Un barbat de culoare a obtinut un interviu de angajare dupa ce si-a schimbat numele din CV ca sa sune „mai caucazian”. El a dat ulterior in judecata compania pentru rasism
Un barbat de culoare a intentat un proces de discriminare la angajare impotriva unui hotel din Detroit, Michigan, sustinand ca hotelul i-a oferit un interviu de angajare doar dupa ce si-a schimbat numele din CV, potrivit unei copii a procesului obtinuta de CNN.
Dwight Jackson a intentat proces impotriva hotelului Shinola pe 3 iulie, sustinand ca i s-a refuzat un loc de munca atunci cand a aplicat ca „Dwight Jackson”, dar ulterior i s-a oferit un interviu cand si-a schimbat numele in „John Jebrowski”.
Procesul sustine ca lui Jackson i s-a refuzat un loc de munca prin „incalcarea Legii drepturilor civile Elliott Larsen din Michigan”.
Intre ianuarie si aprilie 2024, Jackson, un barbat de culoare in varsta de 27 de ani, a aplicat pentru mai multe posturi la hotelul Shinola din centrul orasului Detroit, inclusiv pentru un rol la receptie, potrivit procesului. Pe site-ul sau, Shinola Hotel spune ca este un hotel „de lux”.
Avocatul lui Jackson, Jon Marko, a furnizat CNN o copie a CV-ului lui Jackson, care detaliaza angajari consistente, inclusiv roluri anterioare ca „agent de receptie” la hotelurile Marriott Westin Book Cadillac si David Whitney din Detroit, care folosesc cuvintele lux si luxos pentru a-si descrie hotelurile respective.
„Domnul Jackson a aplicat pentru un loc de munca pentru care era eminamente calificat”, a declarat Marko, un avocat specializat in drepturile civile, pentru CNN. Cu toate acestea, Shinola Hotel nu i-a oferit lui Jackson un interviu.
Dupa ce nu a primit niciun raspuns la cererile sale initiale de angajare, in aprilie 2024 Jackson a aplicat din nou, facand o schimbare semnificativa la cererea sa – numele sau.
Potrivit procesului, Jackson a aplicat la Shinola Hotel „de doua ori pentru posturi similare sub un nume caucazian mai usor de identificat, cu pseudonimul „John Jebrowski”„, folosind CV-uri aproape identice. CV-urile au date diferite ale angajarilor anterioare. Barbatul sustine ca imediat dupa schimbare i-au fost oferite mai multe interviuri in aceeasi saptamana.
Procesul sustine ca „Jackson a stabilit ca examinarea candidatilor de catre parat a fost bazata pe aspectul rasial al numelui candidatului”. „Sa ti se refuze un loc de munca in 2024, in orasul tau natal, din cauza culorii pielii tale, merge dincolo de bani si centi. Merge in psihicul unei persoane”, a spus Marko.
Compania Sage Hospitality Group este partenerul operational al Shinola Hotel. Anna Stancioff, Senior Corporate Director of PR & Brand Communications al Sage Hospitality si purtator de cuvant al hotelului, a declarat marti intr-un e-mail: „Luam aceasta acuzatie foarte in serios si nu toleram discriminarea de niciun fel. Ne angajam sa promovam un loc de munca incluziv, in care toata lumea are posibilitatea de a reusi si suntem dedicati construirii unei forte de munca diverse, care sa reflecte comunitatea”.
Potrivit lui Marko, Jackson a participat la interviul de angajare si l-a confruntat pe intervievator la hotelul Shinola. El si-a dezvaluit identitatea reala si si-a exprimat convingerea ca nu i s-a acordat initial un interviu deoarece numele sau parea mai traditional afro-american.
„La scurt timp dupa ce Jackson a fost supus procesului de interviu, el a fost informat ca nu mai este un candidat viabil pentru postul respectiv”, se arata in proces.
Marko a declarat ca discriminarea la angajare nu este neobisnuita. El a adaugat ca, in calitate de avocat specializat in drepturile civile, „am vazut o multime de discriminari la angajare, in special atunci cand vine vorba de excluderea minoritatilor si a persoanelor care au nume care suna a minoritate”.
Un studiu recent publicat de Biroul National de Cercetare Economica a constatat ca prejudecatile legate de nume sunt o problema frecventa in procesul de angajare. Cercetatorii au trimis CV-uri identice la 108 angajatori din SUA pentru a analiza daca rasa si sexul influenteaza ratele de rechemare pentru cererile de angajare. CV-urile cu nume de barbati si femei de culoare au primit cele mai putine apeluri.
Dar, a spus Marko, dovedirea cazurilor de prejudecati legate de nume este extrem de dificila si cele mai multe dintre aceste cazuri nu reusesc niciodata sa demareze din cauza lipsei de dovezi. Cazul lui Jackson este diferit, a spus el, deoarece a aplicat de doua ori pentru posturi similare cu aproape acelasi CV si a obtinut rezultate diferite atunci cand a folosit pseudonimul.
Marko a declarat ca Jackson „doreste sa faca lumina asupra acestei probleme care nu este izolata doar la Hotelul Shinola, nu este izolata doar in Detroit sau Michigan, ci in intreaga tara. Vrea sa se asigure ca nu se mai intampla nimanui”.