Ultima piesa din puzzle-ul lui Putin a fost asezata: pregatirea rusilor pentru razboi. Analiza The Guardian
Semnele razboiului iminent despre care am fost avertizati par sa se alinieze acum ca si calaretii apocalipsei, se afirma intr-o analiza publicata de The Guardian.
Spitalele de campanie au fost instalate in apropierea granitei, iar rezervele de sange au fost instalate. Pe frontul razboiului informational, un dosar cu presupuse crime de razboi ale Ucrainei a circulat la Consiliul de Securitate al ONU si a aparut o inregistrare video care pretinde ca arata o tentativa ucraineana de atac asupra rezervoarelor de clor in Donbas.
Acum, liderii rebelilor din regiunile Donetk si Luhansk au ordonat evacuarea femeilor si copiilor in Rusia, sustinand – fara niciun fel de dovezi – ca un atac ucrainean este iminent. Exact la momentul potrivit, o masina capcana a explodat in Donetk, fara sa raneasca pe nimeni, dar oferind o minge de foc pentru camerele de luat vederi.
Toate acestea sunt mai mult sau mai putin ceea ce oficialii din SUA si Marea Britanie le-au spus jurnalistilor sa se astepte in perioada premergatoare unei invazii rusesti. Singura piesa care a lipsit din acumularea neincetata a lui Vladimir Putin a fost un efort de a pregati populatia rusa pentru perspectiva unui razboi major. Aceasta piesa pare sa se aseze si ea la locul ei.
In timp ce blindatele si elicopterele rusesti se apropie de granita, mesajele de propaganda ale Rusiei se intetesc. Razboiul devine din ora in ora mai probabil, dar asta nu inseamna inca neaparat ca Putin a luat decizia finala.
Dosarul prezentat joi Consiliului de Securitate a fost extrem de subtire si nu a sustinut nimic altceva decat ca au fost ucisi civili in bombardamentele de pe partea rebela a liniilor din Donbas incepand din 2014. Acest lucru era deja cunoscut, reflecta victimele civile de cealalta parte si este foarte departe de genocid.
Cea mai alarmanta evolutie a zilei este evacuarea din Luhansk si Donetk, creand o criza brusca de refugiati in orasul vecin Rostov din Rusia.
Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, si guvernatorul Rostovului sustin ca au fost luati prin surprindere de aceasta miscare. Este foarte posibil ca ei sa minta. Dar nu este exclus ca liderii rebelilor din Donbas sa profite de o oportunitate, folosind criza creata de Putin pentru a-i forta mana, cu scopul de a nu-i lasa alta optiune decat sa recunoasca republicile, asa cum cere Duma rusa.
„Stiu ca este usor sa interpretam acest lucru ca facand parte din marele complot al lui Putin”, a sustinut Gennady Rudkevich, expert in Rusia la Georgia College. „Dar exista o multime de parti care sunt afectate de ceea ce se va intampla in continuare (in mod pozitiv si negativ). Unele ar putea urma ordinele Kremlinului. Dar altii ar putea incerca sa ii refuze lui Putin orice alta optiune in afara de invazie”.
Degetul s-a strans in jurul tragaciului, dar ramane o mica sansa, din ce in ce mai mica, ca acesta sa nu fie apasat.