UE se pregateste pentru un razboi comercial pe doua fronturi, cu SUA si China. Eventuala realegere a lui Donald Trump ar putea creste vulnerabilitatile UE

analize

In timp ce disputa comerciala, pornita de un an de zile, cu Beijingul a atins  punctul culminant, Bruxellesul se pregateste pentru o noua confruntare si cu Donald Trump. Europa este deja implicata intr-un razboi comercial rece cu China. Poate face fata unuia fierbinte si cu Statele Unite?, se intreaba intr-o analiza pornind de la alegerile din SUA, Politico.

Aceasta este enigma cu care se confrunta Ursula von der Leyen, in timp ce SUA organizeaza alegeri prezidentiale istorice care l-ar putea readuce pe protectionistul Donald Trump la Casa Alba. Este un moment de vulnerabilitate pentru UE, in care sefa Comisiei UE incepe un al doilea mandat si isi formeaza noua administratie.

Trump a amenintat ca va lovi Beijingul cu tarife punitive de pana la 60% si va impune taxe de 10-20% tuturor celorlalte tari. Aceste masuri ar avea un impact direct asupra Europei, reducand comertul transatlantic si redirectionand, in acelasi timp, exporturile chinezesti galopante catre piata relativ deschisa a Europei.

Cu propriile sale taxe de protectie impotriva vehiculelor electrice chinezesti de pana la 35% stabilite in urma cu doar cateva zile, Uniunea Europeana ar putea constata in curand ca aceste masuri sunt insuficiente pentru a opri valul chinez.

Asadar, ar trebui Bruxelles-ul sa se retraga din demersurile in privinta Chinei si sa trateze mai intai cu Trump? Sau ar trebui sa isi dubleze eforturile?

Lupta cu cei doi parteneri comerciali principali este ultimul lucru de care Europa – si economia sa stagnanta – are nevoie.

„Trebuie sa evitam razboaiele comerciale si socurile din partea celor doua parti”, a declarat un inalt oficial UE caruia i s-a acordat anonimatul in aceasta analiza.

„Am avut deja multe socuri”, a adaugat acestia, referindu-se la loviturile consecutive date de pandemia Covid-19 si de invazia totala a Rusiei in Ucraina.

Urmatorul comisar pentru comert al lui Von der Leyen, Maros Sefcovic, a dat cateva indicii privind strategia in raspunsurile scrise publicate, inainte de a fi interogat de legislatorii europeni in cadrul audierii de confirmare care are loc luni, in ajunul votului decisiv din SUA.

In ceea ce priveste comertul cu SUA, el a promis „o aparare ferma” a intereselor europene, cautand in acelasi timp „solutii amiabile” la problemele bilaterale nesolutionate – ceea ce face sa para ca Bruxelles-ul inca mai are speranta ca vicepresedintele Kamala Harris va castiga alegerile.

In ceea ce priveste Beijingul, Sefcovic a subliniat „externalizarile negative ale modelului economic condus de stat si ale politicii industriale a Chinei”.

Evitarea socurilor

La prima vedere, replicile lui Sefcovic ar indica faptul ca Bruxelles-ul inca considera China drept cea mai mare amenintare.

In acelasi timp, principalii consilieri ai lui von der Leyen au elaborat scenarii “de razboi” informand tarile membre ale UE cu privire la planurile de riposta in cazul in care vom avea un Trump triumfator care sa lanseze un razboi comercial la scara larga.

Potrivit diplomatilor, au abordat ce s-ar intampla daca Washingtonul si-ar retrage sprijinul militar pentru Ucraina si cat de mari ar fi tarifele impuse de Trump.

Pe frontul chinez, razboiul rece a atins punctul culminant martea trecuta, cand Comisia a impus taxe de pana la 35 % asupra importurilor de vehicule electrice, dupa ce o ancheta a constatat ca producatorii chinezi au beneficiat in mod incorect de subventii de stat de-a lungul intregului lant de aprovizionare.

Deocamdata, represaliile sunt destul de blande, Beijingul afectand pana acum doar exporturile de coniac ale UE – o masura precisa care vizeaza producatorii francezi de coniac ca raspuns la lobby-ul facut de Paris pentru a lansa masurile  privind vehiculele electrice. (China a deschis, de asemenea, “anchete” privind carnea de porc si produsele lactate europene).

Ministrul francez al comertului, Sophie Primas, va vizita Shanghaiul incepand de duminica pentru a transmite mesajul ca Europa raspunde cu masura la strategia Chinei de promovare a exporturilor pentru a compensa cererea interna slaba.

