Guvernul german isi incalca obligatiile internationale prin trimiterea de arme catre Israel, a declarat joi avocatul pentru drepturile omului Alexander Schwarz intr-un interviu cu corespondentul politic al DW, Nina Haase.
Schwarz este director adjunct de program in cadrul Centrului European pentru Drepturi Constitutionale si pentru Drepturile Omului (ECCHR). Organizatia da in judecata guvernul, sperand sa opreasca exporturile de arme.
Potrivit lui Schwarz, Germania livreaza Israelului arme, inclusiv bazooka, munitie si motoare de tancuri.
ECCHR are „motive rezonabile sa creada ca, Israelul comite crime impotriva civililor din Gaza cu ajutorul acestor arme. Crime constand in crime de razboi si crime impotriva umanitatii, dupa cum a confirmat recent procurorul sef al Curtii Penale Internationale”, a declarat Schwarz pentru DW.
Israelul a negat savarsirea crimelor de razboi, insistand ca vizeaza militantii Hamas. Hamas este etichetat ca grup terorist de SUA, UE si altii.
Vorbind cu DW, Schwarz a spus ca organizatia sa a examinat dovezi ale presupuselor crime, care includ videoclipuri, fotografii si declaratii ale martorilor.
„Am folosit rapoarte internationale de la ONU, de la Human Rights Watch si alte organizatii care mentioneaza intr-adevar un numar mare de incidente. Si, de asemenea, vedem online, de exemplu, pe retelele de socializare, incidente si dovezi furnizate de membrii IDF insisi, care arata cum distrug, de exemplu, obiective civile”, a spus el.
Avocatul pentru drepturile omului a spus ca Israelul are un „drept inerent” la autoaparare. Cu toate acestea, „in cadrul autoapararii, Israelul trebuie sa respecte dreptul umanitar, ceea ce din punctul nostru de vedere nu face. Avem o multime de incidente in care Israelul incalca aceste reguli, de exemplu, in atacuri directe asupra populatiei civile sau atacuri neproportionate asupra bunurilor si populatiei civile”, a adaugat el.
Germania este al doilea cel mai mare furnizor de arme pentru Israel, desi la distanta fata de SUA, furnizand in 2023 armament in valoare de 326,5 milioane de euro.
Procesul in fata instantei de la Berlin se aplica doar la ceea ce legea germana eticheteaza drept „arme de razboi”, cum ar fi tancurile, bombele si arme cu proiectile. Aceste arme reprezinta doar 2% din exporturile catre Israel. Schwarz a spus ca organizatia intentioneaza sa depuna un alt dosar care sa acopere restul de 98% in fata unei alte instante din Frankfurt.
El a mai spus ca, potrivit informatiilor disponibile pentru ECCHR, Germania a incetat deja sa livreze arme de razboi Israelului. „Dar poate ca este doar o chestiune de timp pana cand o vor face din nou”, a spus Schwarz.
Avocatul a comentat, de asemenea, ca procurorul de la Curtea Penala Internationala (CPI) a solicitat – desi inca nu a obtinut – mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu si liderii de varf ai Hamas. Potrivit lui Schwarz, Germania ar fi obligata sa actioneze in baza oricarui mandat de arestare valabil din partea CPI.
Marea surpriza a alegerilor europarlamentare de asta-vara, independentul Nicu Stefanuta, priveste cu „un pic“ de…
Un program de reducere a costurilor la Volkswagen este inevitabil, pentru a remedia "decenii de…
Detectivii care investigheaza furtul a 22 de tone de branza de la Neal's Yard Dairy…
Fortele de Aparare ale Ucrainei au interceptat toate dronele kamikaze rusesti care zburau spre Kiev,…
Presa de la Chisinau a publicat duminica dimineata imagini cu un convoi urias de masini…
Premierul Marcel Ciolacu va efectua o vizita de lucru in Republica Franceza, urmand ca luni…