Trupurile angajatilor straini ai World Central Kitchen, ucisi intr-un atac aerian israelian in Gaza au fost aduse miercuri la punctul de trecere a frontierei cu Egiptul. Indignarea internationala a crescut dupa ce atacul a evidentiat pericolele cu care se confrunta personalul umanitar din enclava, potrivit Reuters.
Atacul de luni seara a lovit un convoi de trei vehicule si a ucis sapte membri ai organizatiei World Central Kitchen (WCK), cetateni din Australia, Marea Britanie si Polonia, un cetatean cu cetatenie dubla SUA-Canada si un coleg palestinian, care a fost inmormantat acasa.
Moartea lor a determinat un val de condamnari din partea unora dintre cei mai apropiati aliati ai Israelului, inclusiv a presedintelui american Joe Biden, care s-a declarat „revoltat” de ceea ce a spus ca „nu este un incident de sine statator”.
Peste 2 milioane de oameni din Gaza depind acum aproape complet de ajutoare la aproape sase luni dupa asediul devastator al Israelului si invazia teritoriului declansate de atacul transfrontalier al Hamas din 7 octombrie.
In Gaza, au existat solicitari pentru actiuni mai puternice pentru a opri Israelul sa continue cu aceasta campanie militara despre care autoritatile locale spun ca a ucis peste 32.000 de oameni.
„Acesta este un semn ca ajutoarele furnizate de guvernele britanic si american armatei de ocupatie israeliene in arme, bani si echipamente nu fac diferenta intre palestinieni si alte nationalitati”, a declarat Marwan Al-Hams, directorul spitalului Abu Youssef Al-Najjar din Rafah.
Cadavrele celor ucisi au fost predate oficialilor ONU la granita cu Egiptul pentru a fi transportate acasa.
In urma atacului, Israelul a recunoscut ca fortele sale au efectuat atacul asupra convoiului, dar a spus ca a fost neintentionat, exprimandu-si „durerea profunda” si promitand o ancheta independenta si completa.
Bombardamentul si invazia Fasiei Gaza de catre Israel au urmat atacului condus de Hamas, care a ucis aproximativ 1.200 de israelieni si straini, iar peste 250 au fost rapiti, potrivit bilanturilor israeliene.
Cu toate acestea, amploarea crimelor si a dezastrului umanitar din Gaza a dus la indignare in afara Israelului. Organizatia Natiunilor Unite a cerut Israelului sa faca mai mult pentru a permite patrunderea de provizii umanitare in Gaza pentru a alunga amenintarea foametei.
Inainte de incidentul de luni, oficialii israelieni au spus ca nu exista restrictii privind intrarea ajutorului in enclava si au dat vina pe organizatiile de ajutor pentru ca nu distribuie bunurile in mod eficient.
WCK, fondata de celebrul bucatar Jose Andres, a declarat ca personalul calatorea in doua masini blindate cu sigla organizatiei de caritate si un alt vehicul si ca miscarile convoiului au fost coordonate cu armata israeliana.
In Gaza, luptele s-au concentrat, miercuri, in jurul orasului Khan Younis, unde oficialii medicali au declarat ca o lovitura israeliana a ucis trei persoane.
In orasul Deir Al-Balah, din centrul Fasiei Gaza, pe care armata israeliana nu l-a invadat, bombardamentele cu tancuri au ucis patru palestinieni intr-un cartier din sud-est, au declarat oficialii din domeniul sanatatii.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anuntat ca vor fi demarate controale in magazine, pentru a…
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a condus un test cu drone autoexplozive si a ordonat fabricarea…
Desi Clujul asteapta de ani de zile constructia unui spital de copii, proiectul ramane la…
Washingtonul nu exclude cresterea arsenalului sau nuclear in viitor, insa decizia in acest sens va…
Elon Musk, noul consilier al presedintelui ales al SUA Donald Trump, s-a intalnit luni cu…
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…