UE ajunge la un acord pentru reducerea emisiilor foarte poluante de gaz metan din sectorul energetic
Negociatorii Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord privind reducerea emisiilor de gaz metan, extrem de poluante, provenite din sectorul energetic in cele 27 de tari ale blocului comunitar, relateaza Associated Press.
Potrivit expertilor, una dintre cele mai mari cauze ale schimbarilor climatice este reprezentata de emisiile de gaz metan – a doua cauza dupa dioxidul de carbon. De asemenea, acest gaz provoaca probleme grave de sanatate. Cele mai multe emisii provin din sectoarele energiei, agriculturii si deseurilor.
Conform acordului provizoriu anuntat cu doar cateva saptamani inainte de conferinta privind clima COP28, industria gazelor fosile, a petrolului si a carbunelui va fi obligata „sa masoare, sa monitorizeze, sa raporteze si sa verifice in mod corespunzator emisiile de metan, in conformitate cu cele mai inalte standarde de monitorizare, si sa ia masuri pentru a le reduce”, a declarat Comisia Europeana, bratul executiv al UE.
Acordul trebuie sa fie aprobat in mod oficial atat de Parlamentul European, cat si de Consiliu, care reprezinta statele membre, inainte ca noua legislatie sa intre in vigoare.
Acordul UE a fost incheiat in contextul in care China si Statele Unite s-au angajat sa isi accelereze eforturile de combatere a schimbarilor climatice inainte de conferinta privind clima, luandu-si angajamentul de a lua masuri pentru a reduce emisiile de metan si alte gaze cu efect de sera, in afara de dioxidul de carbon.
Statele Unite, UE si alte natiuni s-au angajat anterior sa reduca emisiile totale de metan la nivel mondial cu 30% pana in 2030.
Comisia a declarat ca acest compromis le impune operatorilor sa raporteze cu privire la cuantificarea si masurarea emisiilor de metan la sursa si obliga companiile de petrol si gaze sa detecteze si sa repare scurgerile de metan de pe teritoriul UE. De asemenea, acesta interzice evacuarile de rutina si arderea in flacara, care elibereaza metan in atmosfera, incepand din 2027, cu conditii mai stricte introduse dupa 2031.
Regulamentul UE privind metanul pentru sectorul energetic face parte din asa-numitul „Green Deal” european, care urmareste sa stabileasca cele mai ambitioase obiective din lume in materie de clima si biodiversitate.
Avand in vedere ca UE importa cantitati mari de petrol, gaze si carbune, acordul prevede ca, incepand cu 2027, orice exportator din afara blocului trebuie sa aiba „aceleasi obligatii de monitorizare, raportare si verificare” ca si producatorii din UE, a precizat Comisia.
Flavia Sollazzo, de la grupul non-profit Environmental Defense Fund Europe, a declarat ca planurile de reglementare privind metanul trimit un mesaj clar inaintea COP28 ca „responsabilitatea climatica nu se opreste la granitele europene”.
„In calitate de cel mai mare cumparator de gaze naturale din lume, UE isi valorifica in mod strategic influenta economica pentru a determina reduceri globale ale emisiilor de metan”, a declarat Sollazzo.