Uniunea Europeana a lansat un al doilea proiect pilot pentru a-si proteja frontierele externe de afluxul de migranti ilegali, a anuntat luni, 20 martie, Comisia Europeana, scrie Deutsche Welle.
Acesta prevede consolidarea securitatii la frontiera dintre Bulgaria si Turcia cu ajutorul vehiculelor, al controlului rutier, al camerelor de supraveghere video si al turnurilor de supraveghere. In plus, ca parte a proiectului, UE intentioneaza sa lanseze proceduri accelerate de acordare a azilului si de returnare a migrantilor ilegali.
Dupa cum s-a raportat in februarie, proiectul poate fi finantat din fondurile Uniunii Europene, din bugetul Bulgariei insasi si prin contributii din partea altor tari UE. „Comisia Europeana va oferi sprijin financiar Bulgariei pentru a consolida gestionarea frontierelor la granita sa externa cu Turcia”, a precizat CE intr-un comunicat, care nu a oferit cifre exacte.
Primul proiect a fost lansat in Romania
Un alt proiect pilot, anuntat tot in februarie, a fost lansat anterior, la 17 martie. Acesta este pus in aplicare in Romania si presupune, de asemenea, introducerea unor noi instrumente de inregistrare a migrantilor, luarea mai rapida a deciziilor privind cererile de azil si returnarea refugiatilor respinsi.
„Romania, datorita pozitiei sale geografice strategice, care se invecineaza cu Serbia, Ucraina si Republica Moldova, joaca un rol-cheie in asigurarea securitatii frontierei noastre externe comune”, a subliniat Comisia Europeana in timpul lansarii proiectului.
Germania este lider in ceea ce priveste numarul de cereri de azil
In ianuarie, CE si-a anuntat intentia de a face fata numarului tot mai mare de migranti ilegali in Uniunea Europeana cu ajutorul unei noi strategii de expulzare . „Cei care nu au nevoie de protectie internationala ar trebui sa se intoarca in tara lor de origine”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.
Potrivit acesteia, in 2022, peste 300.000 de migranti ilegali vor ajunge pe teritoriul UE. Cei mai multi dintre ei nu au dreptul legal la azil. In general, in tarile Uniunii Europene, in 2022, numarul cererilor de azil a crescut de aproape o data si jumatate fata de 2021 – pana la 924 de mii de cereri.
In 2022, Germania a ramas lider in randul tarilor UE in ceea ce priveste numarul de cereri de azil. Peste 190.000 de persoane au solicitat azil in Germania – cu 57% mai mult decat in anul precedent. Franta (peste 115.000) se afla pe locul al doilea, urmata de Spania (111.000), Austria (106.000) si Italia (78.000).
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…