UE va acorda Ucrainei, in martie, o transa de 4,5 miliarde de euro. Aceasta face parte din pachetul de ajutor stabilit pana in 2027
Comisia Europeana va transfera, in luna martie, Ucrainei o prima transa, de 4,5 miliarde de euro, din ajutorul macrofinanciar in valoare totala de 50 de miliarde de euro care va fi oferit Kievului din bugetul UE pana in anul 2027, a anuntat sambata la Kiev presedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, potrivit agentiei EFE.
Acest ajutor este insa insuficient pentru a acoperi nevoile de finantare ale Ucrainei pe timp de razboi. Potrivit unei estimari a Fondului Monetar International (FMI), Ucraina are nevoie numai pentru anul in curs de un ajutor de 37,3 miliarde de dolari (peste 34 de miliarde de euro) pentru mentinerea stabilitatii financiare.
In acest timp, in SUA, un nou pachet de asistenta financiara de 61,4 miliarde de dolari destinat Ucrainei si pentru care presedintele democrat Joe Biden a cerut aprobarea Congresului este in continuare blocat de republicani.
Venita in capitala ucraineana pentru a marca doi ani de la lansarea campaniei militare ruse contra Ucrainei, Ursula von der Leyen a facut anuntul referitor la eliberarea primei transe de ajutor financiar pentru Ucraina in acest an dupa ce a avut o intrevedere cu premierul ucrainean Denis Smigal, cu care a mai discutat despre dezvoltarea industriei militare ucrainene si despre exporturile ucrainene, care se bucura de un tratament preferential pe piata UE prin eliminarea taxelor vamale pentru a ajuta Ucraina.
Good meeting with @Denys_Shmyhal
We discussed next steps on the €50 billion Ukraine Facility.
The 1st payment of €4.5 bn will come in March.
We discussed how to deal with Ukrainian exports and tackle issues at the land border.
And our joint work on the defence industry. pic.twitter.com/qZeWjHQIyu
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 24, 2024
Fara a oferi detalii, Ursula von der Leyen a mentionat in mesajul sau, postat pe platforma X, ca a abordat cu premierul Smigal „problemele de la frontiera terestra” provocate de aceste exporturi, referire la protestele agricultorilor din tarile vecine impotriva importurilor de cereale si alte produse agroalimentare ucrainene comercializate la preturi reduse si scutite de obligatia respectarii standardelor europene, in timp ce agricultorii polonezi mentin blocate puncte de frontiera cu Ucraina.
Un grup de lucru condus de premierul ucrainean Denis Smigal a sosit vineri dupa-amiaza la granita cu Polonia, dorind sa discute acolo cu oficialii polonezi despre tensiunile in crestere provocate de protestele agricultorilor polonezi, dar nicio intalnire nu a avut loc, intrucat guvernul premierului polonez Donald Tusk nu a dat curs apelului presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a veni la intalnire.
(foto: twitter.com/vonderleyen)