externe

UE a aprobat un imprumut de 35 de miliarde de euro pentru Ucraina, prin utilizarea activelor rusesti inghetate

Tarile Uniunii Europene au aprobat un plan fara precedent de a emite un imprumut de 35 de miliarde de euro (37,2 miliarde de dolari) pentru a sprijini economia ucraineana distrusa de razboi, folosind drept garantie activele imobilizate ale Bancii Centrale a Rusiei.

Potrivit Kyiv Independent, acordul face parte dintr-o initiativa mai ampla a G7 de a oferi un ajutor de 45 de miliarde de euro (50 de miliarde de dolari) Kievului, care se lupta sa contracareze o noua ofensiva rusa care a afectat grav infrastructura sa energetica.

Conform planului G7, profiturile din activele inghetate ale Rusiei vor fi utilizate treptat pentru rambursarea imprumutului de mai multe miliarde de euro. Oficialii UE au declarat ca imprumutul de 35 de miliarde de euro va fi „nespecificat”, permitand Ucrainei flexibilitate maxima in ceea ce priveste modul de cheltuire a fondurilor. UE se asteapta sa inceapa distribuirea banilor la inceputul anului viitor.

Acordul, la care au ajuns ambasadorii UE la 9 octombrie, urmeaza anuntului Ungariei ca va bloca o reforma-cheie a sanctiunilor pana dupa alegerile prezidentiale din SUA din 5 noiembrie.

Amendamentul propus va prelungi perioada de reinnoire a sanctiunilor privind activele inghetate ale Rusiei – evaluate la aproximativ 210 miliarde EUR in UE – de la sase luni la 36 de luni. Spre deosebire de imprumut, care a fost adoptat cu majoritate calificata, modificarile la legile privind sanctiunile necesita aprobare unanima.

„Credem ca aceasta chestiune ar trebui sa fie decisa – prelungirea sanctiunilor impotriva Rusiei – dupa alegerile din SUA. Aceasta a fost pozitia Ungariei”, a declarat Mihaly Varga, ministrul de finante al Ungariei, la 8 octombrie, dupa o reuniune ministeriala la Luxemburg, potrivit Euronews.

Perioada mai lunga de reinnoire urmareste sa faca proiectul mai previzibil si sa abordeze preocuparile exprimate de aliatii G7, in special de SUA, care se tem ca un singur membru al UE ar putea bloca sanctiunile, debloca activele si perturba intregul plan. Aceste temeri vizeaza in principal Ungaria, cunoscuta pentru blocarea sanctiunilor in schimbul unor concesii controversate.

Conform planului G7, profiturile generate de activele inghetate vor fi utilizate pentru rambursarea treptata a banilor imprumutati Ucrainei. In cazul in care aceste profituri nu vor mai fi accesibile, Occidentul va fi responsabil pentru acoperirea costurilor.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Guvernul Ciolacu a facut public documentul trimis de Ucraina in legatura cu Simion: „Actiuni contra intereselor nationale ale Ucrainei”

Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…

17 minute ago

Florin Secureanu, condamnat la 11 ani de puscarie cu executare: „Delapidare in forma continuata”

Tribunalul Bucuresti a decis, vineri, condamnarea fostului manager al Spitalului Clinic "Nicolae Malaxa" la 11…

26 de minute ago

Efectul Trump? Prima conversatie directa intre Scholz si Putin din ultimii doi ani. Discutia a durat o ora

Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat vineri, in cadrul unei conversatii directe, pe presedintele rus…

3 ore ago

Romani transformati in sclavi in Ungaria de o retea de traficanti de persoane din Covasna. „Afacerea” dura din 2013

Sapte membri ai unei retele de traficanti de persoane din localitatile Ozun si Chilieni din…

4 ore ago

La Timisoara au mai fost descoperite fragmente de os, invelite intr-o panza

Cercetarile in zona Parcului Botanic din Timisoara unde joi seara muncitorii care faceau lucrari in…

4 ore ago