„UE nu vrea sa se decupleze de China, dar trebuie sa se protejeze”, spune vicepresedintele executiv al UE

externe

Uniunea Europeana nu intentioneaza sa se decupleze de China, dar trebuie sa se protejeze atunci cand se abuzeaza de deschiderea sa, a declarat vicepresedintele executiv al blocului, Valdis Dombrovskis, in timp ce ambele parti cauta sa reduca tensiunile in crestere legate de geopolitica si comert, potrivit Reuters.

Relatiile au devenit tensionate din cauza legaturilor Beijingului cu Moscova dupa ce fortele ruse au patruns in Ucraina si a incercarilor UE de a se baza mai putin pe a doua economie a lumii.

Blocul a inregistrat un comert bilateral record cu China anul trecut, dar este „foarte dezechilibrat”, a declarat sambata Dombrovskis intr-un discurs la summitul Bund de la Shanghai, invocand un deficit comercial de aproape 400 de miliarde de euro.

Dombrovskis, care este si comisarul pentru comert al blocului comunitar, se afla intr-o vizita de patru zile in China, in cautarea unor legaturi economice mai echilibrate cu UE.

El a sosit la putin peste o saptamana dupa ce Comisia Europeana a declarat ca va analiza daca sa impuna tarife suplimentare pentru a proteja producatorii europeni de importurile mai ieftine de vehicule electrice din China despre care spune ca beneficiaza de subventii de stat.

Calatoria este menita sa reinnoiasca dialogul cu China dupa pandemia de COVID-19, ambele parti incercand sa reduca tensiunile legate de diverse probleme, de la investitiile straine si comert la geopolitica, precum si criticile occidentale cu privire la legaturile mai stranse ale Beijingului cu Moscova dupa invazia Rusiei din 2022 a Ucrainei.

„Crearea unei piete deschise in randul membrilor sai a fost unul dintre principiile fondatoare ale UE. De asemenea, suntem angajati in favoarea unui comert global liber si echitabil. Iar `echitabil` este cuvantul cheie aici”, a spus el.

Citand deficitul comercial al blocului ca exemplu, el a adaugat ca „UE trebuie sa se protejeze si in situatiile in care se abuzeaza de deschiderea sa”.

„Aceasta inseamna reducerea la minimum a dependentelor noastre strategice pentru un numar selectat de produse strategice”, dar strategia economica a UE s-a concentrat pe eliminarea riscurilor, nu pe decuplare, a spus el. „UE nu are intentia de a se decupla de China”, a intarit comisarul.

UE da vina pe deficitul sau comercial de 400 de miliarde de euro, partial, pe seama restrictiilor chineze asupra companiilor europene.

„O mie” de bariere in calea accesului pe piata au dus deficitul comercial la „cel mai mare nivel din istoria omenirii”, a spus ambasadorul UE in China, Jorge Toledo, joi, la un forum de la Beijing.

Dialogul economic si comercial din aceasta saptamana dintre Dombrovskis si vicepremierul chinez He Lifeng, a zecea discutie de acest gen din 2008, va fi un „test de turnesol” pentru cele doua parti, a scris, joi, tabloidul nationalist chinez Global Times.

In marja summitului, Dombrovskis a declarat ca „o munca tehnica substantiala” a precedat ancheta UE asupra vehiculelor electrice produse din China si ca vor cauta sa implice in investigatie atat autoritatile chineze, cat si industria.

„Suntem deschisi concurentei, inclusiv pentru concurenta in sectorul vehiculelor electrice, dar concurenta trebuie sa fie corecta”, a spus el.

China a acuzat ancheta ca fiind protectionista, iar Camera de Comert China-UE a spus ca avantajul sectorului nu se datoreaza subventiilor.

Intrebat daca UE analizeaza si alte sectoare, el a adaugat: „Exista mai multe domenii in care analizam posibile disensiuni si bariere comerciale si, de fapt, acesta este unul dintre subiectele pe care le voi aborda si cu omologii mei chinezi. Pe de o parte, trebuie sa discutam despre modul in care avansam relatia noastra, dar, de asemenea, trebuie sa putem discuta daca exista unele probleme sau bariere comerciale care trebuie abordate”, fara a oferi detalii suplimentare.

Dombrovskis crede ca Beijingul se confrunta cu un „proces dificil de ajustare macroeconomica”, dar a subliniat ca trebuie sa extinda accesul afacerilor straine si sa mentina un mediu de afaceri stabil pentru relatii comerciale echitabile.

El a cerut, de asemenea, Chinei sa ia o pozitie impotriva „tacticii de transformare a alimentelor in arme” a Rusiei si sa-si foloseasca influenta pentru a revigora initiativa pentru cereale de la Marea Neagra, care a expirat in iulie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: