UE, sustinere puternica acordata programului PAS: „Injustitia si fenomenul coruptiei raman cele mai mari provocari cu care se confrunta Republica Moldova”
Seful Delegatiei UE la Chisinau, Peter Michalko, si-a exprimat speranta ca actuala guvernare va reusi sa imbunatateasca viata cetatenilor si sa aduca Republica Moldova mai aproape de standardele si valorile europene. Potrivit ambasadorului, Uniunea Europeana va oferi sprijin noii guvernari in acest sens, noteaza IPN.
Ambasadorul Uniunii Europene in Republica Moldova a mentionat ca prin votul masiv al cetatenilor acordat actualei guvernari in timpul alegerilor prezidentiale si a celor parlamentare anticipate, oamenii si-au manifestat sustinerea pentru Partidul Actiune si Solidaritate, formatiune care acum are misiunea de a pune in aplicare prevederile Acordului de Asociere.
„Vedem ca increderea cetatenilor in acest partid este foarte mare. Speram ca programul de guvernare al acestei formatiuni sa fie implementat, este un program realizabil si exista sustinere din partea partenerilor de dezvoltare, inclusiv, din partea Uniunii Europene. Este un program de guvernare bazat pe prevederile Acordului de Asociere si avem convingerea ca punerea lui in aplicare va duce la imbunatatirea vietii cetatenilor”, a spus Peter Michalko in cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova.
Diplomatul spune ca injustitia si fenomenul coruptiei raman cele mai mari provocari cu care se confrunta Republica Moldova, iar evaluarea externa a judecatorilor si procurorilor va reprezenta un prim pas in curatarea sistemului.
„Intentia evaluarii procurorilor si judecatorilor este una judicioasa, trebuie sa existe o monitorizare a activitatii lor, iar partenerii externi pot sa sustina o astfel de initiativa. Astfel de masuri sunt luate in state unde coruptia a devenit una sistemica si este aproape imposibil ca sistemul sa se curete doar cu eforturi din interior, este nevoie de interventie externa”, a mai spus diplomatul european.
Diplomatul spune ca Uniunea Europeana este gata sa ofere asistenta financiara Republicii Moldova, insa doar conditionat. Bruxelles-ul astepta onorarea conditionalitatilor pe care si le-a asumat Chisinaul pentru deblocarea celei de-a doua transe din asistenta macrofinanciara.
„Moldova primeste asistenta financiara din partea Uniunii Europene pentru a face fata pandemiei, 50 de milioane au fost acordate inca toamna trecuta. Pentru cea de-a doua transa este necesara indeplinirea mai multor conditionalitati, este vorba despre mai multe aspecte tehnice, cum ar fi aprobarea Codului Vamal. Apropo, proiectul Codului Vamal este gata inca de anul trecut, nu inteleg logica tergiversarii aprobarii lui. O alta conditionalitate este actualizarea strategiei de recuperare a banilor disparuti din sistemul bancar. In plus, este vorba si despre o prevedere ce vizeaza lupta cu contrabanda. In total, sunt 6 conditionalitati pe care Uniunea Europeana le-a agreat impreuna cu Republica Moldova pentru acordarea banilor”, a adaugat Peter Michalko.
Peter Michalko isi incheie mandatul de sef al Delegatiei UE in Republica Moldova la sfarsitul lunii august. Diplomatul urmeaza sa preia functia de ambasador al UE in Azerbaidjan.