Europa ar putea pune capat dependentei sale de China pentru bateriile masinilor electrice pana in 2030, dar numai daca va tine pasul cu programul de subventii verzi de 369 de miliarde de dolari al lui Joe Biden, prin care investitiile in energie verde sunt atrase in SUA din toata lumea, previzioneaza expertii, scrie The Guardian.
Un raport realizat de grupul pentru energie regenerabila Transport & Environment a declarat ca UE este pe cale sa produca suficiente celule de baterii litiu-ion pana in 2027 pentru a satisface cererea si a elimina China din lanturile de aprovizionare. Bateriile „Li-ion” sunt reincarcabile si sunt utilizate in electronicele de consum si la masinile electrice.
Studiul prevede ca dependenta Europei de China pentru rafinarea si prelucrarea metalelor pentru baterii ar putea, de asemenea, sa scada semnificativ – prevazand ca peste 50% din cererea de litiu rafinat a Europei poate proveni din proiecte europene pana in 2030.
In prezent, in Europa nu exista nicio rafinarie de litiu, iar aproximativ 90% din procesarea mondiala a acestui metal are loc in Asia de Est. Dar se asteapta ca proiectele de rafinarii aflate in curs de desfasurare in Germania si Franta sa stimuleze perspectivele Europei, iar legislatia UE planificata privind materiile prime critice este menita sa garanteze ca acestea respecta standarde de mediu ridicate.
Parlamentarii si-au exprimat ingrijorarea cu privire la faptul ca lantul de aprovizionare cu vehicule electrice al Marii Britanii este excesiv de dependent de China, o vulnerabilitate cheie pe fondul tensiunilor politice dintre Beijing si Occident.
Marea Britanie a interzis vanzarea de masini noi pe benzina si diesel incepand cu 2030, in timp ce UE s-a angajat sa elimine treptat motoarele cu combustie incepand cu 2035.
Cu toate acestea, legea emblematica a lui Biden, Inflation Reduction Act (IRA – Legea privind reducerea inflatiei), a atras investitii ecologice in SUA si a exercitat presiuni asupra Marii Britanii si a UE pentru a reactiona, in conditiile in care factorii de decizie politica europeni au aplicat impozite exceptionale asupra firmelor din domeniul energiei regenerabile.
Cu toate acestea, autorii studiului au avertizat ca intreprinderile ar putea muta in continuare proiectele planificate pentru Europa in SUA, tentate de avantajele fiscale si de alte subventii oferite de IRA pentru localizarea lanturilor de aprovizionare cu baterii in SUA.
Julia Poliscanova, director senior pentru vehicule si e-mobilitate la T&E, a declarat: „In prezent, jumatate din celulele bateriilor litiu-ion utilizate in UE sunt deja fabricate acolo. Dar Legea privind reducerea inflatiei a schimbat regulile jocului, iar Europa trebuie sa puna mai multi bani pe masa sau risca sa piarda fabricile de baterii planificate si locurile de munca in favoarea Americii.”
T&E a solicitat crearea unui fond UE dedicat, cu bani obtinuti prin emisiuni comune de titluri de creanta, pentru a sprijini investitiile in vehicule electrice, baterii si surse regenerabile de energie.
Saptamana trecuta, Britishvolt, start-up-ul de baterii care spera sa construiasca o „gigafabrica” langa Blyth, Northumberland, a intrat in insolventa. Compania s-a luptat sa gaseasca finantare si i s-a refuzat accesul la fondurile de stat promise, dupa ce nu a reusit sa atinga obiectivele guvernamentale.
Prabusirea sa a starnit apeluri pentru o strategie industriala cuprinzatoare care sa traseze abordarea Marii Britanii fata de economia ecologica, inclusiv trecerea industriei auto la vehiculele electrice.
Luni, Tony Danker, directorul general al Confederatiei Industriei Britanice, a declarat ca guvernul nu a reusit sa investeasca in economia verde si ca se afla in urma SUA si a UE.
El a spus ca SUA si Europa „ne depasesc in cheltuieli si in inteligenta” in ceea ce priveste incurajarea investitiilor cu emisii reduse de carbon.
„In timp ce concurentii nostri din Europa, Asia si Statele Unite se misca si se dau peste cap, noi parem sa ne indoim de noi insine si sa speram ca totul va fi bine”, a spus el intr-un discurs tinut la University College London.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…