Un activist rus care a dezvaluit detalii despre mormintele mercenarilor Wagner ucisi in Ucraina a fugit din Rusia inainte de a fi incarcerat
Vitali Votanovski, care a inceput sa contabilizeze soldatii rusi cazuti in Ucraina prin monitorizarea cimitirelor din regiunea sa natala, a fugit din tara pe 4 aprilie dupa ce a primit numeroase amenintari cu moartea, scrie BBC.
Anul trecut, Vitali si-a petrecut cea de-a 50-a aniversare intr-o celula de inchisoare.
Activistul, din regiunea Krasnodar, din sudul Rusiei, a fost arestat si incarcerat pe 24 februarie 2022, in ziua invaziei rusesti in Ucraina.
Fostul ofiter al armatei ruse iesise sa protesteze in acea zi in haine pe care erau inscriptionate cuvintele „Nu lui Putin!” si „Nu razboiului!”.
„Din cauza acelei haine am primit 20 de zile de inchisoare!”, spune el.
In Krasnodar, Vitali este cunoscut nu pentru protestele de strada, ci pentru contabilizarea mormintelor mercenarilor Wagner.
El a fost prima persoana care a descoperit un cimitir devenit celebru in micul sat Bakinskaia din regiunea Krasnodar, cunoscut de atunci ca cimitirul Wagner.
Acesta este locul unde grupul de mercenari, de o brutalitate notorie, isi ingroapa multi dintre mortii sai din Ucraina – oameni care fie nu au rude, fie ale caror cadavre nu sunt revendicate.
Acesta s-a transformat dintr-un mic cimitir satesc intr-un cimitir imens, cu mai multe zone noi pentru a gazdui numarul tot mai mare de morti. Garzile de securitate patruleaza acum in incinta.
Joi, seful Wagner, Evgheni Prigojin, a vizitat cimitirul din satul Bakinskaia si a declarat ca intentioneaza sa il transforme intr-un memorial „pentru generatiile viitoare”.
Seful grupului de mercenari a recunoscut ca cimitirul s-a extins, adaugand ca „asa este viata”.
Vitali a inceput sa calatoreasca prin regiunea Krasnodar in mai 2022, vizitand fiecare cimitir in parte pentru a inregistra numarul celor cazuti.
„Trebuia sa le demonstrez oamenilor ca se intampla o catastrofa”, spune Vitali, „ca oamenii mureau aici, aproape de ei.
„Trebuia sa le arat oamenilor ca razboiul ii va afecta pe toti”.
El a inregistrat cu grija numele si detaliile tuturor mormintelor pe care le-a gasit.
Pana la momentul in care a fugit din Rusia la inceputul acestei luni, baza sa de date continea peste 1.300 de nume – care includeau doar mortii din regiunea Krasnodar.
Vitali a identificat mormintele barbatilor care au murit in razboi – spre deosebire de mortii civili obisnuiti – intreband localnicii, precum si studiind coroanele si fotografiile de pe morminte.
In decembrie 2022, activistul a mers la Bakinskaia pentru a fotografia mormintele soldatilor obisnuiti.
Dar, in timp ce se aflau acolo, lucratorii cimitirului le-au spus lui Vitali si colegului sau ca ingropau mercenari Wagner ucisi in lupta.
„Cand am fost acolo, existau deja 48 de morminte Wagner. Apoi, data urmatoare cand am fost, cateva zile mai tarziu, erau 95 de morminte. Apoi 164. Apoi in jur de 270”, spune el.
Vitali a continuat sa se intoarca pentru a documenta numarul si numele mortilor.
„Au fost recrutati din inchisori. Jurnalistii au cercetat numele si au aflat pentru ce facusera inchisoare”.
Dar nu doar luptatorii wagnerieni decedati in cimitirul Bakinskaia erau contabilizati de Vitali.
El a continuat sa monitorizeze toti militarii morti in toate cimitirele din regiunea Krasnodar. Si ceea ce a gasit l-a socat.
„Adevarul este ca, din decembrie 2022, pierderile Rusiei pe campul de lupta s-au inmultit de cateva ori”, spune Vitali, citand statisticile pe care le-a colectat in Krasnodar.
„Decesele au crescut pur si simplu vertiginos. Iar in ultima vreme, in cimitire, celew mai multe morminte sunt ale soldatilor mobilizati si ale celor de la Wagner. Au fost foarte putini [soldati profesionisti]”.
Mai multe agentii de informatii occidentale au afirmat ca armata rusa este in criza de oameni.
Anul trecut, presedintele Putin a anuntat o „mobilizare partiala” in Rusia – sute de mii de barbati au fost inrolati in fortele armate si trimisi pe linia frontului din Ucraina.
Ultimul bilant oficial al mortilor furnizat de armata rusa a fost in septembrie 2022, cand ministrul apararii, Serghei Soigu, a declarat ca 5.937 de soldati au murit in Ucraina.
Estimarile privind pierderile totale variaza, dar majoritatea oficialilor americani si europeni estimeaza ca bilantul victimelor rusesti depaseste cu mult 60.000 de morti.
Vitali a inceput sa primeasca amenintari cu multe luni in urma.
„De indata ce am facut prima mea postare despre morminte, au inceput amenintarile. Am inceput prin a le salva pe toate, dar au devenit atat de multe incat m-am oprit. ‘O sa te omoram, o sa te sugrumam’.”
„In ianuarie, cineva m-a sunat si mi-a oferit ‘un loc la cimitir'”, explica Vitali. „Au fost trei astfel de apeluri – eu am primit doua, iar soferul meu, Viktor, unul”.
BBC a primit copii ale amenintarilor cu moartea si o inregistrare a apelului telefonic.
Activistul spune ca picatura care a umplut paharul a fost saptamana trecuta.
„Treceam pe langa o sectie de politie din Krasnodar si un ofiter de politie [m-a recunoscut] mi-a spus: ‘Pregateste-te. Se apropie’. Se referea la reactia statului [la]… interviurile pe care le dadeam. Aveau deja destule pentru a deschide un dosar penal serios impotriva mea”.
Vitali a scapat in Armenia, iar acum intentioneaza sa ceara azil politic in Germania.
„Pentru statul nostru acestea sunt statistici terifiante”, sustine Vitali, „iar poporul rus pur si simplu nu cunoaste cifrele reale. Am vrut sa le arat oamenilor dimensiunea reala a dezastrului.”
„Daca oamenii ar afla adevaratele cifre ale pierderilor de pe campul de lupta, ar innebuni.”