Udrea si fiica lui Basescu au scapat definitiv in dosarul finantarii campaniei electorale din 2009. Recursul DNA a fost respins de ICCJ

actualitate

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins, joi, ca nefondat, recursul in casatie formulat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie impotriva deciziei de incetare a procesului penal in dosarul finantarii campaniei electorale din 2009, in care au fost judecate Elena Udrea si Ioana Basescu, iar decizia magistratilor este definitiva. Procesul incetase ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale.

“Respinge, ca nefondat, recursul in casatie formulat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie impotriva deciziei penale nr.232/A din data de 11 iulie 2023, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penala, in dosarul nr.5230/2/2017. Cheltuielile ocazionate de solutionarea recursului in casatie formulat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 22 noiembrie 2023”, se arata in minuta instantei, citata de news.ro.

ICCJ admisese, in data de 9 noiembrie, cererea DNA de recurs in casatie impotriva deciziei de incetare a procesului penal in dosarul finantarii campaniei electorale din 2009, in care au fost judecate Elena Udrea si Ioana Basescu.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis in 11 iulie incetarea procesului penal fata de Elena Udrea, fost ministru al Turismului, pentru doua infractiuni de instigare la luare de mita si cinci infractiuni de spalare a banilor, si fata de Ioana Basescu, pentru instigare la delapidare si doua infractiuni de spalare a banilor, in dosarul finantarii campaniei electorale din 2009. Decizia instantei a venit ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale, hotararea fiind definitiva.

ICCJ a admis in 11 iulie apelurile declarate de inculpatii Wagner Ioan Silviu, Udrea Elena Gabriela, Basescu Ioana, Nastasia Gheorghe si Tarhon Victor impotriva sentintei penale nr. 45 din 2 martie 2021 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia I Penala, in dosarul nr. 5230/2/2017.

Astfel, instanta a desfiintat, in parte, sentinta penala atacata si, rejudecand, a decis incetarea procesului penal fata de inculpatul Victor Tarhon, pentru luare de mita, ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale, incetarea procesului penal fata de inculpata Elena Gabriela Udrea, pentru doua infractiuni de instigare la luare de mita si cinci infractiuni de spalare a banilor, ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale. De asemenea, a incetat procesul penal fata de inculpatul Gheorghe Nastasia, pentru luare de mita, tot ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale, o decizie similara fiind luata in ceea ce il priveste pe Ioan Silviu Wagner, pentru delapidare.

Inalta Curte a stabilit si incetarea procesului penal fata de inculpata Ioana Basescu, pentru o infractiune de instigare la delapidare si doua infractiuni de spalare a banilor, ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale.

In schimb, instanta a mentinut dispozitia de obligare in solidar a inculpatilor Ioan Silviu Wagner si Ioana Basescu la plata sumei de 119.000 de lei, catre partea civila S.C. OIL TERMINAL S.A., precum si dispozitia de confiscare speciala de la Elena Udrea a sumelor de 691.029,63 lei, 918.864 lei si de 305.118 lei. Totodata, ICCJ a mentinut masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: