UE a bagat spaima in regimul Kaczynski din Polonia. Varsovia anunta ca renunta la Sectia Speciala. Romania a ramas singura cu o astfel de institutie
Presedintele principalului partid din coalitia conservatoare aflata la putere in Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a anuntat sambata ca Varsovia va renunta la un aspect controversat al reformei sistemului sau de justitie, masura ce a fost solicitata de Uniunea Europeana, transmite AFP, citata de Agerpres.
„Vom suprima Camera disciplinara (a Curtii Supreme) in forma in care functioneaza in prezent si astfel va disparea si obiectul litigiului (cu UE)”, a declarat presedintele PiS (Lege si Justitie) intr-un interviu acordat agentiei poloneze de presa PAP.
Camera Disciplinara a fost construita pe baze similare cu ale SIIJ din Romania.
Primele propuneri de schimbare urmeaza sa fie prezentate in septembrie, a mentionat politicianul polonez.
La 14 iulie, Curtea de Justitie a UE (CJUE) a ordonat Poloniei sa puna capat imediat activitatilor Camerei disciplinare, care este insarcinata cu supervizarea judecatorilor si le poate ridica imunitatea. CJUE a explicat ca acest for „nu ofera toate garantiile de impartialitate si independenta” si nu este „ferit de influente directe sau indirecte ale puterii legislative si executive”.
Tribunalul constitutional polonez a sfidat insa Bruxellesul si a apreciat ca masurile provizorii decretate de CJUE „nu sunt conforme” cu Constitutia Poloniei, iar ca urmare Comisia Europeana a dat termen Varsoviei pana pe 16 august sa promita ca va respecta deciziile CJUE, sub amenintarea sanctiunilor financiare, aminteste France Presse. Saptamana aceasta, presedinta Curtii Supreme a anuntat inghetarea provizorie a activitatilor controversatei camere.
„Nu recunosc astfel de hotarari (ale CJUE), intrucat ele merg clar dincolo de tratate si extind competenta tribunalelor UE”, a subliniat Kaczynski in interviul citat, adaugand ca „totusi, obiectul litigiului exista fara indoiala”.