Ultimul discurs din campanie al lui Trump: „Candidez impotriva oamenilor rai. Majoritatea tacuta se va face simtita”
Fostul presedinte Donald Trump a sustinut in timpul mitingului final al campaniei sale ca adevaratul sau adversar in aceste alegeri nu a fost vicepresedintele Kamala Harris, ci „un sistem democrat malefic”, relateaza CNN.
„Vom invinge sistemul corupt din Washington. Pentru ca nu candidez impotriva lui Kamalei, candidez impotriva unui sistem democrat malefic. Acestia sunt oameni rai”, a spus Trump in timpul mitingului sau din Grand Rapids, Michigan, care a inceput mult dupa miezul noptii.
„Majoritatea tacuta s-a intors si maine trebuie sa iesiti la vot”, a spus Trump.
„Aceasta a fost o calatorie incredibila. Si este foarte trist intr-un fel, pentru ca, stiti, am facut toate acestea, iar aceasta este ultima, dar iata vestea buna, tot ce am facut a fost sa ne punem in pozitia de a castiga, ceea ce putem face maine foarte usor daca ne prezentam”, a adaugat el.
Opt mitinguri si trei state cheie: vicepresedinta SUA si candidata democrata la Casa Alba, Kamala Harris, si fostul presedinte si candidat republican Donald Trump (2017-2021) au incheiat luni o campanie foarte stransa cu un adevarat maraton de evenimente electorale, scrie EFE.
Trump s-a deplasat in Carolina de Nord (Raleigh), Pennsylvania (Reading si Pittsburgh) si Michigan. In acest ultim stat, Trump a ales ca decor orasul Grand Rapids, acelasi in care si-a incheiat precedentele doua curse prezidentiale: in 2016, anul in care a invins-o pe Hillary Clinton, si in 2020, cand a pierdut in fata lui Joe Biden.
Harris, in schimb, si-a concentrat eforturile intr-un singur stat, Pennsylvania, cu evenimente la Scranton, Allentown, Pittsburgh si, in final, Philadelphia, unde a avut pe fundal Muzeul de Arta ale carui scari au fost facute faimoase de catre actorul american Sylvester Stallone in filmul ”Rocky” (1976), simbol al autodepasirii, efortului si perseverentei, pe care personajul interpretat de Stallone le urca in fuga.
Sarcina pe care vicepresedinta SUA o are in fata nu este mai putin titanica, in conditiile in care trebuie sa contrazica sondajele, care arata o tara complet divizata, si sa faca istorie ca prima femeie presedinte din istorie, noteaza EFE.
„Ne aflam pe aceste scari, un omagiu adus celor care incep de jos si urca spre victorie”, a declarat Harris, care si-a pus pe picioare campania electorala in timp record dupa ce presedintele Joe Biden a aruncat prosopul in iulie, renuntand sa mai candideze pentru un al doilea mandat.
Lady Gaga, Ricky Martin si prezentatoarea Oprah Winfrey, printre altii, au insotit-o pe candidata democrata la ultimul ei miting, in timp ce la mitingurile lui Trump deschiderea evenimentelor electorale a fost lasata in principal in grija politicienilor locali. Spectaculozitatea „scenei” democrate a contrastat cu modesta Arena Van Andel unde republicanul si-a organizat mitingul.
Cei doi candidati au nevoie de votul a 270 din cei 538 de delegati ai Colegiului Electoral pentru a se declara castigatori ai scrutinului prezidential, insa lupta se duce de fapt in sapte state: Pennsylvania (19 delegati), Carolina de Nord (16), Georgia (16), Michigan (15), Arizona (11), Wisconsin (10) si Nevada (6).
Harris pare sa-si fi asigurat sprijinul a 226 de electori, asa ca mai are nevoie de doar 44, iar Trump incepe cu 219, conform previziunilor CNN.
Nu intamplator eforturile pe ultima suta de metri ale celor doi candidati s-au concentrat in asa-numitele state „swing”, decisive, care pot inclina balanta in favoarea unuia dintre candidati, unde Harris a vorbit la 23:30, ora locala (04:00 GMT), iar Trump a inceput dupa miezul noptii si nu s-a mai oprit timp de doua ore.
