Umilinta pentru Rusia la ONU. Ambasadorul Ucrainei, aplaudat de celelalte state dupa ce a cerut un moment de reculegere in memoria celor ucisi de Rusia in Ucraina

externe

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kislitia, a fost aplaudat de reprezentantii celorlalte state dupa ce a cerut un moment de reculegere in memoria victimelor atacurilor comise de Rusia. Rusa s-a opus apoi prin veto unei decizii a Consiliului de Securitate legate de invazia in Ucraina.

Iata imaginile:

Rusia a facut vineri, asa cum era de asteptat, uz de dreptul sau de veto in cursul unui vot in Consiliul de Securitate al ONU la o rezolutie redactata de Statele Unite si Albania, deplangand in „cei mai puternici termeni” „agresiunea sa impotriva Ucrainei” si cerandu-i sa-si retraga „imediat” trupele din aceasta tara, noteaza AFP.

Din cei 15 membri ai Consiliului, 11 tari au votat in favoarea textului, iar trei s-au abtinut: China, India si Emiratele Arabe Unite.

Proiectul a fost modificat in orele premergatoare scrutinului pentru „a securiza” abtinerile si a evita ca aceste trei tari sa voteze „nu”, potrivit unui diplomat. Textul propus nu mai includea astfel cuvantul „condamna”, inlocuit cu „deplange”. De asemenea, a fost eliminata o referinta la capitolul 7 al Cartei ONU, care prevede posibila utilizare a fortei.

O rezolutie similara ar urma sa fie supusa in zilele urmatoare votului Adunarii Generale a ONU (193 de membri), unde dreptul de veto nu exista, potrivit diplomatilor.

Unii ambasadori estimeaza ca, avand in vedere „dezastrul” in curs in Ucraina, un vot favorabil ar putea obtine sprijinul a peste o suta de tari in Adunarea Generala.

De la inceputul invaziei militare a Ucrainei, in noaptea de miercuri spre joi, Rusia, acuzata de Occident si de seful ONU, Antonio Guterres, de incalcarea Cartei Natiunilor Unite, pretinde ca actioneaza in legitima aparare in conditiile articolul 51 din actul fondator al Organizatiei.

Doar cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate (Statele Unite ale Americii, Rusia, China, Franta, Marea Britanie) au drept de veto in Consiliul de Securitate.

Rezolutia depusa de SUA si Albania a fost insusita de aproximativ 70 de tari. Acesta prevedea, pe langa critici puternice la adresa Rusiei, reafirmarea sprijinului pentru suveranitatea Ucrainei si obliga Rusia sa inceteze „utilizarea fortei” si sa isi retraga „imediat, complet si neconditionat toate fortele sale militare” din aceasta tara.

In 2014, dupa anexarea Peninsulei Crimeea de catre Rusia, care s-a facut fara varsare de sange, Moscova a respins prin veto un text de condamnare a acesteia. Proiectul de rezolutie a primit apoi 13 voturi pentru in Consiliul de Securitate, China abtinandu-se. India nu era atunci membru al Consiliului de Securitate.

O rezolutie a fost apoi supusa votului in Adunarea Generala a ONU unde a obtinut 100 de voturi pentru. Contra au votat 11 tari, iar 58 s-au abtinut. Restul membrilor ONU nu au participat la vot, reaminteste AFP.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: