Umilinta mare pentru Kremlin dupa incursiunea ucrainenilor in Kursk. Hackerii de la Kiev au spart camerele de pe drumurile din Kursk ajutand la bombardarea coloanelor ruse trimise in ajutor

externe

Coloana distrusa

Vladimir Putin l-a fixat pe comandantul suprem al armatei ruse, generalul Valeri Gerasimov, cu o privire rece si o expresie de exasperare. Inregistrarea video, publicata miercuri de Kremlin, arata ca presedintele rus nu a fost multumit de vestile din regiunea sudica Kursk, relateaza CNN.

In acel moment, sute de trupe ucrainene, sustinute de tancuri si protejate de apararea aeriana, inaintau in regiune. Soldatii rusi se predau; sute de civili rusi din orasul Sudja si din imprejurimi fugeau cu tot ce puteau apuca.

In doi ani si jumatate de razboi, aceasta este o incursiune ucraineana fara precedent in Rusia. Putin a declarat la reuniunea de la Kremlin ca a fost „o alta provocare majora” din partea Kievului. Guvernatorul interimar al regiunii a declarat stare de urgenta, descriind situatia ca fiind „foarte dificila”.

Mai presus de toate, a fost umilitor pentru un stat rus care se mandreste cu protejarea patriei.

Atacul de la Kursk a fost o miscare indrazneata si neasteptata din partea armatei ucrainene, ceea ce un analist descrie drept „a face cel mai putin evident lucru”.

In ciuda faptului ca pierde teren in mod constant in estul Donetkului, Ucraina a ales sa trimita elemente ale unor brigazi experimentate pe teritoriul Rusiei, cu scopul de a stanjeni Kremlinul si de a forta Ministerul rus al Apararii sa redistribuiasca resurse, precum si de a oferi frontului de acasa un impuls moral extrem de necesar.

George Barros de la Institutul pentru Studiul Razboiului, cu sediul la Washington, afirma ca ucrainenii „au obtinut o surpriza operationala si in prezent exploateaza lipsa de pregatire a Rusiei in zonele sale de frontiera”. (Aceeasi tactica a functionat in septembrie 2022, cand au recuperat o mare parte din regiunea ocupata Harkov in decurs de o saptamana).

Regimentul rus insarcinat cu apararea acestei parti a frontierei si-a abandonat pozitiile. Cateva zeci de soldati au fost luati prizonieri, ceea ce l-a determinat pe presedintele Zelenski sa isi exprime vineri „recunostinta speciala fata de razboinicii si unitatile noastre – luandu-i prizonieri pe ocupanti si contribuind astfel la eliberarea poporului nostru din captivitatea rusa”.

In noaptea de joi spre vineri, o coloana de intariri rusesti a fost spulberata de un atac cu rachete in apropierea orasului Rilsk, probabil din cauza ca ucrainenii au reusit sa sparga mai multe camere de supraveghere a traficului, care sunt prezente pe autostrazile rusesti. Un blogger rus, Aleksander Kots, a declarat ca a condus pe aceasta ruta. „Am observat ca exista camere care functioneaza de-a lungul intregii autostrazi. Acestea clipesc literalmente”.

Intampinand putina rezistenta, iar comunicatiile rusesti din regiune ar fi fost bruiate de un razboi electronic eficient, brigazile ucrainene au inaintat mai mult de 20 de kilometri  in interiorul regiunii Kursk in primele doua zile ale operatiunii.

Informatiile bune au permis unitatilor avansate sa avanseze si mai mult pe un camp de lupta oarecum haotic, ocolind adesea apararea rusa. Pana vineri, autoritatile ruse au pierdut controlul asupra a cel putin 250 de kilometri patrati de teritoriu, potrivit mai multor analize independente si cartografierii realizate de CNN.

 

Acesta nu a fost doar un petic de camp rusesc gol. Printre locurile care au intrat sub controlul Ucrainei se numara un nod de tranzit al gazelor naturale din apropierea frontierei prin care Rusia furnizeaza Europei volume substantiale de gaze naturale.

Vineri, un canal militar ucrainean Telegram a declarat instalatia „sub controlul batalionului 99 mecanizat al Brigazii 61 mecanizate”, una dintre unitatile experimentate implicate in asalt. O inregistrare video a aratat soldati in fata cladirii, dar Gazprom a declarat sambata ca conducta era inca functionala.

Reactii in Rusia

In interiorul Rusiei, furia care a intampinat esecurile de la inceputul razboiului a fost reaprinsa.

Andrei Guruliov, un fost comandant din regiune, a postat un comentariu pe Telegram in care cerea procurorilor militari sa investigheze deciziile comandantilor de a transfera unitati din regiunea Kursk inainte de atac.

A existat furie si in randul civililor rusi din regiune, dintre care mii si-au parasit locuintele. Seful orasului Rilsk – aflat la o distanta mica de cele mai avansate unitati ucrainene – a declarat vineri ca mai mult de jumatate din cei 15.000 de locuitori au plecat.

Trupele ucrainene, chiar daca sunt intarite, nu se pot astepta sa ocupe cateva sute de kilometri patrati de teritoriu rusesc. Este vorba in mare masura de o forta expeditionara, chiar daca una experimentata in lupta, care a exploatat absenta unei rezistente organizate pentru a castiga teren rapid.

