UE „va trebui sa discute” cu talibanii „cat de curand va fi necesar” pentru ca acestia „au castigat razboiul” in Afganistan, dar fara ca asta sa implice recunoasterea oficiala a noului regim in perioada imediata, a declarat marti Josep Borrell, seful diplomatiei europene, relateaza AFP, citata de Agerpres.
„Talibanii au castigat razboiul. Deci, va trebui sa discutam cu ei, in scopul de a angaja un dialog cat de curand va fi necesar pentru a evita o catastrofa umanitara si potential migratorie” in Afganistan, a spus el in cadrul unei conferinte de presa.
„Acest dialog va trebui, de asemenea, sa se concentreze asupra mijloacelor de a impiedica o prezenta terorista straina in Afganistan”, in contextul in care relatiile in continuare puternice intre talibani si Al-Qaida alimenteaza ingrijorarea, a insistat Borrell.
El a precizat totusi ca astfel de discutii nu implica o recunoastere prompta, oficiala, a regimului taliban de catre Bruxelles.
Josep Borrell a facut aceste declaratii in fata presei la finalul unei reuniuni prin videoconferinta cu ministrii europeni ai afacerilor externe, intr-un moment in care mai multe state membre isi intetesc eforturile pentru accelerarea evacuarii cetatenilor occidentali si a personalului afgan de pe aeroportul din Kabul.
„Nu este vorba despre recunoasterea oficiala a talibanilor, este vorba despre a fi in contact. Daca vreau ca 400 de persoane, afgani care lucreaza pentru UE si familiile lor, sa poata ajunge la aeroport pentru a fi evacuati, atunci trebuie sa vorbesc cu autoritatile talibanilor”, a pledat seful diplomatiei europene.
„In caz contrar, va fi extrem de dificil pentru ei sa ajunga la aeroport. Este o operatiune logistica destul de complicata, deci trebuie sa comunicam cu talibanii”, a insistat el, dand asigurari ca Bruxellesul ramane „vigilent” in privinta respectarii normelor internationale de catre noile autoritati.
Ministrii europeni au discutat marti despre circumstantele prabusirii bruste a fortelor afgane in fata ofensivei fulger a talibanilor.
„Trebuie sa recunoastem greselile pe care le-am comis, in special in ceea ce priveste evaluarea capacitatilor militare” locale, in conditiile in care „aportul de resurse fara precedent nu are decat rezultate mediocre in termeni de capacitate de rezistenta a armatei si a statului afgan”, a observat Josep Borrell.
Primul obiectiv al interventiei occidentale, in urma atentatelor de la 11 septembrie 2001, „a fost distrugerea Al-Qaida”, dar „misiunea noastra a evoluat gradual catre constructia unui stat modern”, a subliniat el. „Astazi se poate spune ca am reusit cu primul obiectiv. Nu si cu al doilea”, a mai afirmat Borrell.
Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…
Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…
Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…
Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…
”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…