externe

UE doreste sa interzica fumatul si vapingul si in zonele in aer liber: „Zonele exterioare sau semi-exterioare – definite ca spatii partial acoperite sau inchise, cum ar fi acoperisuri, balcoane, verande si terase”

Comisia Europeana va propune extinderea interdictiilor existente de fumat la zonele in aer liber, dorind sa interzica si produse care nu contin nicotina, potrivit unui proiect consultat de Euronews.

Planurile, care urmeaza sa fie adoptate de executivul UE marti, ar extinde orientarile actuale din 2009 menite sa reduca expunerea la fumatul pasiv in locurile publice, locurile de munca si transportul public.

Cea mai recenta versiune a proiectului – vazuta de Euronews si inca supusa modificarii – urmareste sa curete spatiile publice de toti aerosolii, nu doar de fumul de tigara, reflectand ingrijorarile tot mai mari cu privire la riscurile pentru sanatate pe care le prezinta noile produse din tutun, cum ar fi vape-urile.

Orientarile nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, dar ofera un cadru pe care sa-l urmeze statele membre, ca parte a eforturilor mai ample de a reduce incidenta cancerului legat de tutun. Comisia sustine ca primii ani de implementare in 2009-2012 au inregistrat deja o scadere a expunerii.

Noile recomandari ale Comisiei urmaresc sa abordeze o gama mai larga de produse emergente, inclusiv „produse din tutun incalzit si tigari electronice, indiferent daca contin sau nu nicotina”.

Conform noilor linii directoare, zonele exterioare sau semi-exterioare – definite ca spatii partial acoperite sau inchise, cum ar fi acoperisuri, balcoane, verande si terase – asociate cu unitati de servicii precum restaurante, baruri si cafenele ar trebui sa devina zone fara fumat.

Nodurile de transport public, inclusiv statiile de autobuz si aeroporturile, ar fi, de asemenea, acoperite, iar fumatul ar fi, de asemenea, interzis in zonele exterioare legate de locurile de munca, spitale si case de batrani.

Sunt incluse si zonele de recreere in care sunt prezenti copiii, inclusiv locuri de joaca publice, parcuri de distractie, piscine si gradini zoologice, precum si spatiile de invatamant.

Propunerea Comisiei, planificata initial pentru ianuarie, a fost amanata, starnind ingrijorari cu privire la angajamentul UE fata de agenda sa anti-tutun.

O reforma legata de Directiva UE privind impozitarea tutunului a fost acum impinsa pana in 2025, iar unii s-au intrebat daca industria tutunului a influentat aceste decizii.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Cum au fost detonate pagerele, peste 2.800 de membri Hezbollah au fost raniti in Liban si Siria. S-au inregistrat si mai multe decese

O serie de explozii simultane ale unor pagere in Liban au ucis marti opt persoane…

O oră ago

Dupa Europa Centrala, Italia se pregateste de furtuni intense

Furtunile intense care au lovit Europa Centrala ajung acum in Italia, unde au fost emise…

2 ore ago

Trump si-a lansat platforma de criptomonede, dar a refuzat sa dea detalii despre ea. In schimb a vorbit despre tentativa de asasinat de duminica

Donald Trump a lansat luni World Liberty Financial, platforma de criptomonede a familiei sale, intr-un…

2 ore ago

Consecintele Brexitului se agraveaza pentru Marea Britanie. Premierul Keir Starmer vrea sa stranga relatiile cu UE

Potrivit unui studiu recent, comertul exterior britanic cu UE sufera din ce in ce mai…

2 ore ago