externe

UE adopta noi sanctiuni impotriva Rusiei, inclusiv restrictii privind exporturile de gaze naturale lichefiate

Tarile Uniunii Europene au adoptat un al 14-lea pachet de sanctiuni impotriva Rusiei, care urmareste sa indeparteze unele portite de scapare si sa afecteze exporturile de gaze ale Rusiei, au declarat luni ministrii de externe ai UE, potrivit Reuters.

Noile restrictii privind gazul urmaresc sa reduca veniturile Rusiei din exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) prin interzicerea transbordarilor – transferul de marfuri de pe o nava pe alta – in afara porturilor UE si o clauza care permite Suediei si Finlandei sa anuleze unele contracte de GNL, fara a se ajunge la interzicerea totala a importurilor de GNL.

Sanctiunile vor intra in vigoare dupa o perioada de tranzitie de noua luni. De asemenea, pachetul interzice noi investitii si servicii pentru finalizarea proiectelor GNL aflate in constructie in Rusia.

Expertii de pe piata de gaze spun ca masura va avea probabil un impact redus, deoarece Europa cumpara ea insasi gaz rusesc, iar transbordarile prin porturile UE catre Asia reprezinta doar aproximativ 10% din totalul exporturilor rusesti de GNL.

Un oficial al UE a spus ca pierderea estimata pentru Rusia va fi de milioane de euro si nu de miliarde.

Unele tari din Europa Centrala mai primesc gaz prin conducte din Rusia prin Ucraina. UE a interzis importurile de petrol rusesc in 2022, cu unele scutiri limitate.

Noul pachet urmareste sa limiteze eludarea sanctiunilor prin crearea de mai multe responsabilitati si sanctiuni la nivel de stat membru pentru cei aflati ca incalca reglementarile.

Pe lista de sanctiuni sunt adaugate 116 entitati si persoane, ridicand totalul la peste 2.200.

Intr-o miscare separata, UE a anuntat noi sanctiuni impotriva a sase persoane despre care a spus ca au fost implicate in „activitati cibernetice rau intentionate” ale Rusiei impotriva tarilor UE si Ucrainei. A legat patru dintre ele direct de serviciile ruse de informatii si securitate.

Comisia Europeana, bratul executiv al UE, a propus, de asemenea, extinderea asa-numitei „clauze fara Rusia” adoptata intr-un pachet anterior.

Masura ar fi obligat filialele companiilor UE din tari terte sa interzica reexportul anumitor bunuri in Rusia, inclusiv a celor cu dubla utilizare in scopuri militare, precum si a munitiilor si a armelor de foc.

Cu toate acestea, a fost anulata la cererea Germaniei. Clauza poate fi adaugata ulterior in asteptarea unei evaluari a impactului, au spus diplomatii.

Intr-o masura suplimentara menita sa afecteze capacitatea Moscovei de a tranzactiona, pachetul interzice bancilor UE din afara Rusiei sa foloseasca sistemul SPFS al Moscovei, echivalentul acestuia al sistemului global de plati SWIFT. Puterile occidentale au blocat Moscova de la utilizarea SWIFT in 2022.

„De asemenea, permite Consiliului sa intocmeasca o lista a bancilor din tari terte non-ruse conectate la un astfel de sistem; acestor banci li se va interzice sa faca afaceri cu operatorii UE”, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Pachetul urmareste sa reprime asa-numita flota umbra care ajuta efortul de razboi al Rusiei prin crearea unui cadru pentru adaugarea navelor pe lista de sanctiuni, cum ar fi petroliere care eludeaza plafonul rusesc al pretului petrolului stabilit de G7, precum si navele care transportau munitie nord-coreeana in Rusia.

Diplomatii au spus ca 27 de nave – majoritatea petroliere – vor fi listate initial, urmand sa fie adaugate mai tarziu si altele.

UE i-a sanctionat, de asemenea, pe gigantul de transport maritim de stat al Rusiei Sovcomflot si pe CEO-ul sau Igor Vasilievici Tonkovidov, conform masurilor publicate luni in Jurnalul Oficial al UE.

In masuri sunt incluse restrictii privind heliul, pamanturile rare si minereurile de mangan, precum si limitele finantarii rusesti pentru think tank-uri si ONG-uri.

UE a amanat, de asemenea, inceperea schemei obligatorii de trasabilitate completa pentru importurile de diamante brute si lustruite de catre bloc cu sase luni – pana la 1 martie 2025.

Statele Unite reevalueaza cele mai stricte elemente ale interzicerii diamantelor rusesti din marile democratii din G7, dupa opozitia tarilor africane, lustruitorilor indieni de pietre pretioase si bijutierii din New York, au declarat sapte surse pentru Reuters in mai.

Tarile UE dezbat acum un pachet care ar alinia mai bine sanctiunile impotriva Belarusului care preced invazia Ucrainei de catre Moscova cu cele care vizeaza Rusia din 2022. Belarus a reprezentat o portita de scapare pentru bunurile care ajung in Rusia, dar membrii au fost reticenti sa abordeze acest lucru din cauza preocuparilorprivind exporturile majore de ingrasaminte din Belarus.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

O noua numire trasnita facuta de Trump. Ministru al Sanatatii va fi un promotor al teoriilor conspiratiei

Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…

O oră ago

Lasconi dezvaluie numele celui care ar fi „amenintat-o”: „S-a laudat cu asta, ca el o sa fie cel care ma va scoate pe mine din aceasta cursa”

Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…

2 ore ago

MAE: Noua cetateni romani decedati in urma inundatiilor din Spania

 Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…

5 ore ago

Oseminte descoperite pe un santier din Timisoara. Politistii criminalisti au inceput o ancheta

Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…

5 ore ago

Un barbat s-a urcat pe cladirea garii din Braila si ameninta ca se va sinucide

Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…

5 ore ago