitiv, marti, incetarea procesului penal impotriva Elenei Udrea in dosarul Hidroelectrica, in care este acuzata de trafic de influenta si spalare a banilor, in legatura cu suma de 5 milioane de dolari pe care ar fi primit-o de la omul de afaceri Bogdan Buzaianu.

Aceeasi solutie a fost dispusa si in cazul jurnalistului Dan Andronic, acuzat de marturie mincinoasa.

Prescrierea faptelor in acest dosar a fost constatata inca de la judecarea dosarului pe fond la Curtea de Apel Bucuresti, in aprilie 2023.

Marti, Instanta suprema a respins apelurile introduse de DNA si Elena Udrea, fiind mentinuta decizia instantei de fond privind incetarea procesului penal.

„Respinge cererea de repunere pe rol a cauzei formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie. In baza art. 421 alin. (1) pct. 2 lit. b) din Codul de procedura penala respinge, ca nefondate, apelurile declarate Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie si de inculpata Udrea Elena Gabriela impotriva sentintei penale nr. 66/F din data de 11.04.2023, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a I-a Penala, in dosarul nr. 3650/2/2019. In baza art. 415 din Codul de procedura penala ia act de retragerea apelului declarat de apelantul Paunescu Bobby George Marius impotriva aceleiasi sentinte penale. In baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedura penala cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea apelului declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie raman in sarcina statului. In baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedura penala, obliga pe apelanta intimata inculpata Udrea Elena Gabriela la plata sumei de 600 lei, iar pe apelantul Paunescu Bobby George Marius la plata sumei 300 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva. Pronuntata prin punerea deciziei la dispozitia partilor si a procurorului, prin mijlocirea grefei instantei, astazi, 04.06.2024”.

Pe de alta parte, Elena Udrea trebuie sa achite suma de 3,4 milioane euro.

Udrea se afla in penitenciarul Targsor, unde executa o pedeapsa de 6 ani primita in dosarul Gala Bute.

In dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea a fost trimisa in judecata de DNA, in decembrie 2017, pentru trafic de influenta si spalare a banilor, iar jurnalistul Dan Andronic pentru marturie mincinoasa.

Potrivit DNA, Elena Udrea a acceptat in anul 2011 promisiunea facuta prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzaianu de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-si exercita influenta asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei si Hidroelectrica, in vederea mentinerii, in conditiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri (Energy Holding – n.r.) le incheiase cu Hidroelectrica.

Din suma promisa, Elena Udrea a primit, in noiembrie 2011, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar si o creanta de 900.000 de euro. Creanta reprezenta o suma pe care o firma a omului de afaceri o imprumutase unui tert si care era garantata cu parti sociale ale unei societati comerciale care detinea doua publicatii, printre care si cotidianul Evenimentul zilei.

Anchetatorii mai aratau ca, pentru a ascunde ca era beneficiara reala a creantei de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecinta si puterea de a influenta activitatea cotidianului Evenimentul zilei, Udrea a preluat aceasta creanta de la firma controlata de omul de afaceri prin interpunerea unei alte firme paravan, apartinand unei cunostinte.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: