UE a hotarat sa foloseasca dobanzile obtinute la activele rusesti inghetate pentru a inarma Ucraina
Intr-o decizie importanta luata miercuri, 8 mai, statele membre ale Uniunii Europene au convenit sa aloce miliarde de euro, reprezentand dobanzile la activele inghetate ale bancii centrale ruse, pentru a consolida capacitatile de aparare ale Ucrainei si pentru a ajuta la reconstructia ei postbelica, relateaza Kyiv Post.
Aceasta miscare vine in timp ce Moscova a obtinut castiguri pe campul de lupta in ultimele luni, exploatandu-si avantajul numeric si al armelor, in timp ce Kievul astepta un nou ajutor esential occidental, la mai bine de doi ani de razboi.
Avand in vedere ca Washingtonul se pregateste in sfarsit sa livreze un pachet de ajutor consistent, Uniunea Europeana a fost, de asemenea, sub presiune pentru a-si spori sprijinul pentru Ucraina.
Liderii blocului celor 27 de natiuni au convenit deja in martie sa avanseze cu propunerea de a utiliza activele inghetate, care se asteapta sa elibereze aproximativ trei miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari) anual.
Anuntand acordul cu privire la X, presedintia belgiana a UE a declarat ca ambasadorii UE „au convenit in principiu asupra masurilor privind veniturile extraordinare care decurg din activele imobilizate ale Rusiei”.
Aceste fonduri, a spus acesta, „ar servi pentru a sprijini redresarea si apararea militara a Ucrainei in contextul agresiunii ruse”, prima transa fiind asteptata sa fie eliberata in iulie.
Sefa Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a subliniat importanta acestei decizii, declarand: „Nu ar putea exista niciun simbol mai puternic si nici o utilizare mai eficienta pentru acesti bani decat a face din Ucraina si intreaga Europa un loc mai sigur pentru a trai”.
UE a inghetat aproximativ 200 de miliarde de euro din activele bancii centrale ruse detinute in bloc ca parte a sanctiunilor impuse Moscovei in urma invaziei Ucrainei in februarie 2022.
Cu toate acestea, pur si simplu confiscarea acestor bani si darea lor Ucrainei a fost exclusa din cauza preocuparilor legate de potentialele perturbari ale pietelor internationale si de stabilitatea monedei euro.
In schimb, liderii UE au stabilit un plan de a viza dobanda platita pentru activele inghetate.
Conform acordului, care urmeaza sa fie inaintat ministrilor UE pentru aprobare oficiala, 90% din dobanda va merge catre un fond central utilizat pentru achizitionarea de arme pentru Ucraina, cunoscut sub numele de Facilitatea europeana pentru pace, in timp ce restul de 10% vor merge catre Facilitatea separata a UE pentru Ucraina.
Acordul include, de asemenea, o prevedere ca Belgia sa transfere Ucrainei integral veniturile fiscale generate de profiturile din activele inghetate de la inceputul razboiului, insumand inca 1,7 miliarde de euro pentru Ucraina in 2024.
Ca parte a tranzactiei, comisioanele percepute de Euroclear, organizatia internationala de depozit cu sediul in Belgia, care se ocupa de aproximativ 90% din activele inghetate, au fost, de asemenea, reduse semnificativ.
Taxa Euroclear pentru gestionarea activelor a fost redusa de zece ori, la 0,3% din profit, ca parte a acordului.