Uleiul de ficat de cod: Elixirul care ar putea salva generatii de la deficitul de Vitamina D

life

In trecut, uleiul de ficat de cod era un remediu comun, folosit pentru prevenirea rahitismului si pentru ameliorarea altor probleme de sanatate, datorita continutului ridicat de vitamina D si vitamina A. Desi multe leacuri din secolele 18 si 19 au disparut din uz, uleiul de ficat de cod s-a dovedit eficient in prevenirea deficientelor de vitamina D, mai ales in cazul copiilor, cand deficientele din acest nutrient erau asociate cu rahitismul, o boala care afecta oasele in crestere, potrivit BBC.

In timpul celui de-Al  Doilea Razboi Mondial, guvernul Marii Britanii a distribuit gratuit ulei de ficat de cod copiilor sub 5 ani, iar acest lucru a contribuit la reducerea numarului de cazuri de rahitism. Fortificarea alimentelor cu vitamina D a devenit o masura comuna in multe tari, inclusiv Marea Britanie si Statele Unite, unde produse precum margarina, laptele si cerealele erau imbogatite cu vitamina D pentru a combate deficientele din dieta.

Cu toate acestea, la mijlocul secolului 20, fortificarea alimentelor in Marea Britanie a fost partial stopata dupa ce au aparut cazuri de hipercalcemie (niveluri ridicate de calciu in sange), legate de un consum excesiv de vitamina D. In anii 1950, fortificarea a fost restrictionata, cu exceptia margarinei si formulelor pentru bebelusi. In 2013, fortificarea margarinei a fost eliminata complet in Marea Britanie, iar populatia a fost incurajata sa ia suplimente de vitamina D, insa aceasta recomandare nu a fost urmata pe scara larga.

In mod surprinzator, incepand cu anii 2000, rahitismul a revenit. Statistici recente arata ca spitalizarile cauzate de rahitism au crescut dramatic in Marea Britanie, iar o mare parte a populatiei in special copii si persoane cu pielea mai inchisa la culoare sufera de deficiente severe de vitamina D, in special in lunile de iarna. Testele de sange mai precise au confirmat ca aproape 40% dintre copii si 30% dintre adulti din Marea Britanie au deficiente de vitamina D in timpul iernii, iar aceasta problema este agravata de climatul cu putine ore de soare.

Pe masura ce cazurile de rahitism cresc si deficientele de vitamina D devin o problema majora de sanatate publica, Comitetul Consultativ Stiintific pe Nutritie din Marea Britanie analizeaza acum posibilitatea de a readuce in discutie fortificarea obligatorie a alimentelor cu vitamina D. Noi dovezi sugereaza ca problema hipercalcemiei, care a determinat interzicerea fortificarii, ar fi fost cauzata de o boala genetica rara care afecteaza absorbtia vitaminei D, nu de consumul excesiv de alimente fortificate.

Revenirea fortificarii sau chiar a consumului de ulei de ficat de cod ar putea fi una dintre solutiile pentru a combate deficientele de vitamina D si a preveni reaparitia rahitismului la niveluri alarmante. Intr-un context in care expunerea la soare este limitata si schimbarile climatice pot agrava lipsa de lumina solara in viitor, suplimentarea cu vitamina D si reintroducerea masurilor de fortificare a alimentelor par a fi din nou pe agenda autoritatilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: