UE nu extinde interdictia privind importurile de cereale din Ucraina
Comisia Europeana a declarat vineri ca nu va extinde restrictiile la importurile de cereale ucrainene impuse de ce cinci vecini ai Ucrainei, membri ai blocului comunitar, care a expirat vineri, transmite Reuters.
„A ajuns la concluzia ca, datorita muncii Platformei de coordonare si a masurilor temporare introduse la 2 mai 2023, distorsiunile pietei din cele 5 state membre de la granita cu Ucraina au disparut”, a spus Comisia Europeana intr-un comunicat.
Restrictiile impuse de Uniunea Europeana in luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, Romaniei si Slovaciei sa interzica vanzarile interne de grau, porumb, rapita si seminte de floarea soarelui provenite din Ucraina, permitand in acelasi timp tranzitul acestor marfuri pentru export in alta parte.
UE a creat rute terestre alternative pe care Ucraina sa le foloseasca pentru a-si exporta cereale si seminte oleaginoase, dupa ce, in iulie, Rusia a iesit din acordul de cereale intermediat de ONU la Marea Neagra, care a permis trecerea in siguranta a navelor de marfa.
Comisia UE a fost de acord ca masurile existente au expirat vineri, in timp ce Ucraina a fost de acord sa introduca orice masuri legale (inclusiv un sistem de licente de export) in termen de 30 de zile pentru a evita cresterea cantitatii de cereale.
UE a declarat ca se va abtine de la a impune restrictii atata timp cat masurile luate de Ucraina sunt in vigoare si functioneaza pe deplin.
Fermierii din cele cinci tari vecine cu Ucraina s-au plans in mod repetat de excesul de produse care ii impinge spre faliment. Cu exceptia Bulgariei, tarile facusera presiuni pentru o prelungire a interdictiei.
Polonia, Ungaria, Slovacia si Romania au declarat anterior ca pot extinde restrictiile in mod unilateral, in timp ce Bulgaria a votat joi pentru eliminarea restrictiilor. Peste 60% din fluxurile alternative trec prin Romania, in principal prin Delta Dunarii, iar fermierii romani au amenintat ca vor intra in greva daca interdictia nu este prelungita.
In ultimul an, Ucraina si-a mutat 60% din exporturi prin rutele alternative si 40% prin Marea Neagra. In august, aproximativ 4 milioane de tone de cereale ucrainene au trecut prin rutele alternative, dintre care aproape 2,7 milioane de tone pe Dunare.
Comisia Europeana doreste sa creasca exporturile prin Romania, dar planul a fost dificil de pus in practica din cauza atacurilor cu drone rusesti asupra infrastructurii cerealiere a Ucrainei de-a lungul Dunarii si la granita cu Romania.