UE cauta solutii pentru a doua zi dupa ce Israelul va parasi Gaza
In timp ce criza din Fasia Gaza, asediata si bombardata de Israel ca raspuns la atacul Hamas din 7 octombrie, face ravagii, Uniunea Europeana incepe sa se gandeasca la ziua de dupa conflict. Statele membre si institutiile UE au demarat un proces de reflectie cu privire la posibilele solutii pentru Fasia Gaza dupa incheierea razboiului, relateaza El Pais.
Pe termen lung, toate sunt de acord cu solutia celor doua state, dar discuta, de asemenea, posibile masuri imediate, pe termen mai scurt, pentru a garanta securitatea si drepturile israelienilor si palestinienilor odata ce armata israeliana se va retrage. Germania, de exemplu, a sugerat sa plaseze Gaza sub protectia internationala a Natiunilor Unite. Inaltul Reprezentant al UE pentru politica externa, Josep Borrell, vorbeste despre o autoritate palestiniana definita si decisa de Consiliul de Securitate al ONU, cu sprijinul tarilor arabe.
Ceea ce este clar atat pentru UE, cat si pentru Statele Unite, este ca Israelul nu poate reocupa Gaza odata ce razboiul sau cu Hamas se va incheia. Acest lucru a fost subliniat de Borrell luni, cu putin timp inainte de a se imbarca intr-o calatorie in Israel, care va include si o vizita in orasul palestinian Ramallah. Intre timp, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va indrepta spre Egipt si Iordania.
In opinia lui Borrell, Israelul nu poate ramane in Gaza dupa razboi, dar „o autoritate palestiniana trebuie sa se intoarca in Gaza”. Inaltul reprezentant a subliniat ca se referea la „o autoritate palestiniana, nu la Autoritatea Palestiniana”. „Este de inteles ca Autoritatea Palestiniana [care guverneaza in Cisiordania] nu vrea sa intre in Gaza pe un tanc israelian”, a adaugat Borrell.
Panorama pentru Gaza este una dintre marile dezbateri pe care Uniunea Europeana si Statele Unite doresc sa le initieze acum. Iar in aceasta perspectiva viitoare, Autoritatea Palestiniana poate juca un rol in gestionarea Fasiei, sunt ele de acord. Dar, pentru a face acest lucru, are nevoie de reforme interne, de o capacitate mai mare si de un sprijin international mai larg. Secretarul de stat american Antony Blinken a vorbit despre o „Autoritate Palestiniana eficienta si revitalizata” care ar trebui sa guverneze in cele din urma Gaza. Israelul se opune acestei idei.
Saptamana trecuta, Blinken a recunoscut ca ar putea fi necesara „o perioada de tranzitie la sfarsitul conflictului”, dar a fost, de asemenea, foarte explicit in refuzul de a permite Israelului sa ramana in teritoriu: „Este clar ca Israelul nu poate ocupa Gaza”. Premierul israelian Benjamin Netanyahu declarase anterior, intr-un interviu acordat televiziunii americane, ca Israelul isi va asuma „responsabilitatea generala pentru securitate” in Gaza „pentru o perioada nedeterminata”.