Agentia de frontiera a UE, Frontex, va desfasura agenti si echipamente in Finlanda pentru a ajuta la oprirea fluxului de „migratie ilegala” dinspre Rusia, relateaza Deutsche Welle.
Agentia de frontiera a Uniunii Europene, Frontex, a anuntat joi ca va desfasura personal si resurse in Finlanda pentru a combate ceea ce suspecteaza ca este „migratia folosita pentru destabilizare” orchestrata de Rusia.
Aproximativ 50 de agenti de frontiera si alti membri ai personalului vor fi la fata locului saptamana viitoare, potrivit Frontex.
Masini de patrulare si alte echipamente vor asigura, de asemenea, o „intarire semnificativa” pentru agentii finlandezi.
Autoritatile finlandeze au declarat ca peste 700 de migranti din Afganistan, Irak, Kenya, Maroc, Somalia, Siria si Yemen au ajuns la granita sa de la 1 noiembrie, majoritatea fara acte de identitate, vize sau documente corespunzatoare, ceea ce reprezinta un salt major fata de cele cateva zeci de sosiri in septembrie si octombrie.
Premierul finlandez Petteri Orpo a acuzat Rusia ca se afla in spatele a ceea ce el a numit „o perturbare grava a securitatii la frontiera”, adaugand: „Finlanda nu poate fi influentata, Finlanda nu poate fi destabilizata. Rusia a inceput acest lucru, iar Rusia poate, de asemenea, sa-l opreasca”.
Purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a negat acuzatia, spunand: „Autoritatile finlandeze incep sa inventeze scuze stangace, reluand sentimentul rusofob”.
Autoritatile finlandeze au declarat ca schimbarea de pozitie fata de Moscova este un rezultat direct al faptului ca Finlanda a lasat deoparte decenii de politica de nealiniere pentru a adera la NATO in aprilie. Acesta a fost un raspuns direct la invazia Rusiei din februarie 2022 in Ucraina vecina.
Rusia avertizase ca vor exista „contramasuri” in cazul in care Finlanda va adera la alianta militara.
Situatia actuala de-a lungul granitei de 1.340 de kilometri dintre Rusia si Finlanda aminteste de o situatie similara de acum doi ani, in care Polonia, Letonia si Lituania au acuzat Belarusul, aliat al Rusiei, ca a facilitat accesul migrantilor la granitele lor, ca represalii la sanctiunile UE aplicate impotriva Minskului.
Belarus a negat, de asemenea, orice rol, in ciuda dovezilor care demonstrau contrariul.
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, s-a referit la situatia de la granita Finlandei, spunand ca are o anumita senzatie de „deja vu”.
„Frontiera finlandeza este frontiera UE”, a spus Johansson. „Uniunea Europeana este in spatele vostru. Puteti conta pe sprijinul nostru deplin pentru a proteja frontiera UE”, a mai spus ea.
Vecinul baltic al Rusiei, Estonia, a acuzat, de asemenea, Moscova ca faciliteaza migratia ilegala. „Acest lucru este pe deplin orchestrat de stat. In totalitate”, a declarat joi ministrul estonian al Apararii, Hanno Pevkur.
„In Rusia, exista o zona de frontiera de pana la 10 kilometri in care nu poti intra fara permisiunea FSB [serviciile de securitate rusesti]. Si astfel, din intamplare, toate aceste sute de migranti ajung la un punct de trecere a frontierei din Finlanda cu bicicletele in timpul iernii? Haideti, serios?”, a mai spus Pevkur.
Saptamana trecuta, Helsinki a ordonat inchiderea a patru din cele noua puncte de trecere de la granita cu Rusia, soldatii si politistii de frontiera ridicand garduri si alte bariere pentru a opri intrarea.
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Presa pro-guvernamentala de la Budapesta noteaza indignata ca presedintele roman Klaus Iohannis i-a intors spatele…
Cand o eruptie vulcanica a ingropat orasul antic Pompei, ultimele momente de viata ale cetatenilor…
Noul ministru israelian al Apararii a declarat, joi, ca a semnat un acord pentru achizitionarea…
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat intr-un interviu pentru aktual24.ro ca a "ajutat" la traducere…
Cel mai recent sondaj CURS, realizat in perioada 30 octombrie-5 noiembrie, arata ca Nicolae Ciuca…