UE ia in considerare acordarea unui ajutor de peste 1 miliard de euro Tunisiei in vederea reducerii migratiei

externe

migranti

Uniunea Europeana este pregatita sa sprijine Tunisia cu un ajutor total de peste 1 miliard de euro in schimbul unui control mai bun la frontiere si a unor masuri impotriva traficului de persoane „de indata ce se va ajunge la acordul necesar”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie Politico.

Comisia are in vedere o asistenta macrofinanciara de pana la 900 de milioane de euro, iar „ca masura imediata am putea oferi chiar acum pana la 150 de milioane de euro in cadrul unui sprijin bugetar”, a declarat von der Leyen duminica, intr-o conferinta de presa comuna cu premierul italian Giorgia Meloni si premierul olandez Mark Rutte, in timpul unei vizite la Tunis.

Dupa o intalnire cu presedintele tunisian Kais Saied in capitala, von der Leyen a anuntat ca impreuna vor lucra la un „pachet cuprinzator pe cinci piloni”, care include „cresterea comertului si a investitiilor” si „o cooperare energetica reciproc avantajoasa”.

De asemenea, UE este pregatita sa ofere Tunisiei 100 de milioane de euro pentru gestionarea frontierelor, cautare si salvare, masuri impotriva contrabandei si alte initiative pentru a aborda problema migratiei, a declarat von der Leyen.

Inaintea intalnirii, Saied declarase ca tara sa nu va accepta sa devina un paznic de frontiera pentru alte tari, in timp ce vizita orasul portuar Sfax, principalul punct de plecare al migrantilor care incearca sa ajunga in Italia cu barca.

Italia doreste de mult timp sa aiba mai multe optiuni privind locurile unde poate trimite solicitantii de azil respinsi, dar altii s-au opus, argumentand ca UE nu poate trimite oameni in tari care nu respecta pe deplin drepturile omului.

Saptamana trecuta, tarile UE au ajuns la ceea ce este considerat un acord istoric privind migratia, care ar putea remodela modul in care continentul proceseaza si relocheaza solicitantii de azil. Acordul stabileste un echilibru intre tarile de frontiera ale UE, care doresc mai mult ajutor pentru gestionarea solicitantilor de azil, si tarile din interior, care sustin ca prea multi migranti sosesc si se deplaseaza fara permisiune in interiorul UE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: