externe

UE incearca sa interzica companiilor europene sa fabrice produse sensibile (microcipuri, supercomputere) in fabricile din China

UE va dezvalui marti planurile de a impiedica companiile europene sa produca tehnologii sensibile, cum ar fi supercomputerele, inteligenta artificiala si microcipurile avansate, in tari precum China, scrie Politico.

Strategia europeana de securitate economica, care va fi prezentata de presedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, reprezinta planurile Bruxelles-ului de a interveni mai mult in modul in care companiile europene investesc si fac comert in tari din intreaga lume. Se asteapta ca sefii de guvern si de stat din UE sa discute propunerile din documentul de strategie de 14 pagini in cadrul summitului din 29-30 iunie.

Documentul evita orice mentiune specifica legata de China – dar este clar ca Beijingul, impreuna cu Rusia, sunt tintele principale. Documentul se refera la riscul „increderii excesive intr-o singura tara, in special una cu valori, modele si interese divergente din punct de vedere sistemic”.

UE ar trebui sa impiedice „investitiile externe intr-un set restrans de tehnologii avansate care ar putea spori capacitatile militare si de informatii ale unor actori care ar putea folosi aceste capacitati pentru a ameninta pacea si securitatea internationala”, se arata in document.

UE va propune consolidarea controlului in trei domenii:

  • Controlul investitiilor la intrare (controlul atunci cand companiile straine cumpara companii sau infrastructuri critice in Europa);
  • controlul exporturilor (atunci cand companiile din UE vand lucruri precum arme sau software de spionaj catre tari ostile);
  • si controlul investitiilor la iesire.

In prezent, guvernele nationale decid asupra controalelor la export. La inceputul acestui an, Tarile de Jos au blocat exportul de echipamente avansate de fabricare a microcipurilor catre China, cedand presiunilor SUA.

Noua Strategie de securitate economica reprezinta un pas inainte in planurile Bruxelles-ului de a crea noi instrumente pentru a controla externalizarea industriilor si tehnologiilor cheie catre tari potential problematice. Comisia planuieste sa legifereze pentru a impiedica companiile sa mute lanturile de aprovizionare pentru „tehnologii avansate” catre tari autocrate.

Rationamentul care sta la baza acestei masuri este acela ca, prin externalizarea unei parti prea mari din lanturile lor de aprovizionare in tari precum China, companiile pot pune in pericol proprietatea intelectuala europeana si securitatea nationala. Prin noua lege, UE ar putea interzice aceste investitii in strainatate atunci cand constata riscuri de securitate.

In practica, acest lucru inseamna ca fabricile de automobile pot fi externalizate, dar nu si supercomputerele care sparg parole.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Nicusor Dan vrea desfiintarea politiilor locale: „Politia Locala nu este necesara, atributiile ei pot fi preluate de Politia Nationala”

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, considera ca Politia Locala nu este necesara, el afirmand ca atributiile…

3 minute ago

Criza de personal in scolile din Prahova. Peste 1500 de suplinitori si profesori pensionari acopera lipsa cadrelor didactice

Judetul Prahova, pentru anul scolar 2024-2025, se confrunta cu un numar semnificativ de profesori suplinitori…

2 ore ago

Deportarile de migranti ilegali din Europa vor creste, anunta Ursula von der Leyen

Presedintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a declarat ca UE ar putea „trage invataminte”…

41 de minute ago

Scandalul de la ANS, Ciolacu sare in ajutorul PSD-istei Elisabeta Lipa: „E normal ca tot angrenajul sa aiba niste beneficii suplimentare”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi, ca a invitat-o la biroul sau pe Elisabeta Lipa,…

31 de minute ago

Cetatenii care se imbolnavesc din cauza poluarii vor putea cere compensatii incepand cu 2030

In aceasta saptamana ministrii mediului din Uniunea Europeana au adoptat oficial un set de reglementari…

3 ore ago