UE va incepe transferul catre Ucraina al profiturilor din activele rusesti inghetate „inainte de vacanta de vara”, afirma un oficial european

externe

Ucraina, bani, fonduri rusesti, inghetate, vara

Ucraina va primi prima plata de 1,5 miliarde de euro din profiturile activelor rusesti inghetate in UE „inainte de vacanta de vara”, a declarat comisarul UE pentru comert Valdis Dombrovskis pe 21 iunie.

Desi Dombrovskis nu a precizat cand anume va primi Ucraina fondurile, institutiile UE iau de obicei o pauza de vara de la sfarsitul lunii iulie pana la inceputul lunii septembrie.

Ambasadorii UE au convenit la 8 mai asupra unui plan de utilizare a profiturilor exceptionale din activele rusesti imobilizate pentru a finanta nevoile de reconstructie si aparare ale Ucrainei. Kievul ar urma sa primeasca aproximativ 3 miliarde de euro in fiecare an, conform discutiilor anterioare.

„Estimam ca masurile noastre vor face disponibile pana la 3 miliarde de euro in acest an si ne asteptam sa facem o prima plata de 1,5 miliarde de euro inainte de vacanta de vara”, a declarat Dombrovskis, citat de cotidianul Kyiv Independent.

Dombrovskis a mai afirmat ca a salutat, de asemenea, acordul incheiat in cadrul G7 de a acorda Ucrainei imprumuturi in valoare de 50 de miliarde de dolari, utilizand veniturile din activele suverane rusesti inghetate.

Partenerii occidentali ai Ucrainei si alti aliati au inghetat aproximativ 300 de miliarde de dolari in active rusesti la inceputul invaziei la scara larga din 2022. Aproximativ doua treimi sunt detinute in compania de servicii financiare Euroclear, cu sediul in Belgia.

In timp ce unii membri ai G7, precum SUA, au propus confiscarea directa a activelor rusesti, UE a fost mai ezitanta, temandu-se de capcanele juridice si fiscale ale confiscarii. In schimb, Bruxelles-ul incearca sa utilizeze profiturile exceptionale generate de activele inghetate si sa le directioneze catre Kiev.

Costurile reconstructiei Ucrainei continua, de asemenea, sa creasca, ridicandu-se la 486 de miliarde de dolari pe o perioada de 10 ani, conform raportului Bancii Mondiale din februarie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: