Un cetatean american eliberat in cadrul unui acord de schimb de prizonieri dupa ce a fost inchis timp de aproape opt ani in Iran a indemnat administratia Biden sa lanseze un „efort global care sa schimbe regulile jocului” pentru a pune capat practicii regimului islamic de a tine ostatici cetateni straini, scrie The Guardian.
Siamak Namazi, in varsta de 51 de ani, a fost unul dintre cei cinci cetateni americani eliberati luni, in conformitate cu termenii unui acord prin care cinci iranieni care se confrunta cu acuzatii in Statele Unite au fost gratiati, iar Iranul a primit acces la 6 miliarde de dolari din veniturile din petrol inghetate anterior.
Eliberarea prizonierilor a fost salutata de presedintele Joe Biden, care a anuntat imediat noi sanctiuni impotriva fostului presedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad si a puternicului minister al serviciilor de informatii al tarii, din cauza sortii inca nedeterminate a lui Robert Levinson, un agent FBI pensionat care a disparut dupa ce a vizitat Iranul in 2007.
De asemenea, Biden a facut apel la americani – inclusiv la cei care au dubla cetatenie americana si iraniana – sa evite sa viziteze Iranul, care se afla in conflict cu Washingtonul de cand 52 de angajati ai ambasadei americane au fost tinuti ostatici la Teheran timp de 444 de zile, in urma revolutiei islamice din 1979.
Cu toate acestea, Namazi – el insusi un cetatean cu dubla cetatenie si cel cu cea mai indelungata perioada petrecuta in inchisoare dintre cei cinci detinuti, dupa ce a fost incarcerat timp de 2 .898 de zile, cele mai multe dintre ele in faimoasa inchisoare Evin din Teheran – a cerut intr-o declaratie o abordare radical diferita pentru a descuraja luarea de ostatici sponsorizata de stat.
„In ultimii 44 de ani, regimul iranian a stapanit jocul urat de a pune in cusca americani nevinovati si alti cetateni straini si de a le comercializa libertatea”, a declarat el dupa ce a zburat de la Teheran la Doha.
„Trebuie sa canalizam de urgenta durerea victimelor acestei ticalosii in genul de masuri care ar rasturna calculele cost-beneficiu ale afacerii murdare a Teheranului. Pentru ca, daca mentinem aceasta cale josnica spre profit fara riscuri si taxe, acest regim venal va continua sa incalce regulile. Din nou si din nou”, a spus Namazi.
„Doar daca lumea libera va fi in sfarsit de acord sa impuna in mod colectiv consecinte draconice asupra celor care folosesc vietile umane ca simple monede de schimb, regimul iranian si cei ca el vor fi obligati sa faca alegeri diferite. Din pacate, pana atunci, putem anticipa ca mai multi americani si altii vor cadea victime ale luarii de ostatici”, a mai spus el.
Comentariile lui Namazi vor fi probabil preluate de republicani, care au sustinut ca este probabil ca Iranul sa foloseasca cele 6 miliarde de dolari deblocati pentru a finanta activitati teroriste.
Oficialii americani au insistat ca banii vor fi restrictionati la „tranzactii umanitare” care implica alimente, medicamente si consumabile medicale, precum si produse agricole.
Fondurile au fost inghetate in 2019, ca urmare a intensificarii sanctiunilor impuse de administratia Trump in cadrul politicii sale de „presiune maxima” asupra Teheranului.
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Un copil in varsta de 11 ani a ajuns la spital, joi, dupa ce s-a…
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…
Spitalul Universitar din Basel prescrie bere pentru a trata efectele delirului la pacientii de terapie…
Presa pro-guvernamentala de la Budapesta noteaza indignata ca presedintele roman Klaus Iohannis i-a intors spatele…
Rusia tine minte si are in vedere declaratiile presedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump,…