„Nici eu nu vreau sa intru intr-un razboi comercial escaladat cu China”, a declarat Primas intr-un interviu pentru POLITICO. „Trebuie sa evitam aceasta escaladare – si in acelasi timp sa ne aratam muschii”.

Germania, cel mai puternic oponent al masurilor privind EV si principalul investitor al UE in China, se asteapta ca Beijingul sa raspunda „in mod natural” la taxele „punitive”. Dar niciuna dintre parti nu vorbeste despre… “soc si groaza.”

„Contramasurile vor fi imbunatatite in continuare”, a declarat un om de afaceri chinez caruia i s-a acordat, de asemenea, anonimatul.

„In acest stadiu, este in interesul Chinei si al Europei sa atenuam si sa controlam disputa noastra comerciala”.

Cealalta fata a monedei

Chiar daca o victorie a lui Trump ar putea tenta UE sa nu mai agite prea mult lucrurile cu China, exista un alt scenariu de luat in considerare.

Acesta porneste de la ipoteza ca amenintarea tarifara a lui Trump ar fi doar o “oferta” de deschidere din partea celui care se autointituleaza “maestru al artei intelegerii” – si ca ceea ce vrea de fapt sa faca este sa aduca Europa la masa negocierilor pentru a forma un front comun impotriva Chinei.

„SUA si UE ar putea face echipa pentru a presa China sa isi schimbe sistemul economic”, a declarat Henry Gao, profesor de drept la Singapore Management University, specializat in comertul international si China.

Acest lucru s-a intamplat in primul mandat al lui Trump, cand SUA, UE si Japonia si-au unit fortele pentru a reprima practicile de piata ale Beijingului, cum ar fi acordarea de subventii companiilor care au continuat sa subcoteze agresiv si sa revendice cote de piata de la rivalii lor europeni, americani sau japonezi.

In primul sau mandat, von der Leyen a dezvoltat un arsenal de instrumente de aparare comerciala si a demonstrat o disponibilitate tot mai mare de a le utiliza.

Agenda sa din al doilea mandat va acorda prioritate securitatii economice – sau asigurarii ca tehnologia si cercetarea de varf a Europei nu cad in maini ostile – ca parte a unei politici externe economice mai ferme.

In ochii Chinei, problema cu UE este o „incaierare nesemnificativa” in comparatie cu tensiunile potentiale dintre Beijing si Washington, a adaugat Gao.

Si nu este vorba doar de Trump. In mai, administratia Joe Biden a cvadruplat tarifele pentru vehiculele electrice chineze la 100% – ceea ce a facut ca propriile taxe ale UE, mult mai mici, sa para inadecvate.

„Indiferent cine castiga intre Donald Trump sau Kamala Harris, indiferent de republicani sau democrati, acestia privesc China ca pe un rival. Dar pentru Trump, acest lucru dauneaza, de asemenea, relatiei transatlantice”, a declarat omul de afaceri chinez.

Arta compromisului…

Deocamdata, blocul comunitar ramane “setat” in modul de control al daunelor – se agata de regulile comerciale ale Organizatiei Mondiale a Comertului, in timp ce principalii sai doi parteneri comerciali se lupta intr-o lupta geopolitica fara reguli.

Chiar si dupa impunerea taxelor vamale pentru vehiculele electrice chinezesti, UE negociaza in plus pentru a ajunge la un compromis care sa salveze aparentele, prin stabilirea unor preturi minime care sa atenueze tarifele.

Negociatorii UE sunt asteptati in curand la Beijing – o misiune la care vor fi trimisi doar daca ar exista o perspectiva realista de a ajunge la un acord.

Dan Mullaney, un fost asistent al reprezentantului comercial al SUA in Europa, a declarat ca ar trebui sa fie posibila ruperea ciclului de represalii comerciale din ce in ce mai mari.

Dar acest lucru pare a fi mai usor de spus decat de facut cu un Trump antagonist care toarna benzina pe focurile care ard deja intre Bruxelles si Beijing.

„Suntem cu siguranta intr-un moment-cheie in ceea ce priveste politica comerciala si tarifele in special. Actiunea UE privind vehiculele electrice nu ar trebui sa stimuleze un razboi comercial de represalii, deoarece este practic un instrument de aparare comerciala de tipul celui pe care il folosim cu totii de zeci de ani”, a declarat Mullaney, care este acum la Atlantic Council.

„In mod ideal, oamenii ar trebui sa isi vina in fire cu privire la aceasta problema si sa decida ca nu este ceva care sa merite represalii si contrarepresalii”, a mai adaugat el.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: