UE promite un ajutor de 7,4 miliarde de euro pentru Egipt, in incercarea de a reduce migratia
Uniunea Europeana a anuntat duminica un pachet de finantare in valoare de 7,4 miliarde de euro si o relatie imbunatatita cu Egiptul, parte a unui efort de a opri fluxurile de migranti catre Europa, criticat de grupurile de aparare a drepturilor omului, relateaza France24.
Acordul ridica relatia UE cu Egiptul la statutul de „parteneriat strategic” si a fost dezvaluit in timp ce o delegatie de lideri europeni a vizitat Cairo. Acesta este menit sa stimuleze cooperarea in domenii precum energia regenerabila, comertul si securitatea, oferind in acelasi timp subventii, imprumuturi si alte tipuri de finantare in urmatorii trei ani pentru a sprijini economia in declin a Egiptului.
Finantarea propusa include 5 miliarde de euro sub forma de imprumuturi si 1,8 miliarde de euro pentru investitii, potrivit unui rezumat publicat de UE. Alte 600 de milioane de euro ar urma sa fie acordate sub forma de granturi, inclusiv 200 de milioane de euro pentru gestionarea migratiei.
Astfel de acorduri reprezinta „cea mai buna modalitate de a aborda fluxurile migratorii”, a declarat premierul italian Giorgia Meloni, care a calatorit la Cairo alaturi de presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de prim-ministrii grec, austriac si belgian, precum si de presedintele cipriot.
Guvernele europene sunt de mult timp ingrijorate de riscul instabilitatii in Egipt, o tara cu 106 milioane de locuitori care se lupta sa obtina valuta straina si unde adversitatea economica a impins un numar tot mai mare de persoane sa migreze.
Inflatia se apropie de niveluri record, iar multi egipteni spun ca abia reusesc sa se descurce. Cu toate acestea, in ultima luna, presiunea financiara a scazut, deoarece Egiptul a incheiat un acord record pentru investitii cu Emiratele Arabe Unite, si-a extins programul cu FMI si si-a devalorizat brusc moneda.
Diplomatii spun ca importanta strategica a Egiptului a fost subliniata de razboiul din Gaza, unde Egiptul incearca sa medieze intre Israel si Hamas si sa sporeasca livrarile de ajutor umanitar, precum si de conflictul din Sudanul vecin, care a creat cea mai mare criza de stramutare din lume.
In ultimele luni, insulele grecesti Creta si Gavdos au inregistrat o crestere abrupta a numarului de sosiri de migranti, majoritatea din Egipt, Bangladesh si Pakistan.
„Trebuie sa impiedicam deschiderea de noi rute de migratie si vom colabora foarte strans cu Egiptul pentru a ne asigura ca acest lucru va fi realizat”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, adaugand ca ambele tari vor incerca sa deschida cai legale privind migratia.