Umbra recesiunii se intinde asupra Germaniei. Cocteil de factori nefavorabili
Mult timp locomotiva a Europei, Germania va suferi o recesiune mai intensa decat se asteapta in 2023, estimeaza FMI in cele mai recente previziuni trimestriale. De vina sunt ratele ridicate ale dobanzilor si dificultatile cu care se confrunta comertul, relateaza Le Figaro.
In previziunile sale trimestriale la nivel mondial, institutia se asteapta acum la o contractie de 0,5% a produsului intern brut (PIB) al celei mai mari economii europene, fata de un declin de 0,3% prevazut in estimarea sa anterioara din iulie. Raportul confirma faptul ca Germania va fi singura tara din G7 care isi va vedea activitatea contractata in acest an.
Aceasta performanta slaba a locomotivei traditionale a UE afecteaza prognoza de crestere pentru zona euro, redusa de asemenea cu 0,2 puncte procentuale pentru 2023, la 0,7%. Dupa o vara marcata de o succesiune de indicatori negativi, Germania va cunoaste din nou „o usoara contractie economica” in a doua jumatate a anului, asa cum s-a intamplat in iarna trecuta, prevede FMI.
Cea de-a patra economie mondiala sufera un dublu soc, cu „slabiciunea sectoarelor sensibile la ratele dobanzilor” si „incetinirea cererii din partea partenerilor comerciali”, explica el. Situatia este ceva mai buna, fara a fi insa infloritoare, in celelalte tari din zona euro.
Pentru Franta, prognoza de crestere a FMI a fost revizuita in crestere cu 0,2 puncte procentuale, la 1,0%, tinand cont de revenirea productiei industriale si a cererii externe in prima jumatate a anului. In Italia, unde rata inflatiei este cea mai ridicata din zona euro, activitatea va creste cu 0,7%, adica cu 0,4 puncte procentuale mai putin decat se preconiza anterior.
Slabiciuni structurale
Institutul cu sediul la Washington preconizeaza o revenire in Germania in 2024, dar si-a revizuit in scadere prognoza la o crestere a PIB-ului de 0,9%, de la 1,3% in iulie. Slabiciunea cronica a cresterii germane din ultimii ani a readus in mass-media spectrul „bolnavului Europei”, o expresie care dateaza de la sfarsitul anilor 1990, dupa dificultatile generate de procesul de reunificare. Cresterea preturilor la energie si dependenta de comertul exterior cu China, principalul sau partener timp de mai multi ani, s-au intors impotriva Germaniei de la razboiul rusesc din Ucraina si declinul activitatii gigantului asiatic, a observat Isabel Schnabel, un membru german al consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene, intr-un interviu recent.
Alti factori structurali, cum ar fi imbatranirea rapida a societatii si deficitul tot mai mare de forta de munca, ar putea „avea efecte pe termen mai lung” asupra cresterii, adauga ea. Povara reglementarilor si digitalizarea lenta a economiei sunt, de asemenea, puse in mod regulat sub semnul intrebarii.
Un mare emitator de CO2 din cauza ponderii industriei si a unui mix energetic partial dependent de combustibilii fosili, tara trebuie sa isi accelereze transformarea ecologica si tehnologica daca doreste sa vada continuat succesul „Made in Germany”.
„Germania este ca un barbat de 40 de ani care a avut succes mult timp, dar care acum trebuie sa se reorienteze profesional”, sustine Clemens Fuest, de la institutul economic german Ifo.
Pesimism exagerat?
Cocteilul de factori nefavorabili face „necesar sa actionam”, recunostea la sfarsitul lunii septembrie ministrul Economiei, Robert Habeck. „Trebuie sa eliminam obstacolele din calea investitiilor, sa eliminam jungla birocratiei si sa usuram viata intreprinzatorilor”, a indemnat Habeck.
Principalele institute economice germane vad chiar o scadere a PIB-ului care va ajunge la -0,6% in acest an, mai rau decat prognoza FMI. Guvernul isi va actualiza miercuri previziunile economice pentru 2023 si ar trebui sa se astepte acum la o scadere a PIB-ului de 0,4%, potrivit mai multor media. „Atentie, sa nu subestimam resursele Germaniei”, observa Holger Schmieding, economist la Berenberg Bank.
„Campionii ascunsi” ai tarii, companiile mici si mijlocii care sunt adesea foarte specializate, sunt obisnuite sa reziste socurilor si sa gaseasca noi oportunitati, a scris el intr-o nota analitica recenta. „Valul actual de pesimism este mult exagerat”, potrivit acestuia.