„Campania noastra nu a fost impotriva a ceva, ci pentru ceva. A fost o lupta pentru un viitor cu libertate, cu oportunitati si demnitate. (…) Noi, oamenii, avem puterea de a ne modela viitorul’, a declarat Harris, subliniindu-si intentia de a intoarce pagina „unui deceniu de politici impulsionate de frica si divizare”.
La randul sau, Trump a promis ca va imbunatati situatia tarii dupa patru ani de administratie democrata: „Nu trebuie sa traim asa. Nu traim bine. Cu votul vostru, vom rezolva orice problema. (…) De noi depinde”, a spus el.
In Pennsylvania, singurul stat in care s-au aflat ambii candidati, Harris si Trump au vizitat doua orase cu majoritate latino-americana, Allentown in cazul Harris si Reading in cel al lui Trump, intr-o ultima incercare de a obtine votul hispanic care ar putea inclina balanta.
In Allentown, Harris a facut apel la importanta comunitate portoricana din oras. Mai tarziu, ea a mers din usa in usa la Reading si a organizat un scurt miting la Pittsburgh, unde a cantat starul pop Katy Perry.
„Statele Unite sunt pregatite pentru un nou drum in care sa-i vedem pe concetatenii nostri nu ca pe un inamic, ci ca pe un vecin”, a declarat aici vicepresedinta. In urma cu o saptamana, la un miting al lui Trump la New York, un comediant a numit Puerto Rico o „insula plutitoare de gunoi” si a starnit o controversa care inca nu a disparut.
Mesajul lui Harris a contrastat cu cel al magnatului din New York, care si-a reiterat propunerea de a intreprinde cea mai mare deportare a imigrantilor ilegali din istorie si a amenintat Mexicul cu tarife de 100% daca nu opreste imigratia la granita comuna cu SUA.
Echipa de campanie democrata prezice alegeri „incredibil de stranse” si a cerut calm inainte de numararea voturilor.
Circa 244 de milioane de americani sunt chemati la urne. Dintre acestia, 80 de milioane si-au exercitat dreptul de vot in avans, conform unei numaratori a Universitatii din Florida.
Incepand din luna martie, peste 2,6 miliarde de dolari au fost cheltuite pentru a convinge alegatorii, potrivit AdImpact, o firma de analiza, citata de Reuters.
Cu toate acestea, sondajele de opinie arata ca Trump, 78 de ani, si Harris, 60 de ani, sunt aproape la egalitate.
Echipa de campanie a lui Harris a afirmat ca datele sale interne arata ca alegatorii indecisi sunt in favoarea candidatei democrate si a afirmat ca a inregistrat o crestere a votului anticipat in randul alegatorilor tineri si de culoare.
Oficiali ai campaniei lui Trump au declarat la randul lor ca monitorizeaza rezultatele votului anticipat, care arata ca au votat mai multe femei decat barbati. Acest lucru este semnificativ avand in vedere ca Harris l-a condus pe Trump cu 50% pana la 38% in randul femeilor inregistrate la vot, conform unui sondaj Reuters/Ipsos din octombrie, in timp ce Trump a condus in randul barbatilor cu 48% la 41%.
”Barbatii trebuie sa voteze!” – a scris pe platforma sa de socializare X cel mai bogat om din lume, Elon Musk, un sustinator de marca al lui Trump.
„Vom castiga!”: Harris isi incheie campania cu o petrecere de proportii cu participarea Lady Gaga si lui Ricky Martin
„Vom castiga!”, a exclamat Harris in fata a mii de oameni in Philadelphia, in Pennsylvania, statul in care cei 19 delegati ai Colegiului Electoral ar putea fi esentiali pentru castigarea Casei Albe.
Vicepresedinta SUA a subliniat ca americanii au „oportunitatea” sa-l invinga definitiv pe fostul presedinte republican Donald Trump. „Avem ocazia sa intoarcem pagina dupa un deceniu de frica si dezbinare. Ne-am saturat deja. America este pregatita pentru un nou inceput”, a declarat ea.
