externe

UE pregateste o misiune civila pentru a ajuta Republica Moldova in fata amenintarilor Moscovei

Moldova, micul vecin al Ucrainei, este divizata: o parte este orientata spre vest, cealalta spre est. O misiune civila a UE are acum rolul de a ajuta tara, scrie Welt am Sontag.

Republica Modova se simte din ce in ce mai amenintata dupa atacul Rusiei asupra Ucrainei si a scris la 28 ianuarie la Bruxelles pentru a cere sprijin.

Serviciul European de Actiune Externa (SEAE) lucreaza in prezent la un asa-numit concept de gestionare a crizei, care ar trebui sa fie finalizat in aceasta luna. In cadrul conceptului, expertii SEAE elaboreaza propuneri privind dimensiunea, profilul si mandatul misiunii planificate, care trebuie apoi sa fie aprobate in unanimitate de catre guverne.

„Vointa de a trimite o misiune civila in Moldova este clara”, a declarat un diplomat UE familiarizat cu discutiile. Alaturi de Polonia, statele baltice , Suedia, Republica Ceha, Portugalia, Romania si Danemarca, Germania este unul dintre cei mai importanti sustinatori ai proiectului. Diplomatii se asteapta ca noua misiune sa inceapa „la inceputul verii”.

In cadrul misiunii, personal administrativ din tarile membre, in principal din domeniile justitiei, politiei si vamilor, urmeaza sa consilieze fosta tara sovietica cum sa creeze un sector de securitate eficient. In plus, UE vrea sa trimita experti care sa consilieze tara in lupta impotriva atacurilor cibernetice si a dezinformarii.

Pe langa misiunea de consiliere civila, Republica Moldova mai cere din partea UE sanctiuni impotriva oligarhilor moldoveni loiali Rusiei, mai multa supraveghere aeriana (avioane, radare) si furnizarea de sisteme de aparare aeriana. Solicitarea a fost facuta de vicepremierul si ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, la ultima reuniune a ministrilor de externe ai UE din 20 februarie.

El a indemnat tarile UE sa „contribuie rapid la actualizarea sistemelor invechite ale Republicii Moldova”. Banii pentru acest lucru ar proveni din Fondul european pentru pace (EPF), un fond financiar care a fost folosit pentru a finanta masuri de prevenire a conflictelor in cadrul Politicii Externe si de Securitate Comuna (PESC).

In Moldova, care are o populatie de 2,6 milioane de locuitori si se invecineaza direct cu Ucraina, atmosfera s-a incins tot mai mult in ultimele saptamani. O parte a populatiei este orientata spre vest, o alta, aproximativ in aceeasi proportie, spre est. Ambele parti se confrunta in mod ireconciliabil. Moscova incearca sa aprinda manifestatiile pro-rusesti.

Republica Moldova este cea mai saraca tara din Europa si sufera din cauza migratiei continue a ucrainenilor din zona de razboi spre vest si a intreruperilor intermitente de energie electrica rezultate din distrugerea infrastructurii energetice a Ucrainei de catre atacurile rusesti. Ambele sisteme energetice sunt partial interconectate.

Guvernul Republicii Moldova considera ca un atac al Rusiei asupra tarii este realist. Seful serviciilor de informatii, Alexandru Musteata, a declarat inca de la sfarsitul anului 2022 ca este foarte posibil ca trupele rusesti sa incerce sa „creeze un coridor spre Transnistria”. Transnistria face parte din Republica Moldova.

Aproximativ 500.000 de persoane traiesc acolo. Provincia s-a desprins cu ajutorul Rusiei de Moldova in anii ‘90, are chiar si propriul guvern pro-rus, dar nu este recunoscuta la nivel international. Aproximativ 1.500 de soldati rusi sunt stationati in zona.

Dar ceea ce este si mai important este faptul ca aproape 20.000 de tone de munitie apartinand Rusiei sunt depozitate in Transnistria. Acest lucru ar face ca provincia separatista sa gazduiasca cel mai mare depozit de munitii din Europa.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a readus Transnistria in atentie saptamana trecuta. „Bineinteles, situatia din Transnistria este subiectul celei mai mari atentii si un motiv de ingrijorare pentru noi”. Peskov a acuzat Ucraina ca planuieste operatiuni „sub steag fals” pentru a ataca soldatii rusi din Transnistria. Guvernul Republicii Moldova a negat acuzatiile.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Guvernul Ciolacu a facut public documentul trimis de Ucraina in legatura cu Simion: „Actiuni contra intereselor nationale ale Ucrainei”

Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…

9 ore ago

Polonia, a doua tara occidentala dupa Suedia care urmareste sa restabileasca prezenta diplomatica permanenta in Coreea de Nord

Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…

9 ore ago

Noul director al British Museum este in favoarea unui „parteneriat mai degraba decat o discutie privind proprietatea” in legatura cu sculpturile Partenonului

Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…

9 ore ago

Rares Bogdan acuza: „Ciolacu minte in legatura cu documentul ‘declasificat’ din Ucraina”. Miscarea ar fi fost premedita din luna februarie si este in favoarea lui Simion

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…

6 ore ago

Guvernul grec ia in considerare stimulente pentru proprietarii care ofera spre inchiriere locuinte pe termen lung

Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…

9 ore ago

Scholz l-a informat pe Iohannis despre discutia cu Putin. Iohannis: „Germania este un aliat de incredere al tarii noastre”

Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…

6 ore ago