Dar detinerea unei mari parti din teritoriul rusesc este peste capacitatea lor si, probabil, peste obiectivul lor. Intaririle rusesti isi vor face in cele din urma simtita prezenta, chiar daca le va lua mai mult de trei zile pentru a incepe o aparare eficienta. Sambata, Ministerul rus al Apararii a declarat ca unitatile au „zadarnicit incercarile grupurilor mobile ale inamicului de a ajunge in profunzimea” teritoriului rus de langa Ivashkovsky, Malaya Loknya si Olgovka din regiunea Kursk. Olgovka se afla la 20 de kilometri de frontiera.

Sambata au existat, de asemenea, semne ca dronele rusesti „Lancet” incep sa loveasca blindatele ucrainene.

Emil Kastehelmi de la grupul Black Bird din Finlanda, care utilizeaza informatii din surse deschise pentru a urmari conflictul, spune ca „timpul trece impotriva ucrainenilor – (rusii) nu vor fi dezorganizati la nesfarsit”.

Chiar daca ucrainenii trebuie sa se retraga din pozitii mai avansate, o astfel de operatiune are totusi mai multe scopuri. Barros spune ca „expune vulnerabilitatile critice ale Rusiei”. Iar Matthew Schmidt, care a predat planificarea strategica si operationala la Colegiul de Comanda si Stat Major al Armatei SUA, a declarat ca „utilizarea creativa a fortei de catre ucraineni a fost conceputa pentru a pune presiune pe factorii de decizie de la Moscova” – si, eventual, pentru a-i costa pe unii dintre ei slujbele.

Bloggerul militar rus Vladislav Shurigin a sintetizat toate acestea intr-o postare pe Telegram vineri, afirmand ca inamicul „a ales cu multa abilitate si precizie o strategie diferita – profitand de rigiditatea birocratica si lentoarea sistemului de management rusesc, pentru a epuiza Rusia cu lovituri neasteptate continue asupra infrastructurii sensibile si a populatiei civile, provocand nemultumire, dezamagire si apatie”.

Operatiunea de la Kursk demonstreaza, de asemenea, aliatilor Ucrainei ca aceasta are inca energia si imaginatia de a-si surprinde inamicul si de a stanjeni Kremlinul intr-un moment in care multe dintre stirile de pe linia frontului erau sumbre pentru Kiev.

Acest lucru nu este pierdut pentru Shurigin. „Scopul acestei noi strategii este de a pune Rusia in fata perspectivei unui razboi tot mai costisitor (din punct de vedere financiar, reputational si organizational) si de a o forta sa negocieze pacea pana in noiembrie-decembrie”.

Daniel Fried de la Atlantic Council spune ca exista o lunga istorie a unor astfel de raiduri militare surpriza – unele fara consecinte, altele cu impact. El aminteste manevra indrazneata a lui George Washington de a traversa raul Delaware in 1776, cand s-a intors cu prizonieri capturati si provizii si a ridicat moralul pentru lupta impotriva britanicilor.

Fried, fost asistent al secretarului de stat al SUA pentru Europa, afirma ca, demonstrand esecul serviciilor de informatii si slabiciunea Rusiei de-a lungul frontierei sale, raidul a perforat naratiunea Kremlinului „conform careia rezistenta ucraineana este inutila si sprijinul pentru Ucraina este inutil”.

Gambitul ucrainean de la Kursk obliga Ministerul rus al Apararii la alegeri dificile. Se pare ca grupurile existente in Kursk, cum ar fi Garda Nationala, FSB si elementele neregulate sunt incapabile sa lupte impotriva ucrainenilor.

Barros a declarat pentru CNN ca comandamentul militar ar putea redistribui elemente ale gruparii nordice recent create, dar redistribuirea unor elemente semnificative „probabil ca ar intinde si mai mult aceste elemente si ar crea vulnerabilitati in apararea rusa in alta parte de-a lungul frontierei”.

Alternativ, ar putea apela la rezervele substantiale ale Rusiei intr-o operatiune la scara mai mare – dar acestea sunt critice pentru operatiunile ofensive rusesti actuale din interiorul Ucrainei, unde angajamentul continuu al unui numar mare de trupe a erodat apararea ucraineana.

Sau, spune Barros, rusii ar putea recurge la aviatie pentru a ataca blindatele ucrainene in interiorul Kurskului, impiedicand astfel fortele ucrainene sa-si consolideze pozitiile si sa ajute actualele forte ruse desfasurate in zona.

Oricare ar fi combinatia aleasa de rusi, acestia incearca sa anuleze un episod umilitor al conflictului chiar in momentul in care superioritatea masiva si aeriana in estul Donetkului incepea sa produca progrese progresive.

„Evenimentele in curs de desfasurare demonstreaza masura in care Moscova a depins profund de sanctuarul de pe teritoriul rus pentru a-si duce razboiul impotriva Ucrainei”, a declarat Barros pentru CNN. „Rusia si-a subdimensionat frontierele si fortificatiile de frontiera, bazandu-se pe perceptia sa de siguranta, deoarece nu s-a simtit vulnerabila.”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: