Uimitoare adaptare la mediu: vulturii si-au schimbat rutele de migratie pentru a evita zonele de lupta din Ucraina

externe

vulturi, ruta de migratie, modificata, lupte, ucraina

Vulturii care zboara spre locurile de cuibarit din Ucraina isi modifica rutele pentru a evita zonele in care au loc ostilitati. Pasarile deviaza chiar si pana la 250 de kilometri de la ruta obisnuita, ceea ce poate avea un impact negativ asupra ratelor lor de reproducere.

Potrivit The Guardian, un grup de oameni de stiinta din Marea Britanie a ajuns la aceste concluzii intr-un studiu publicat in revista stiintifica Current Biology. Folosind date GPS, oamenii de stiinta au examinat calatoriile a 19 vulturi pestriti mari care au zburat prin Ucraina spre sudul Belarusului in martie si aprilie 2022. Traseele rezultate au fost comparate cu cele inregistrate anterior – din 2018 pana in 2021.

Oamenii de stiinta au descoperit ca, dupa inceperea razboiului la scara larga, pasarile au calatorit in medie cu 85 de kilometri mai mult decat de obicei. Un vultur s-a abatut de la traseu cu 250 de kilometri.

Din cauza acestei tendinte, durata calatoriei a urcat la o medie de 55 de ore. In plus, viteza de zbor a pasarilor masculine (care zboara din Africa de Est) a fost mai mica decat inainte de inceperea razboiului de amploare.

Anterior, 90% dintre vulturi faceau escale in Ucraina, dar incepand din 2022, doar 32% au mai facut-o. Ca urmare, pasarile au folosit probabil mai multa energie pentru a ajunge la locurile de cuibarit. „Este ca si cum ai alerga un maraton, dar nu ai avea pauze de apa. Iar la final, cineva iti cere sa alergi inca 11 sau 12 kilometri”, a explicat Charlie Russell, coautor al studiului.

Potrivit oamenilor de stiinta, cele mai mari abateri de la traseul direct au avut loc in zonele mai intens bombardate. Cu toate acestea, nu toate pasarile s-au comportat la fel. De exemplu, in ciuda luptelor crancene, un vultur pe nume Borovets a continuat sa zboare prin Kiev. Iar un alt vultur, numit Denisa, si-a modificat cursul si a zburat la mai putin de un kilometru de exploziile si luptele de la periferia capitalei.

Abaterile de la traseele obisnuite pot cauza intarzieri in reproducere, deoarece vulturii vor avea cel mai probabil nevoie de timp suplimentar pentru a se recupera. De asemenea, poate avea un impact asupra sanselor de supravietuire a urmasilor lor, deoarece prada poate deveni mai putin accesibila atunci cand puii eclozeaza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: