Un alt focar de razboi? Liderul separatist pro-rus Vadim Krasnoselski a cerut institutiilor de aparare ale Transnistriei sa mentina „un nivel ridicat de pregatire militara”
Liderul regiunii separatiste pro-ruse moldovenesti Transnistria a cerut luni institutiilor sale de aparare si de informatii sa mentina un „nivel ridicat de pregatire militara” si sa organizeze exercitii regulate in acest scop.
Transnistria s-a desprins de Moldova inainte de prabusirea Uniunii Sovietice in 1991 si a purtat un scurt razboi impotriva noului stat independent, una dintre cele mai sarace tari din Europa, situata intre Ucraina si Romania. Timp de peste trei decenii, acest teritoriu a ramas la marginea estica a Republicii Moldova fara prea multe tulburari – 2.000 de „pacificatori” rusi raman pe linia de demarcatie care le separa.
Dar tensiunea a crescut de cand guvernul moldovean a introdus in acest an o taxa pe importuri si exporturi, ca parte a eforturilor sale de a adera la Uniunea Europeana. Regiunea, dependenta de ajutorul Moscovei, spune ca taxele ii afecteaza afacerile, iar presedintele Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a denuntat-o ca fiind o „taxa medievala”.
„Ministerul Securitatii de Stat si Ministerul Apararii sunt instruiti sa organizeze in mod regulat exercitii si sa consolideze securitatea la frontierele de stat prin mijloace tehnice moderne”, a declarat Krasnoselski, citat de agentia Reuters. Institutiilor cheie li s-a spus sa fie „din ce in ce mai proactive” in contracararea amenintarilor militare si a activitatilor teroriste si extremiste.
„Acest lucru este pentru astazi, chiar acum”, a spus Krasnoselski. „Si nu se refera doar la Ministerul Apararii, ci si la Ministerul de Interne si la organele de securitate ale statului”.
Biroul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, organismul care supravegheaza discutiile cu Transnistria, a declarat ca comentariile lui Krasnoselski au fost derutante. „Baza pentru semnalele de alarma ale Tiraspolului este neclara”, a declarat acesta, referindu-se la principalul oras din regiune.”Impresia este ca aceste semnale exista strict intr-un mediu virtual”.
Presedinta pro-europeana a Republicii Moldova, Maia Sandu, a denuntat invazia Rusiei in Ucraina si a afirmat ca Moscova comploteaza pentru a o inlatura, in timp ce Moscova a acuzat-o ca a insuflat o atmosfera de rusofobie in tara.
La randul sau, Transnistria sustine ca Ucraina a complotat pentru a-i ucide liderii si a acuzat Moldova ca antreneaza luptatori ucraineni. Un oficial moldovean de rang inalt a declarat saptamana trecuta ca ultima runda de discutii rare cu Transnistria, axata pe noile taxe, s-a dovedit „dificila”. Un miting impotriva taxei va avea loc in aceasta saptamana la Tiraspol. Mici proteste au avut loc de-a lungul „granitei” care separa cele doua parti.