UE si SUA salveaza Muntenegru din capcana chinezilor. A inceput sa ramburseze din miliardul luat cu imprumut din China
Muntenegru a inceput miercuri sa ramburseze un imprumut de un miliard de dolari luat de la o banca din China pentru construirea unei autostrazi, o datorie posibil periculoasa pentru finantele publice ale micului stat din Balcani, informeaza AFP, citata de Agerpres.
Muntenegru, tara candidata la aderare la Uniunea Europeana, a contractat in 2014 un imprumut in valoare de 944 milioane de dolari de la banca chineza Exim, pentru construirea primului tronson din autostrada care va lega portul Bar de tara vecina Serbia. Imprumutul luat de la China trebuie rambursat incepand din luna iulie a acestui an si pe o perioada de 14 ani.
Insa micul stat, cu o populatie de 622.000 de locuitori, avea anul trecut o datorie externa in valoare de 4,33 miliarde de euro, sau 103% din Produsul Intern Brut, iar capacitatea sa de rambursare a datoriilor a fost afectata de pandemia de COVID-19, care i-a lovit principala sa sursa de venit, turismul.
Guvernul de la Podgorica a rambursat o prima transa de 27,79 milioane de euro, a declarat miercuri ministrul Finantelor din Muntenegru, Milojko Spajic, citat de agentia oficiala de presa Mina.
Rambursarea a fost facilitata de faptul ca Muntenegru a reusit sa ajunga la un acord de hedging pe 14 ani cu patru banci internationale (Societe Generale, Deutsche Bank, Merrill Lynch International si Goldman Sachs International) pentru a-si acoperi riscul valutar pe aceasta perioada.
„Gratie acestui aranjament, am eliberat datoria publica a Muntenegrului de riscul valutar, care era ca o franghie in jurul gatului statului”, a spus Milojko Spajic.
Gratie acordului de hedging, Muntenegru va plati o dobanda de 0,88% in euro, in loc de 2% cat platea in dolari americani.
Milojko Spajic a mai spus ca Muntenegru va continua sa negocieze cu „partenerii europeni”, pe care nu i-a nominalizat, cu privire la refinantarea imprumutului chinez pentru autostrada. „Acest hedging a fost doar un pas intermediar spre refinantare”, a spus ministrul Finantelor.
In luna martie a acestui an, vicepremierul muntenegrean Dritan Abazovic a apreciat ca Uniunea Europeana ar trebui sa ajute Muntenegrul sa isi refinanteze creditul luat de la China, imprumut contractat de precedentul Guvern de la Podgorica, in ideea de a proteja o tara candidata la aderarea la UE, pentru a nu deveni dependenta de China.
In prima faza, Bruxelles-ul a explicat ca nu poate rambursa imprumuturile contractate de terti. Insa la inceputul acestei luni, comisarul european pentru politica de vecinatate, Oliver Varhelyi, a spus ca Podgorica si Bruxelles-ul lucreaza la o „posibila solutie pentru a ajuta Muntenegrul sa faca fata dificultatilor” create de imprumutul chinez.
In 2020 Muntenegru a inregistrat o contractie economica de 15%, una din cele mai grave contractii din Europa, in conditiile in care pandemia de COVID-19 a dat peste cap turismul, principala sa sursa de venit. Guvernul de la Podgorica mizeaza pe o crestere economica de 10,5% in acest an, urmata de un avans de 6-7% in 2022.