Nu a fost un simplu miting electoral. Kamala Harris si-a incheiat luni campania printr-o mare petrecere muzicala, animata de vedete precum Lady Gaga si Ricky Martin, intr-o ultima incercare de a atrage alegatori indecisi, scrie EFE.
Desi s-a bucurat de sprijinul unor celebritati de prima mana, intre care Lady Gaga si Oprah Winfrey, Harris s-a prezentat drept candidata aflata in dezavantaj care, la fel ca Rocky, este gata „sa inceapa urcusul spre victorie”, noteaza Reuters.
„Elanul este de partea noastra”, a transmis Harris unei multimi care a scandat „Vom castiga”. „Asadar, in seara asta, terminam asa cum am inceput: cu optimism, cu energie, cu bucurie”, a declarat Harris, prezicand unul dintre cele mai stranse alegeri din istoria SUA.
Trump isi incheie campania convins de avantajul sau: „Putem castiga destul de usor”
In Pittsburgh, Trump a aparut in fata unei mari multimi de oameni si le-a oferit alegatorilor ceea ce echipa sa a numit mesajul sau final de incheiere a campaniei electorale, scrie Reuters.
„Am asteptat patru ani pentru asta”, a spus Trump, care a prezis ca va reveni la Casa Alba in 2024 dupa ce a pierdut alegerile din 2020 in fata lui Biden, infrangere pe care de altfel nu o recunoaste nici in prezent.
Trump a abordat teme economice in discursul sau de la Pittsburgh, spunand ca Harris ar aduce saracie daca va fi aleasa.
„Vom castiga comunitatea Pennsylvania si se va termina”, a spus Trump, care a anuntat ulterior pe scena ca este sustinut de realizatorul de podcasturi Joe Rogan.
Trump si-a reiterat convingerea ca va castiga si la un miting in orasul Grand Rapids (statul Michigan), unde si-a incheiat oficial campania.
„Cred ca vom putea sa o facem destul de usor. Depinde doar de noi”, a insistat el.
In discursul sau, Trump a criticat incetineala aparatelor care vor citi rezultatele alegerilor. „Ce naiba se intampla in interiorul masinariilor acelea? Vrem raspunsul maine, in seara asta”, a insistat el, in interesul sau constant de a pune la indoiala rezultatele scrutinului, noteaza EFE.
Inconjurat pe scena de cativa dintre copiii sai si sprijinit de sustinatori, care au asteptat ore in sir sa asiste la ultimul sau miting in calitate de candidat la presedintie, politicianul in varsta de 78 de ani a calificat-o pe Harris drept „o nebuna a stangii radicale”.
„Dar nu trebuie sa ne multumim cu slabiciunea, incompetenta, decadenta (…) Cu votul vostru (…), putem rezolva toate problemele cu care se confrunta tara noastra si putem duce America, intr-adevar lumea, pe noi culmi ale gloriei”, a declarat Trump. Tot ceea ce este de facut este „sa-i facem pe oameni sa voteze”, a insistat Trump. „Haideti sa-i facem pe oameni sa voteze. Ei (democratii) nu pot face nimic in privinta asta. Vom castiga”, a dat asigurari candidatul republican.
Asa cum a facut-o in mitingurile anterioare din Carolina de Nord si in cele doua din Pennsylvania, Trump a insistat inca o data pe cateva dintre promisiunile sale de campanie, cum ar fi deportarea in masa a imigrantilor ilegali sau impunerea de tarife Chinei. El a cerut pedeapsa cu moartea pentru orice imigrant care ucide un cetatean american sau un agent al fortelor de ordine.
El a amintit deopotriva de tentativele de asasinat impotriva sa si a declarat ca este convins de credinta multora dintre adeptii sai: „Cred ca este adevarat, ca Dumnezeu m-a pus aici pentru a salva aceasta tara”, a spus el.
Si din nou s-a prezentat ca o victima a justitiei si a afirmat ca nu se confrunta doar cu Harris: „Vom invinge sistemul corupt de la Washington pentru ca candidez impotriva unui sistem democrat rau intentionat”, a declarat fostul presedinte, care este judecat in patru procese pentru delicte penale.