externe

UE vrea sa-si securizeze cablurilor de internet submarine in 2024

Comisia Europeana vrea sa investeasca in „proiecte de cablu de interes european” care ar reduce dependenta sa de prea putine conexiuni submarine de internet si ar face-o mai putin vulnerabila la sabotaj, se arata intr-un document consultat de Politico.

Planul UE in acest sens ar urma sa vina la inceputul anului 2024, ca parte a unei noi strategii de stimulare a sectorului sau de telecomunicatii si a infrastructurii de internet. Acesta va pune bazele unui nou „act privind retelele digitale”, anuntat marti de comisarul pentru piata interna Thierry Breton, care ar urma sa ajute jucatorii din domeniul telecomunicatiilor sa accelereze progresele tehnologice prin reducerea restrictiilor si atragerea de mai mult capital.

Un document intern al Comisiei a prezentat detaliile planului. Comisia intentioneaza sa elaboreze o recomandare fara caracter obligatoriu pentru guvernele nationale privind „infrastructura submarina securizata pentru Europa”, care ar urma sa „stabileasca criterii pentru a facilita identificarea si finantarea ‘proiectelor de cablu de interes european'”, potrivit documentului.

Comisia doreste sa investeasca pe doua linii: in primul rand, intr-un „EuroRing” de cabluri ca o coloana vertebrala pentru traficul de internet al Europei si in al doilea rand, intr-un „Inel global” de conexiuni strategice internationale.

Oficialii europeni au tras un semnal de alarma cu privire la dependenta blocului de infrastructura de internet submarina existenta. Blocul comunitar investigheaza in prezent un incident petrecut in acest weekend care a avariat o conducta de gaz si un cablu submarin de date care face legatura intre Estonia si Finlanda.

„Conductele si cablurile noastre submarine conecteaza cetatenii si companiile din intreaga Europa si din restul lumii. Ele sunt liniile de salvare ale pietelor financiare si ale comertului mondial”, a declarat marti presedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, care a condamnat actele deliberate de distrugere a infrastructurii critice.

Unul dintre principalii furnizori de cabluri submarine de internet este compania chineza Huawei, care si-a vazut accesul pe piata europeana redus in ultimii ani din cauza preocuparilor legate de securitate. Alti furnizori importanti sunt firmele americane Big Tech, precum Google si Facebook, care s-au confruntat cu numeroase controale din partea autoritatilor europene de reglementare cu privire la pozitia lor dominanta si la politicile de confidentialitate a datelor. Compania europeana Nokia, cu sediul central in Finlanda, este, de asemenea, un jucator important in furnizarea si intretinerea cablurilor submarine.

„UE a parcurs un drum lung in ceea ce priveste securizarea retelelor 5G, care sunt infrastructuri critice in sine. Dar exista lacune importante atunci cand vine vorba de securizarea infrastructurii noastre de retea, precum si al cablurilor submarine”, a declarat Breton in postarea sa pe blog.

Planurile Comisiei, care urmeaza sa fie prezentate la inceputul anului viitor, ar stimula, de asemenea, sectorul european al telecomunicatiilor si l-ar ajuta sa recupereze decalajul in ceea ce priveste instalarea retelelor 5G si dezvoltarea de noi servicii si tehnologii. „In ritmul actual al investitiilor si al interventiilor politice, Europa nu isi va atinge obiectivele Deceniului digital, cu atat mai putin va face saltul suplimentar cerut de schimbarea tehnologica in curs”, se arata in documentul intern.

Pachetul ar urma sa includa Legea privind retelele digitale anuntata de Breton, care ar putea deschide mai mult usa operatorilor de telecomunicatii pentru a creste in dimensiune si a fuziona dincolo de granitele UE. De asemenea, ar avea ca scop armonizarea modului in care este gestionat spectrul de internet, inclusiv pentru sectorul satelitilor, unde documentul Comisiei sugereaza o „licenta unica la nivelul UE”, se arata in document.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Partizanii ucraineni spun ca au sabotat calea ferata in regiunea ocupata Zaporijia

Grupul de partizani Atesh a sabotat o cale ferata cheie din regiunea Zaporijia, ocupata de…

16 minute ago

Biden si Xi s-au pus de acord: Oamenii, nu Inteligenta Artificiala, ar trebui sa controleze armele nucleare

Presedintele american Joe Biden si presedintele chinez Xi Jinping au convenit sambata ca fiintele umane…

18 minute ago

Barbat ranit de un urs in judetul Arges. Pentru avertizarea populatiei a fost transmis un mesaj Ro-Alert

Potrivit ISU Arges, un barbat a fost atacat si ranit de un urs, duminica, in…

20 de minute ago

Morti si raniti in urma ultimelor atacuri israeliene asupra unor localitati din Liban. Un soldat IDF a fost ucis in lupte

Atacurile aeriene israeliene asupra satului Khreibeh din districtul Baalbek, din estul Libanului, au ucis sambata…

O oră ago

Doi candidati pe un loc la examenul de rezidentiat de astazi. Cele mai multe posturi alocate, pentru medicina de familie

10.575 de candidati s-au inscris pentru a sustine duminica examenul de intrare in Rezidentiat, dintre…

2 ore ago