Umilirea unui om onest. Cum am cunoscut-o pe Cristina Guseth

opinii

O mare si noua mizerie a avut loc luni la varful Romaniei. Un om curat, o femeie onesta care de 20 de ani este in primele linii de lupta impotriva coruptiei a fost batjocorita in ultimul hal de sacalii din Parlament, pentru ca apoi sa fie zdrobita chiar de cel care a trimis-o in fata lor, Dacian Ciolos.

De la stanga la dreapta, rar s-a vazut o asa mobilizare impotriva unui singur om, cum s-a intamplat in cazul Cristinei Guseth. Slujbasii puscariasului Voiculescu, care altfel nu prididesc sa se bata cu „metodele securistice”, au difuzat insistent imagini in care Cristina Guseth si Monica Macovei apareau impreuna, in costume de baie, langa niste corturi la Vama Veche.  Intr-adevar, foarte ciudat, intr-o tara plina de conducatori parveniti, sa punem ministru pe cineva care nu a fost fotografiat pe la Monte Carlo cu gusati din afaceri cu statul sau plimbandu-se incotosmanit in blanuri prin Paris. Apoi o intreaga gasca de publicatii si de site-uri, mare parte din asa zisa presa, in fapt trompete de propaganda politica, au sarit si acestea sa loveasca cu sete, urmate imediat de politicieni, printre care s-a remarcat eternul premier al opozitiei, Catalin Predoiu. Nu au lipsit nici organizatiile din sistemul judiciar, precum Uniunea Nationala a Judecatorilor. Ca in vremurile de aur, Cristina Guseth a fost infierata cu manie de reprezentantii intregii clase muncitoare pentru vina de a fi prietena cu reactionara de Monica Macovei si pentru ca nu are studii juridice.

In fata parlamentarilor, Cristina Guseth a trebuit sa treaca prin umilinte greu de inghitit de oricine, daramite de o femeie. Slinosul de Serban Nicolae, avocat si sofer al condamnatului Catalin Voicu, a ironizat-o ca nu are studii juridice si a spus chiar ca „decat sa vina aici, mai bine punea o poza cu ea in chiloti”. O alta hiena, Eugen Nicolicea de la UNPR, unul dintre cei mai servili subordonati ai doctorului in drept Gabriel Oprea, s-a apucat sa o chestioneze ca la scoala despre diferenta dintre „juridic” si „judiciar”. Senatoarea Ruxandra Jipa, tot de la UNPR, o mare specialista in drept care il dadea cu mir pe Sova ca sa il scape de DNA, vorbea in stilul insinuat al securistilor despre „stim si noi ce se afla in spatele ei, stim cine va vrea sa conduca Ministerul Justitiei sau langa dumneavoastra sau in numele dumneavoastra”. In acest timp mai toata presa nota cu satisfactie cat de „slab” s-a prezentat candidata pentru Ministerul Justitiei.

De ce s-a creat o asa adversitate generalizata si de unde aceasta ura josnica impotriva Cristinei Guseth? In primul rand, prietenia cu Monica Macovei. Relatia personala cu Macovei  reprezenta un motiv in plus privind determinarea lui Guseth de a lupta impotriva coruptiei, mult prea mult pentru carnatii din politica si presa lor aservita, care se roaga zilnic pentru o domolire a procurorilor DNA. „Este apropiata ideatic de Macovei, deci vom avea influente Macovei la Justitie”, si-a exprimat frica liberalul Catalin Predoiu, in consonanta cu Antena 3 si cu PSD. Asadar aplaudam mesajele tinerilor din strada cu „Coruptia ucide”, dar avem mare grija sa nu care cumva sa vina cineva atat de „influentat” incat chiar sa ucida coruptia. Sau poate stie Predoiu si nu am aflat noi ca Macovei este una dintre marile corupte ale Romaniei.

Partea cu studiile juridice nu a fost decat o diversiune. Batalia impotriva coruptiei care ucide nu cere studii juridice ci determinare, hotarare. Pe la Ministerul Justitiei s-au perindat o multime de specialisti in drept, de la turnatoarea Rodica Stanoiu pana la recentul verisor Robert Cazanciuc, s-a vazut cat de priceputi au fost. Pe vremuri, un cunoscut imi spunea, hlizindu-se, ca el a facut dreptul ca sa afle cum poate „fenta legea”. Cristina Guseth nu are studii juridice, insa de 20 de ani este in contact direct cu procurori, magistrati, judecatori, stie retelele de influenta, stie pe unde si cum se plimba spagile, a analizat si cunoaste acest sistem putred la perfectie. Strada, atat de des invocata in aceste zile, a cerut lupta fara mila contra coruptiei, iar nu un expert juridic, ca asa il putem numi la Ministerul Justitiei si pe doctorul in drept, recunoscut in plan international si autor a numeroase lucrari stiintifice, Adrian Nastase.

Luni, la sfarsitul unei zile infernale, Cristina Guseth s-a declarat „umilita” de ce a trebuit sa indure, dar s-a aratat dispusa sa continue. Nu a apucat sa mearga mai departe pentru ca a primit inca o lovitura, zdrobitoare, chiar de la cel care a convins-o sa se arunce printre sacali. Dacian Ciolos a anuntat ca o retrage, spunand ca nu doreste sa „vulnerabilizeze increderea in ministrul Justitiei”.

Razgandirea lui Ciolos este un semnal prost pentru modul in care solicitarile tinerilor din strada vor deveni realitate. Ciolos a sacrificat un om curat pentru a-si asigura stabilitate, insa tocmai acest gen de compromisuri cu partea hada si infecta a politicii romanesti a tinut Romania captiva in mlastina coruptiei si a inapoierii.

La final trebuie sa spun ca o cunosc direct pe Cristina Guseth. In urma cu mai multi  ani am lucrat pentru o foarte scurta perioada la Freedom House, fundatia pe care o conduce. Am vazut un om profund implicat in proiectele pe care le derula, mare parte dedicate anticoruptiei, care se enerva si lua personal mizeriile la care se dedau cei din politica, guvern, justitie. Tin minte ca am propus un proiect de monitorizare a cheltuirii banilor publici pentru reclame in media, o modalitate smechereasca prin care politicienii isi cumpara si acum prietenia presei cu bani de la ministerele, agentiile sau administratiile pe care le conduc, iar Cristina Guseth l-a aprobat cu entuziasm.

Aha, veti spune, de asta ii iei apararea, uite cum se strang si se sustin astia. Nu am mai vorbit cu ea de sase ani si teoretic nu am niciun motiv sa-mi fie simpatica, din moment ce m-a dat afara de la Freedom House dupa trei saptamani. Nu eram deloc bun la intocmit proiecte de finantare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: