Guvernul elen a inaintat marti dupa-amiaza parlamentului proiectul de lege referitor la primele masuri de austeritate cerute de partenerii europeni. Fostul ministru al Finantelor, Yanis Varoufakis, a declarat ca acordul incheiat cu creditorii este o „umilire totala a Greciei”.
Luni, la Bruxelles, Grecia si restul statelor din zona euro au convenit cu privire la un plan de asistenta financiara pe trei ani, de peste 80 miliarde de euro.
Textul va fi examinat de comisiile parlamentare inainte de a fi supus dezbaterii si votului in procedura de urgenta in noaptea de miercuri spre joi, cand expira termenul limita impus de creditori.
Prima parte a masurilor decise la summit se refera la majorarea TVA la 23% pentru restaurante (13% in prezent) si pentru alte produse si servicii care beneficiau pana acum de o taxare mai redusa.
Conform presei de la Atena, impozitul pe profitul companiilor va creste de la 26% la 29% si vor fi inasprite prevederile vizand combatarea evaziunii fiscale. Pentru produsele de lux, TVA va creste de la 5% la 13% si va fi aplicata o taxa extraordinara pe veniturile care depasesc 500.000 de euro.
Deputatii vor trebui sa se pronunte si asupra unei reforme a sistemului de pensii, care sa elimine treptat pensionarea anticipata. Bruxellesul cere, de asemenea, infiintarea unei autoritati independente pentru controlul finantelor publice.
O a doua serie de reforme si masuri de austeritate va trebui aprobata pana la data de 22 iulie, potrivit acordului de la Bruxelles, mentioneaza Agerpres.
Aceste masuri controversate au provocat deja reactii puternice in interiorul partidului Syriza, al premierului Alexis Tsipras, care va fi obligat sa duca miercuri o lupta pentru a obtine aprobarea parlamentului si a evita o eventuala scindare a formatiunii sale.
Fostul ministru al Finantelor a reactionat dur fata de aceste masuri.
„Acordul cu creditorii este o predare a Greciei, care devine un vasal al Eurogrupului. Este o umilire totala a Greciei, o anulare completa a suvernitatii nationale”, a declarat Varoufakis pe propriul blog.
„Acordul este comparabil cu lovitura de stat a coloneilor produsa in Grecia in anul 1967. Summitul liderilor zonei euro este un fel de lovitura de stat; diferenta majora este ca in anul 1967 nu au fost afectate proprietatile publice, pe cand acum s-a cerut vanzarea tuturor proprietatilor publice…”, a adaugat Varoufakis, potrivit ziarului La Repubblica.
Yanis Varoufakis, fost aliat al premierului de extrema-stanga Alexis Tsipras, a demisionat imediat dupa referendumul organizat in Grecia pe tema masurilor propuse de creditorii internationali. Varoufakis a explicat demisia prin faptul ca prezenta sa nu ar mai fi fost dorita la reuniunile cu creditorii internationali.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a condus un test cu drone autoexplozive si a ordonat fabricarea…
Desi Clujul asteapta de ani de zile constructia unui spital de copii, proiectul ramane la…
Washingtonul nu exclude cresterea arsenalului sau nuclear in viitor, insa decizia in acest sens va…
Elon Musk, noul consilier al presedintelui ales al SUA Donald Trump, s-a intalnit luni cu…
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…