UE se pregateste pentru o confruntare privind discutiile de aderare a Ucrainei la UE. Ungaria spune ca nu va ceda presiunilor
Ungaria a declarat luni ca nu va ceda presiunilor altor state din Uniunea Europeana pentru a da unda verde discutiilor de aderare a Ucrainei, pregatind scena pentru o confruntare la un summit al UE de saptamana aceasta, potrivit Reuters.
Ministrul ucrainean de externe a declarat ca ar fi „devastator” pentru tara sa si pentru UE daca summitul din 14-15 decembrie nu va ajunge la un acord pentru discutiile de aderare si mai mult ajutor financiar si militar pentru Kiev pentru a se apara impotriva invaziei Rusiei.
Premierul ungar Viktor Orban, care mentine relatii stranse cu presedintele rus Vladimir Putin, a amenintat cu veto acordurile de ajutor si de extindere.
Alte state UE, inclusiv Germania, au declarat ca sustin inceperea negocierilor cu Kievul privind procesul de aderare, dar Budapesta se opune ferm.
„Majoritatea politicienilor europeni doresc sa ia decizii atat de importante, care sunt complet nepregatite si nu au un acord strategic cu privire la viitorul Europei”, a scris ministrul de externe Peter Szijjarto pe Facebook inainte de o intalnire a ministrilor de externe ai UE la Bruxelles. „Nu vom ceda niciunei presiuni… nu conteaza de unde vine, de la cine si ce fel de santaj sau promisiune este”, a spus Szijjarto.
Nu este pentru prima oara cand Ungaria este in dezacord cu partenerii din UE. A redus sanctiunile impotriva Rusiei si in decembrie anul trecut a respins un acord care oferea un ajutor de 18 miliarde de euro Ucrainei in 2023.
Budapesta a permis in cele din urma aceasta asistenta, dupa negocieri aprige privind ajutorul UE pentru Ungaria, care a fost blocat din cauza preocuparilor privind restrictionarea independentei instantelor de catre guvernul lui Orban.
„Vreau sa cred ca europenii vor fi uniti… si astazi vom trimite mesaje clare omologului nostru maghiar, astfel incat sa fie asa”, a spus ministrul francez de externe Catherine Colonna.
Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a descris-o drept „o ciocnire de ideologii, intre cei care vor ca Europa sa fie puternica si cei care nu vor UE deloc”.
Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, care a participat la reuniunea ministrilor de externe ai UE, a declarat ca un esec al unui acord asupra discutiilor deschise de aderare ar arata ca UE nu este in masura sa isi respecte angajamentele istorice.
„Nu imi pot imagina, nici nu vreau sa vorbesc despre consecintele devastatoare care vor avea loc in cazul in care Consiliul (European) nu reuseste sa ia aceasta decizie”, a spus el, numind-o „mama tuturor deciziilor”.
Asigurarea unei noi asistente financiare din partea Europei este esentiala, iar indoielile cresc, de asemenea, cu privire la viitorul sprijin al SUA pentru Kiev.
Toate aceste decizii – precum si o alta privind cel de-al 12-lea pachet de sanctiuni al UE impotriva Rusiei de la invazia pe scara larga a Ucrainei – necesita sprijinul unanim al tuturor celor 27 de tari ale blocului.
Pe masura ce UE cauta din nou sa castige sprijinul lui Orban pentru Ucraina, Comisia Europeana este de asteptat sa deblocheze accesul Budapestei la 10 miliarde de euro in aceasta saptamana.