UE reduce previziunile privind cresterea economica in zona euro – pentru a treia oara

externe

moneda de 1 euro

Comisia Europeana si-a redus astazi previziunile privind cresterea economica si a minimizat sperantele unei redresari imediate, in ciuda faptului ca UE a evitat la limita recesiunea, relateaza Politico.

Este pentru a treia oara cand Comisia isi revizuieste in scadere estimarile privind cresterea economica din luna mai 2023, cand a prezis ca economia zonei euro va creste cu 1,6% in acest an.

In prezent, conform previziunilor sale de iarna, bratul executiv al UE estimeaza ca blocul monetar format din 20 de state membre va creste cu jumatate mai putin decat atunci, respectiv cu 0,8%. Economia UE in sens larg ar urma sa se extinda cu 0,9%.

Incetinirea cresterii vine pe fondul faptului ca gospodariile isi numara cu atentie banii, deoarece se confrunta cu rate mai mari ale imprumuturilor si cu scaderea ajutorului de stat pentru acoperirea costurilor cu energia, care au crescut vertiginos dupa ce Rusia a invadat Ucraina in urma cu doi ani.

„Dupa un 2023 zbuciumat, economia europeana a iesit putin mai slaba decat se astepta, desi revenirea ar trebui sa se accelereze treptat in acest an si in 2025”, a declarat vicepresedintele executiv al Comisiei, Valdis Dombrovskis.

Comisia a facut tot posibilul pentru a da o nota pozitiva datelor. Cresterea zonei euro va incepe sa se „stabilizeze” in a doua jumatate a acestui an si va creste cu 1,5% in 2025, potrivit previziunilor.

Intre timp, inflatia va incetini mai repede decat se preconiza, in ciuda tensiunilor actuale din Marea Rosie. Pana la sfarsitul anului 2025, inflatia ar trebui sa scada la 2,2%, de la 2,7% in acest an, putin peste tinta de 2% a Bancii Centrale Europene.

Comisia a recunoscut ca pozitivismul sau este inca vulnerabil la riscurile geopolitice. Conflictul din Orientul Mijlociu s-ar putea agrava, iar costul transportului maritim ar creste daca Marea Rosie va deveni si mai periculoasa pentru navele de marfa.

„Tensiunile geopolitice, un climat tot mai instabil si o serie de runde de alegeri cruciale in lume in acest an sunt factori care sporesc incertitudinea”, a declarat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: